Urma sangelui

 

 

 

Pe urmele crestinilor de-a lungul secolelor …

Sau

Istoria bisericilor baptiste din timpul lui Cristos,

Intemeietorul lor, pana in zilele noaste.

 

 

 

De

J. M. Carroll

 

 

 

 

 

 

 

 

Editia a II-a

 

 

 

In limba romana de

Iosif Raul Enyedi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

James Milton Carroll (1852-1931) a fost pastor, director de colegiu, autor si istoric baptist texan.  Acest conducator din Conventia Baptista de Sud, din Texas, a fost licentiat sa predice de Biserica Baptista „Libertatea,” Burleson County, Texas si a obtinut gradul de Master la Universitatea Baylor (care a fost o universitate baptista).

          Fratele Carroll a fost pastor in mai multe biserici baptiste importante.  El a fost de asemenea ales sa serveasca numeroase functii in organizatiile Conventiei Baptiste de Sud din Texas, in Conventia Generala Baptista din Texas, in Conventia Scolii Duminicale din Texas si in Bordul de Misiune Straina.  El a fost fondatorul si primul presedinte al Academiei Baptiste San Marcos, presedintele Universitatii Baptiste Oklahoma si de asemenea al Colegiului Howard Payne.

          Fratele Carroll a fost autorul Istoriei baptistilor din Texas, a unei biografii a fratelui sau mai in varsta B. H. Carroll (fondatorul Seminarului Baptist de Sud-Vest) intitulata B. H. Carroll, colosul istoriei baptistilor, scriind de asemenea Statisticile baptistilor din Texas, si lucrarea de fata, Urma sangelui.

 

 

 

 

 

Mai mult de 2 milioane de exemplare din aceasta carte

au fost publicate in limba engleza.

 

Prima editie in limba romana – 5,000 exemplare

A doua editie in limba romana – 5,000 exemplare

 

 

 

 

 

 

 

CUPRINS

 

*    Prefata la editia in limba romana

*    Introducere

*    Prima prelegere

*    Prima perioada 30-500 d.Cr.

*    A doua prelegere 600-1300 d.Cr.

*    A treia prelegere 1400-1600 d.Cr.

*    A patra prelegere: sec. al XVII-lea, al XVIII-lea si al XIX-lea 

*    A cincea prelegere: Religia in Statele Unite ale Americii  

*    Cateva cuvinte de incheiere

*    XIV. Doctrine fundamentale

*    Bibliografie partiala

 

 

 

 

 

 

 

Prefata la editia in limba romana

 

           Editorul este bine incredintat ca invatatura moderna nu accepta parerea prezentata in aceasta  micuta carte.  Dar noi nu vedem nimic in Scriptura care sa ne determine sa abandonam  aceasta veche, conservatoare, istorica pozitie baptista.  De fapt, noi vedem mai multe in Scriptura care sa ne determine sa continuam sa o invatam activ si sa o aparam impotriva oponentilor sai.

            Pentru a introduce acest punct de vedere istoric, cerem cititorului sa ia in considerare cu atentie cuvintele bine-cunoscutului Charles Haddon Spurgeon.  Noi il citam considerabil pentru a arata ca  parerea noastra nu este una noua si nici ceva invatat doar de un grup minuscul de baptisti intr-o anume regiune.  A fost parerea majoritara inainte ca liberalismul sa patrunda in Statele Unite.  Din pacate, influenta liberalismului din SUA a ajuns in toata lumea si multi baptisti nici macar nu au auzit de adevarata lor origine.

Inainte ca adunarea sa se mute in „Metropolitan Tabernacle,” cand inca se intalnea la „New Park Street,” in 1860, Spurgeon a predicat astfel:

„Nu imi e rusine de denominatia careia ii apartin, care vine direct de la Cristos, si care nu a trecut niciodata prin torentul noroios al Romei, si care are o origine separata de orice fel de protestantism sau de toti cei care au iesit din Biserica Anglicana,  pentru ca noi am existat inaintea tuturor celorlalte denominatii . . .” C. H. Spurgeon, NEW PARK STREET PULPIT, Vol. 16, 1860 (Pasadena, Texas, Pilgrim Publications 1973 retiparire), p. 66.

In timpul anului urmator, 1861, dupa ce s-a mutat in noul Tabernacle, Spurgeon a declarat:

„Noi credem ca baptistii sunt crestinii originali.  Noi nu ne-am inceput existenta la Reforma, noi am fost reformatori inainte ca Luther sau Calvin sa se fi nascut inca; noi nu ne tragem din Biserica Romei, pentru ca nu am facut niciodata parte din ea, ci avem o linie neintrerupta de la apostolii insisi.  Am existat intotdeauna inca din zilele lui Cristos, iar principiile noastre, cateodata ascunse si uitate, ca un rau care poate sa curga si pe sub pamant pentru o scurta perioada, au avut intotdeauna aderenti sinceri si sfinti” C.H. Spurgeon, METROPOLITAN TABERNACLE PULPIT, Vol. 7, 1861 (Pasadena, Texas, Pilgrim Publications 1973 retiparire), p. 225.

Mai tarziu in acelasi an, Spurgeon a declarat cu curaj pentru ca toata lumea sa auda:

„Si acum . . . cand cineva ne spune 'Voi ca denominatie, ce nume mari puteti sa mentionati?  Despre ce parinti puteti sa vorbiti?'  Le putem spune, 'Putem vorbi de mai multi parinti decat oricine altcineva sub cer, pentru ca noi suntem vechea biserica apostolica, ce nu s-a plecat niciodata in jugul printesei; noi, cunoscuti printre oameni, in toate erele, sub nume diferite cum ar fi, donatisti, novatieni, paulicieni, petrobrusieni, catari, arnoldisti, husiti, waldenzi, lolarzi si anabaptisti, intotdeauna am militat pentru curatia bisericii, distingerea si separarea ei de guvernarea omeneasca.  Parintii nostri au fost barbati obisnuiti cu dificultatile si nu au stiut ce inseamna viata usoara.  Fiii lor ne arata o linie continua care vine in mod legitim de la apostoli, nu prin mizeria Romei, nu prin manipularea prelatilor, ci prin viata Divina, prin ungerea Duhului Sfant, prin partasia Fiului in suferinta si a Tatalui in adevar” Spurgeon, (ibid.,  Vol. 7), p. 613.

In 1881, douazeci de ani mai tarziu, Spurgeon inca predica aceleasi lucruri cu privire la originea baptistilor.  Este foarte semnificativ ca dupa douazeci de ani de studii, lucrare si legaturi mai profunde, atat cu baptisti cat si cu altii, fratele Spurgeon inca a crezut in originea apostolica si in continuitatea bisericilor baptiste.  El a declarat:

„Istoria a fost scrisa pana acum de dusmanii nostri, care, daca ar fi putut, nu ar fi mentionat nimic despre noi in documentele lor si totusi iata ca s-a descoperit, pe ici pe colo, ca anumiti oameni saraci numiti anabaptisti, erau adusi pentru a fi condamnati.  Din zilele lui Henry II, [1154-1189 d.Cr.] la cele ale lui Elizabeth [1558-1603] auzim de anumiti eretici nefericiti care erau urati de toata lumea din cauza adevarului care era in ei.  Citim de oameni saraci, barbati si femei, cu hainele sfasiate, dusi pe campuri sa moara de frig, si imediat de altii care au fost arsi in Newington pentru vina de a fi anabaptisti.  Mult inainte ca protestantii vostri sa fie cunoscuti, acesti anabaptisti oribili, asa cum erau in mod nedrept numiti, protestau pentru 'un Domn, o credinta si un botez’” C.H. Spurgeon, (Metropolitan Tabernacle Pulpit, Vol. 27), p. 249, [parantezele drepte imi apartin: editorul].

            Aceia care ridiculizeaza aceasta veche pozitie baptista se pun in primejdie pe ei insisi.  Ei trebuie sa ridiculizeze nu doar pe fratele Spurgeon ci o multime de baptisti la fel de importanti ai vremilor trecute.

             Aceasta veche, conservatoare pozitie baptista este dispretuita deoarece este exclusiva.  Ea invata ca baptistii au o origine mai veche decat protestantii, mai veche decat variatele grupari ortodoxe si mai veche decat romano-catolicismul.  De aceea, baptistii nu sunt protestanti, nici neoprotestanti.  O astfel de parere este un impediment in formarea unei „biserici” mondiale,  deoarece baptistii nu au iesit niciodata din Roma si nu ar trebui sa doreasca sa se alature ei acum.  Aceasta parere este un impediment pentru interdenominationalismul si ecumenismul care ar uni toate bisericile „evanghelice” ca egale in variatele lor stradanii de a-L sluji pe Dumnezeu.

Sa fie clar pentru totdeauna!  Noi nu credem toate aceste lucruri doar pentru ca istoria ne furnizeaza dovezi ca ele sunt adevarate.  Noi credem aceste lucruri pentru ca le gasim invatate de Biblie.  Noi credem aceste lucruri pentru ca Domnul Isus Cristos a infiintat o biserica reala si i-a facut anumite promisiuni.  El i-a promis o existenta continua prin bisericile ce aveau sa o urmeze atat in doctrina cat si in practica.  Daca „portile Locuintei mortilor” au „biruit“ bisericile  Lui Cristos astfel incat ele au intrat in apostazie si au avut nevoie de o „reforma,” este clar ca Cristos fie a gresit, fie a fost incapabil sa indeplineasca tot ce si-a dorit.  Oricare dintre posibilitati, greseala sau incapabilitate de partea Domnului Isus Cristos este straina de ceea ce stim despre Fiul lui Dumnezeu din Scripturi!  Altii sa spuna ce vor, dar fie ca baptistii sa nu atribuie niciodata nici greseala si nici esecul Fiului lui Dumnezeu! 

Baptistii au sustinut in istorie ca nu tot ceea ce se numeste biserica este o biserica adevarata a Domnului Isus Cristos.  Ei au invatat ca sunt caracteristici ca origine, doctrina si practica, ce trebuie implinite pentru ca o congregatie sa fie calificata drept o biserica adevarata a Domnului Isus Cristos.  Astazi, cei care accepta noua parere liberala ar dori ca noi sa credem ca bisericile Lui Cristos sunt vast divergente una de cealalta in doctrina si practica – pe scurt,  ca nu au „un Domn, o credinta, un botez,” (Ef. 4:5).  Ar dori ca noi sa credem ca bisericile Lui Cristos de astazi au putina asemanare in practica si doctrina cu biserica pe care Domnul Isus Cristos a zidit-o in timpul lucrarii Sale pamantesti sau cu adevaratele si credincioasele biserici ale Sale care au existat din zilele in care El a trait pe pamant.

                 Noi continuam sa pastram pozitia conform careia DACA adevaratele biserici ale Domnului Isus Cristos NU sunt gasite printre cei care se numesc baptisti, atunci bisericile baptiste sunt vinovate de scindare si erezie.  Daca este asa, ele nu au dreptul moral sau scriptural sa existe.  Ele ar trebui dizolvate si dispersate.  Membrii lor ar trebui sa se alature bisericilor care sunt intr-adevar adevaratele biserici ale Lui Cristos, oricare ar fi ele.  Nu este intentia noastra de a promova diviziunea si erezia.  Scopul nostru este de a insista ca Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu si caci, copiii Lui  trebuie sa creada si sa asculte, cu orice pret, invataturile acestei Carti.  Daca noi, baptistii si bisericile noastre nu suntem produsul acestei Sfinte Carti, atunci sa urmam aceasta Carte, sa gasim adevaratele biserici ale Lui Cristos si sa le fim credinciosi.  Daca, pe de cealalta parte, adevaratele biserici ale Lui Cristos sunt gasite printre baptisti, atunci sa fim baptisti.  Sa fim baptisti fara compromis!  Noi nu credem ca este pacat sa fii baptist scriptural intr-o biserica baptista scripturala – desi unii liberali se pare ca au intentia de a unifica toate „bisericile” intr-o singura „biserica” mondiala!

            Fie ca Domnul sa fie multumit in a chema bisericile Sale la aceasta istorica pozitie baptista.  Fie ca el sa ne invete ca mantuirea este gasita doar in Domnul Isus Cristos si ca slujirea si inchinarea acceptata de El este gasita doar in bisericile Sale, daca ele asculta Cuvantul Sau!  Fie ca noi sa fim,  asa cum a fost Cristos, „sfinti, nevinovati, fara pata, despartiti de pacatosi” in vietile noastre personale, la fel ca si in legaturile si actiunile bisericilor noastre!  Fie ca Dumnezeu sa ridice baptisti care sa marturiseasca fara rusine credinciosia Fiului lui Dumnezeu in pazirea Cuvantului Sau si in pastrarea bisericilor Sale!  Si fie ca aceasta micuta carte sa fie o incurajare pentru baptisti – o incurajare de a continua sa mearga pe vechea „urma” a credinciosilor martori baptisti care au calatorit pe aceasta cale inaintea noastra!

 

                                                                                                                         PUGH  Curtis

                                                                                                          Berzovia, Caras-Severin

                                                                                                                        23 martie, 2001

 

 

 

 

 

Prefata la a doua editie in limba romana

 

          Pentru aceasta editie s-au facut multe imbunatatiri in traducere, ortografie si punctuatie astfel incat aceasta poate fi considerata o noua traducere.  Ne bucuram caci acesta carte a fost bine primita atat de fratii din Romania cat si de peste hotare.  Suntem fericiti ca dupa doi ani de la publicarea primei editii putem sa va stam la dispozitie cu alte 5.000 de exemplare gratuite.

          Fie ca Dumnezeu sa foloseasca adevarul acestei carti pentru intarirea baptistilor, dupa voia si planul Sau.

 

ENYEDI Iosif Raul

si PUGH Curtis

Bocsa, Caras-Severin

6 mai, 2003

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

INTRODUCERE

de Clarence Walker

 

Dr. J. M. Carroll, autorul acestei carti, s-a nascut in statul Arkansas, pe data de 8 ianuarie, 1858, si a murit in Texas, la 10 ianuarie, 1931.  Tatal lui, un predicator baptist, s-a mutat in Texas cand fratele Carroll avea sase ani.  Acolo el a fost convertit, a fost botezat si apoi ordinat pentru lucrarea de propovaduire a evangheliei.  Dr. Carroll nu numai ca a ajuns un lider al baptistilor din Texas, dar a fost si foarte renumit intre baptistii sudisti, precum si in lumea intreaga.

          Cu ani in urma, el a venit la Biserica Baptista „Ashland Avenue” si a adus mesajele prezentate in aceasta carte.  Atunci am devenit eu foarte interesat de studiile fratelui Carroll.  Am facut si eu o cercetare speciala in istoria bisericii, pentru a afla care este cea mai veche biserica si care se aseamana cel mai mult cu bisericile Noului Testament.

          Dr. J. W. Porter, care asista la prelegeri, a fost atat de impresionat, incat i-a spus fr. Carroll ca daca acesta ar scrie mesajele, el le va publica intr-o carte.  Dr. Carroll le-a scris si i-a dat dr. Porter dreptul de a le publica impreuna cu o plansa care ilustreaza istoria cu atata vivacitate.

          Cu toate acestea, dr. Carroll a murit inainte sa iasa cartea de sub tipar, dar dr. Porter a prezentat-o publicului si foarte repede intreaga editie s-a vandut.  Doresc sa va indemn pe toti cei care cititi si studiati aceste pagini sa va uniti cu mine in rugaciune si in munca, pentru ca in continuare aceasta carte sa se tipareasca intr-un numar din ce in ce mai mare.

          „Si sa pun in lumina inaintea tuturor care este ispravnicia acestei taine, ascunse din veacuri in Dumnezeu, care a facut toate lucrurile; pentru ca domniile si stapanirile din locurile ceresti sa cunoasca azi, prin Biserica, intelepciunea nespus de felurita a lui Dumnezeu,  . . .a Lui sa fie slava in Biserica si in Cristos Isus, din neam in neam, in vecii vecilor!  Amin” (Efeseni 3:9-10, 21).

                  

 

 

                                                                  

 

 

 

 

 

I.

 

          A fost minunat sa aud cum dr. Carroll a devenit preocupat de istoria diferitelor confesiuni, IN SPECIAL DE ORIGINEA LOR.  El a scris cartea dupa ce a implinit 70 de ani, dar a spus: „Am fost convertit la Dumnezeu pe cand eram numai un copil.  Am intalnit multe confesiuni si m-am intrebat care este biserica pe care Domnul Isus a intemeiat-o.”

          Inca din tineretea sa, dr. Carroll si-a dat seama ca in studiul Scripturii si al istoriei, el ar putea descoperi biserica cea mai veche si cea mai asemanatoare cu bisericile descrise in Noul Testament.

          Aceasta cautare a adevarului l-a indreptat spre multe locuri, avand astfel posibilitatea sa colectioneze una dintre cele mai mari biblioteci in domeniul istoriei bisericii.  La moartea lui, aceasta biblioteca a fost donata Seminarului Baptist de Sud-Vest, Ft. Worth, Texas.

          El a descoperit multe fapte legate de istoria bisericii, cea mai mare parte fiind despre catolici si protestanti.  Istoria baptistilor pe care el a descoperit-o, a fost o istorie scrisa cu sange.  Ei au fost oamenii cei mai oropsiti din perioada intunecata a evului mediu.  Acesti oameni impreuna cu predicatorii lor au fost aruncati in inchisoare si un numar foarte mare de credinciosi au fost dati la moarte.  Lumea n-a vazut niciodata ceva care sa se compare cu suferinta si persecutiile indurate de baptisti din partea ierarhiei catolice in timpul perioadei intunecate a evului mediu.  Papa era dictatorul lumii.  Din aceasta cauza, inainte de Reforma, anabaptistii l-au numit pe papa „Antihristul.”

          Istoria lor este atestata de documentele si de actele legale din acele vremuri.  „URMA  SANGELUI” isi croieste drumul pe baza acestor evidente, deoarece veti gasi  afirmatii de felul:

          La Zűrich, dupa multe dispute intre Zwingli si anabaptisti, Senatul a elaborat un act, potrivit caruia, daca existau persoane banuite de rebotezarea celor botezati mai dinainte (adica a copiilor), aceste persoane erau ucise prin inecare.  La Viena multi anabaptisti au fost legati impreuna in lanturi astfel incat sa se traga unul pe celalalt in rau, unde erau cu totii inecati,”  (Vida Supra), p. 61.

          „In 1539 d.Cr., doi anabaptisti au fost arsi dincolo de Southwark, si cu putin timp inaintea lor, cinci anabaptisti olandezi au fost arsi la Smithfield,” (Fuller Church History).

          „In 1160 un grup de paulicieni (baptisti) a intrat in Oxford.  Henric al II-lea a poruncit sa fie insemnati pe frunte cu un fier inrosit, sa fie biciuiti in public pe strazile orasului, cu imbracamintea taiata scurt pana la brau si sa fie alungati la tara, unde nu li se permitea nici un adapost sau hrana, astfel incat au avut parte de o moarte lenta, din cauza frigului si a foamei,” Moore, (Earlier and Later Nonconformity in Oxford), p. 12. 

           In 1533 d.Cr., batranul cronicar Stowe, relata: „In data de 25 mai, in Biserica St. Paul din Londra, au fost judecati 19 barbati si 6 femei.  Paisprezece dintre ei au fost condamnati; un barbat si o femeie au fost arsi la Smithfield, ceilalti 12 au fost trimisi in alte orase pentru a fi arsi acolo.”

          Istoricul englez Froude spune despre acesti martiri anabaptisti: „Detaliile au disparut in intregime, la fel si numele acestor oameni.  Cu greu par demne de a fi mentionate aceste fapte.  Nu a izbucnit nici o miscare in Europa care sa lupte pentru drepturile lor, nici o curte regala nu a instituit doliu, nici o inima de papa nu a tremurat cu indignare.  La moartea lor lumea se arata multumita, indiferenta sau exaltata.  Cu toate acestea, in acest loc, intre cei 25 de oameni asupriti, barbati si femei, s-au gasit 14, care sub nici o forma de teroare sau de tortura nu au putut fi ispititi sa spuna ca ei credeau ceea ce nu credeau.  Chiar daca istoria nu are pentru ei cuvinte de lauda, totusi, ei nu si-au varsat sangele in zadar.  Vietile lor poate ca au fost la fel de nefolositoare ca cele ale multora dintre noi.  Dar prin moartea lor, ei au contribuit la pretul necesar pentru ca poporul englez sa-si dobandeasca libertatea.”

          De asemenea, atat in scrierile dusmanilor cat si in cele ale prietenilor lor, dr. Carroll a descoperit istoria lor, precum si faptul ca urma pe care au lasat-o de-a lungul veacurilor a fost intr-adevar o urma a sangelui:

Cardinalul Catolic Hosius (1524 d.Cr.), presedintele Conciliului de la Trent: „Daca  baptistii nu ar fi fost atat de torturati si macelariti in ultimii o mie doua sute de ani, ei ar fi fost intr-un numar mult mai mare decat toti reformatii,” Hosius, (Letters, apud Opera), p. 112, 113.

          Cei „1200 de ani” au fost anii care au precedat Reforma, ani in care Roma i-a persecutat pe baptisti in cel mai crunt mod posibil.

          Sir Isaac Newton: „Baptistii sunt singura grupare de crestini cunoscuti, care niciodata nu au avut vreo legatura cu Roma.”

          Mosheim (luteran): „Inainte de aparitia lui Luther si Calvin, in aproape toate tarile Europei erau imprastiati in mod secret oameni care aderau cu tenacitate la principiile baptistilor olandezi moderni.”

          Edinburgh Cyclopedia (presbiteriana): „Trebuie sa fi trecut deja prin mintea cititorilor nostri faptul ca baptistii sunt aceeasi secta de crestini descrisa sub numele de anabaptisti.  Intr-adevar, acesta pare sa fi fost principiul lor primordial de conducere, din timpul lui Tertulian si pana in zilele noastre.”

          Tertulian s-a nascut la doar 50 de ani dupa moartea apostolului Ioan.

 

                                                                     II.

 

          Baptistii nu cred in succesiunea apostolica.  Slujba apostolica s-a terminat odata cu moartea apostolilor.  El a promis bisericilor Lui ca acestea isi vor continua existenta din vremea cand El a organizat prima biserica in timpul lucrarii Sale pamantesti si pana Se va reintoarce.   Voi zidi Biserica Mea, si portile Locuintei mortilor nu o vor birui” (Mat. 16:18).

          Apoi, cand El a dat marea trimitere, care ne spune ce trebuie sa faca bisericile, El a promis: „Si iata ca Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului. Amin” (Mat. 28:20).  Aceasta trimitere – aceasta lucrare – nu a fost data apostolilor ca indivizi, ci le-a fost data atat lor, cat si celorlalte persoane prezente in biserica lor.  Apostolii si toti ceilalti care L-au auzit dand aceasta trimitere, au murit la scurt timp dupa aceea – DAR, biserica Lui a continuat sa traiasca peste secole, facand ucenici (ducand mantuirea la oameni), botezandu-i, si propovaduind adevarul – doctrinele – pe care El le-a incredintat bisericii din Ierusalim.  Aceste biserici credincioase au fost binecuvantate cu prezenta Lui atata timp cat au mers pe URMA SANGELUI.

          Aceasta istorie arata cum a fost implinita promisiunea Domnului fata de bisericile Sale.  Dr. Carroll arata ca in fiecare epoca au fost gasite biserici care au propovaduit doctrinele pe care El le-a incredintat.  Dr. Carroll numeste aceste doctrine „semnele” bisericilor nou testamentale.

 

 

 

„SEMNELE BISERICII NOU TESTAMENTALE”

 

1. Capul si Intemeietorul ei – CRISTOS.  El este Cel care da legea, biserica este doar cea care executa.  „Si Eu iti spun: tu esti Petru (gr. Petros), si pe aceasta piatra (gr. petra) voi zidi Biserica Mea, si portile Locuintei mortilor nu o vor birui” (Matei 16:18).  „El este Capul trupului, al Bisericii. El este inceputul, cel intai nascut dintre cei morti, pentru ca in toate lucrurile sa aiba intaietatea” (Col. 1:18).

2. Singura autoritate in ceea ce priveste credinta si practica – BIBLIA.  „Din pruncie cunosti Sfintele Scripturi, cari pot sa-ti dea intelepciunea care duce la mantuire, prin credinta in Hristos Isus.  Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire, pentru ca omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna” (2 Timotei 3:15-17).

3.  Numele ei – „BISERICA,” „BISERICI.”  „Si Eu iti spun: tu esti Petru (gr. Petros), si pe aceasta piatra (gr. petra) voi zidi Biserica Mea, si portile Locuintei mortilor nu o vor birui” (Matei 16:18).  „Eu, Isus, am trimes pe ingerul Meu sa va adevereasca aceste lucruri pentru Biserici.  Eu sint Radacina si Samanta lui David, Luceafarul stralucitor de dimineata” (Apocalipsa 22:16).

4. Forma ei de conducere – CONGREGATIONALA - toti membrii au drepturi egale.  „Cei zece, cand au auzit, s-au maniat pe cei doi frati. Isus i-a chemat, si le-a zis: ,Stiti ca domnitorii Neamurilor domnesc peste ele, si mai marii lor le poruncesc cu stapanire.  Intre voi sa nu fie asa.  Ci oricare va vrea sa fie mare intre voi, sa fie slujitorul vostru; si oricare va vrea sa fie cel dintai intre voi, sa va fie rob.  Pentru ca nici Fiul omului n-a venit sa I se slujeasca, ci El sa slujeasca si sa-Si dea viata ca rascumparare pentru multi” (Matei 20:24-28).  „Toate faptele lor le fac pentru ca sa fie vazuti de oameni.  Astfel, isi fac filacteriile late, isi fac poalele vestmintelor cu ciucuri lungi; umbla dupa locurile dintai la ospete, si dupa scaunele dintai in sinagogi; le place sa le faca oamenii plecaciuni prin piete, si sa le zica: ,Rabi! Rabi!’  Voi sa nu va numiti Rabi!  Fiindca Unul singur este Invatatorul vostru: Hristos, si voi toti sunteti frati.  Si ,Tata’ sa nu numiti pe nimeni pe pamant; pentru ca Unul singur este Tatal vostru: Acela care este in ceruri.  Sa nu va numiti ,Dascali;’ caci Unul singur este Dascalul vostru: Hristosul.  Cel mai mare dintre voi sa fie slujitorul vostru.  Oricine se va inalta, va fi smerit; si oricine se va smeri, va fi inaltat” (Matei 23:5-12).

5.  Membrii ei – numai oameni mantuiti.  In El toata cladirea, bine inchegata, creste ca sa fie un Templu sfant in Domnul” (Efeseni 2:21).  „Si voi, ca niste pietre vii, sunteti ziditi ca sa fiti o casa duhovniceasca, o preotie sfanta, si sa aduceti jertfe duhovnicesti, placute lui Dumnezeu, prin Isus Hristos” (1 Petru 2:5).

          6. Randuielile ei – BOTEZUL CREDINCIOSULUI URMAT DE CINA DOMNULUI.  „Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezandu-i in Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh.  Si invatati-i sa pazeasca tot ce v-am poruncit.  Si iata ca Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului.  Amin” (Matei 28:19-20).  „Pentru ca, ori de cate ori mancati din painea aceasta si beti din paharul acesta, vestiti moartea Domnului, pana va veni El” (1 Corinteni 11:26).

          7.  Slujitorii ei – PASTORII SI DIACONII.  „Adevarat este cuvantul acesta: ,Daca ravneste cineva sa fie episcop, doreste un lucru bun.  Dar trebuie ca episcopul sa fie fara prihana, barbatul unei singure neveste, cumpatat, intelept, vrednic de cinste, primitor de oaspeti, in stare sa invete pe altii.  Sa nu fie nici betiv, nici bataus, nici doritor de castig marsav, ci sa fie bland, nu galcevitor, nu iubitor de bani; sa-si chiverniseasca bine casa, si sa-si tina copiii in supunere cu toata cuviinta.  Caci daca cineva nu stie sa-si carmuiasca bine casa lui, cum va ingriji de Biserica lui Dumnezeu?  Sa nu fie intors la Dumnezeu de curand, ca nu cumva sa se ingamfe si sa cada in osanda diavolului.  Trebuie sa aiba si o buna marturie din partea celor de afara, pentru ca sa nu ajunga de ocara, si sa cada in cursa diavolului.  Diaconii, de asemenea, trebuie sa fie cinstiti, nu cu doua fete, nu bautori de mult vin, nu doritori de castig marsav: ci sa pastreze taina credintei intr-un cuget curat.  Trebuiesc cercetati intai, si numai daca sunt fara prihana, sa fie diaconi.  Femeile, de asemenea, trebuie sa fie cinstite, neclevetitoare, cumpatate, credincioase in toate lucrurile.  Diaconii sa fie barbati ai unei singure neveste, si sa stie sa-si carmuiasca bine copiii si casele lor.  Pentru ca cei ce slujesc bine ca diaconi, dobandesc un loc de cinste si o mare indrazneala in credinta care este in Hristos Isus.  Iti scriu aceste lucruri cu nadejdea ca voi veni in curand la tine.  Dar daca voi zabovi, sa stii cum trebuie sa te porti in casa lui Dumnezeu, care este Biserica Dumnezeului celui viu, stalpul si temelia adevarului” (1 Timotei 3:1-15).

8. Lucrarea ei – ducerea mantuirii la oameni si botezarea lor (cu un botez care implineste toate cerintele Cuvantului lui Dumnezeu), invatandu-i „sa pazeasca tot ce v-am poruncit” (Matei 28:20).

9.  Planul ei in domeniul financiar – ZECIUIELI si DARNICII.  „Tot asa, Domnul a randuit ca cei ce propovaduiesc Evanghelia, sa traiasca din Evanghelie” (1 Corinteni 9:14).

10. Armele ei de lupta – spirituale, nu firesti.  „Caci armele cu cari ne luptam noi, nu sunt supuse firii pamantesti, ci sunt puternice, intarite de Dumnezeu ca sa surpe intariturile” (2 Corinteni 10:4).  „Incolo, fratilor, intariti-va in Domnul si in puterea tariei Lui.  Imbracati-va cu toata armatura lui Dumnezeu, ca sa puteti tinea piept impotriva uneltirilor diavolului.  Caci noi n-avem de luptat impotriva carnii si sangelui, ci impotriva capeteniilor, impotriva domniilor, impotriva stapanitorilor intunericului acestui veac, impotriva duhurilor rautatii cari sunt in locurile ceresti.  De aceea, luati toata armatura lui Dumnezeu, ca sa va puteti impotrivi in ziua cea rea, si sa ramaneti in picioare, dupa ce veti fi biruit totul.  Stati gata dar, avand mijlocul incins cu adevarul, imbracati cu platosa neprihanirii, avand picioarele incaltate cu ravna Evangheliei pacii.  Pe deasupra tuturor acestora, luati scutul credintei, cu care veti putea stinge toate sagetile arzatoare ale celui rau.  Luati si coiful mantuirii si sabia Duhului, care este Cuvantul lui Dumnezeu.  Faceti in toata vremea, prin Duhul, tot felul de rugaciuni si cereri.  Vegheati la aceasta, cu toata staruinta, si rugaciune pentru toti sfintii, si pentru mine, ca, ori de cate ori imi deschid gura, sa mi se dea cuvant, ca sa fac cunoscut cu indrazneala taina Evangheliei, al carei sol in lanturi sunt; pentru ca, zic, sa vorbesc cu indrazneala, cum trebuie sa vorbesc” (Efeseni 6:10-20).

11. Independenta sa – separarea bisericii fata de stat.  . . . Atunci El le-a zis: ‘Dati dar Cezarului ce este al Cezarului, si lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu!’” (Matei 22:21).

 

 

III

 In orice localitate sunt multe biserici diferite, toate pretinzand a fi adevarata biserica.  Dr. Carroll a facut ceea ce puteti face si dumneavoastra acum.  Examinati semnele sau invataturile acestor biserici diferite, si gasiti-le pe acelea care au cele unsprezece semne mentionate mai sus.  Acelea care au aceste semne sau doctrine invatate in Cuvantul lui Dumnezeu sunt adevaratele biserici.

Dr. Carroll a facut aceasta diferentiere cu bisericile din toate timpurile.  El a descoperit ca multe biserici s-au indepartat de la „aceste semne, sau doctrine,” in timp ce altele, dimpotriva, au ramas credincioase acestor „semne” in fiecare zi si secol de cand Isus a spus, „voi zidi Biserica Mea, si portile Locuintei mortilor nu o vor birui” (Matei 16:18).  „Si iata ca Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului. Amin” (Matei 28:20).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

URMA SANGELUI

sau

Pe urmele crestinilor de-a lungul secolelor,

din timpul lui Cristos si pana in prezent

 

Sau pentru a ne exprima altfel, dar totusi expresiv, „O istorie a doctrinelor asa cum au fost propovaduite de Cristos, de apostolii Lui si de cei care le-au fost credinciosi lor.”

 

PRIMA PRELEGERE

 

„Adu-ti aminte de zilele din vechime, socoteste anii, dupa varsta de oameni, intreaba pe tatal tau si te va invata, pe batranii tai si iti vor spune” (Deut. 32:7).

1. Ceea ce cunoastem azi sub numele de „crestinism” sau religie crestina, a inceput cu Cristos, 25-30 d.Cr., in zilele si intre granitele Imperiului Roman, unul dintre cele mai mari imperii pe care lumea le-a cunoscut vreodata in toata istoria ei.

2. In acea perioada, acest imperiu cuprindea aproape toate colturile lumii locuite si cunoscute atunci.  Imparatul acestui imperiu era Tiberiu Cezar.

3. In ceea ce priveste religia sa, Imperiul Roman din acea vreme era pagan.  Exista o religie a mai multor zei, unii materiali iar altii imaginari.  Erau multi credinciosi si inchinatori devotati.  Nu era numai o religie a oamenilor ci a intregului imperiu.  Era o religie de stat, instaurata prin lege si sustinuta de catre guvern (Mosheim, Vol. 1, Cap. 1).

4. Poporul evreu din acea vreme nu mai era o natiune separata ci era raspandit in tot Imperiul Roman.  Evreii aveau Templul de la Ierusalim si ei mergeau acolo sa se inchine, fiind inca mandri de religia lor.  Dar la fel ca si religia pagana, si aceasta alunecase de multa vreme in formalism si isi pierduse puterea (Mosheim, Vol. 1, Cap. 2).

5. Religia lui Cristos nefiind o religie a acestei lumi, Intemeietorul ei nu i-a randuit vreun conducator pamantesc sau vreo putere lumeasca.  Nu a cautat sa fie oficiala, sau sa fie sustinuta de catre stat sau conducatori si nu a  cautat sa-l detroneze pe Cezar.  „,Aratati-mi banul birului. Si ei I-au adus un ban.  El i-a intrebat: ,Chipul acesta si slovele scrise pe el, ale cui sunt?’  ,Ale Cezarului,’ I-au raspuns ei.  Atunci El le-a zis: ,Dati dar Cezarului ce este al Cezarului, si lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu!’  Mirati de cuvintele acestea, ei L-au lasat, si au plecat” (Matei 22:19-22).  Atunci Isus le-a zis: ,Dati dar Cezarului ce este al Cezarului, si lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu.’  Si se mirau foarte mult de El” (Marcu 12:17).  Fiind o religie spirituala ea nu era rivala nici unui guvern pamantesc.  Aderentii ei erau invatati sa respecte toate legile si guvernele civile.  „Oricine sa fie supus stapanirilor celor mai inalte; caci nu este stapanire care sa nu vina de la Dumnezeu.  Si stapanirile cari sunt, au fost randuite de Dumnezeu.  De aceea, cine se impotriveste stapanirii, se impotriveste randuielii puse de Dumnezeu; si cei ce se impotrivesc, isi vor lua osanda.  Dregatorii nu sunt de temut pentru o fapta buna, ci pentru una rea.  Vrei dar sa nu-ti fie frica de stapanire?  Fa binele, si vei avea lauda de la ea.  El este slujitorul lui Dumnezeu pentru binele tau.  Dar, daca faci raul, teme-te, caci nu degeaba poarta sabia.  El este in slujba lui Dumnezeu, ca sa-L razbune si sa pedepseasca pe cel ce face rau.  De aceea trebuie sa fiti supusi nu numai de frica pedepsei, ci si din indemnul cugetului.  Tot pentru aceasta sa platiti si birurile.  Caci dregatorii sunt niste slujitori ai lui Dumnezeu, facand necurmat tocmai slujba aceasta.  Dati tuturor ce sunteti datori sa dati: cui datorati birul, dati-i birul; cui datorati vama, dati-i vama; cui datorati frica, dati-i frica; cui datorati cinstea, dati-i cinstea” (Romani 13:1-7);  „Adu-le aminte sa fie supusi stapanirilor si dregatorilor, sa-i asculte, sa fie gata sa faca orice lucru bun” (Tit 3:1).  „Fiti supusi oricarei stapaniri omenesti, pentru Domnul: atat imparatului, ca inalt stapanitor, cat si dregatorilor, ca unii cari sunt trimesi de el sa pedepseasca pe facatorii de rele si sa laude pe cei ce fac bine.  Caci voia lui Dumnezeu este ca, facand ce este bine, sa astupati gura oamenilor nestiutori si prosti.  Purtati-va ca niste oameni slobozi, fara sa faceti din slobozenia aceasta o haina a rautatii, ci ca niste robi ai lui Dumnezeu” (1 Petru 2:13-16).

6. As dori acum sa va indrept atentia spre unele caracteristici sau semne ale acestei religii, religia crestina.  Daca ar fi sa o urmarim impreuna timp de douazeci de secole indelungate, si in special de-a lungul celor 1200 de ani de intunecime, patati din cauza raurilor de sange al martirilor, atunci va trebui sa cunoastem bine aceste caracteristici.  De multe ori, ele vor aparea extrem de deformate.  Dar intotdeauna raman unele semne de nesters.  Haideti ca in cele ce urmeaza sa fim rugativi si cu bagare de seama.  Vom intampina multe imitatii si falsuri.  Daca ar fi posibil, chiar si cei alesi ar fi tradati si inselati.  Noi dorim, daca este posibil, sa urmarim aceasta religie de-a lungul unei istorii credibile.  Dar mai ales de-a lungul cuvintelor si a caracteristicilor precise si infailibile ale Adevarului Divin.

 

 

Cateva caracteristici precise si infailibile

 

          Daca pe parcursul drumului nostru de-a lungul secolelor vom intalni un grup sau grupari  de oameni care nu se caracterizeaza prin aceste semne distinctive si care sustin alte invataturi drept doctrine fundamentale, va trebui sa fim cu bagare de seama.

1.    Cristos, autorul acestei religii, Si-a organizat urmasii sau ucenicii Sai intr-o biserica. Iar ucenicii Sai aveau datoria sa organizeze alte biserici, pe masura ce aceasta religie se raspandea si erau „facuti” alti ucenici, (Baptist Succesion - Ray- Revised Edition, Cap. 1).

2.    Aceasta organizatie sau biserica, in conformitate cu Scriptura si cu practica apostolilor si a bisericilor timpurii avea numai doua feluri de slujitori, pastorii si diaconii.  Pastorul era numit si „presbiter.”  Atat pastorii cat si diaconii trebuie alesi de catre biserica pentru a fi slujitorii ei.

3.    Bisericile, in ceea ce priveste conducerea si disciplina lor erau in intregime separate si independente una fata de alta. Ierusalimul nu avea nici o autoritate asupra Antiohiei; nici Antiohia asupra Efesului; nici Efesul asupra Corintului si asa mai departe.  Iar conducerea lor trebuia sa fie una congregationala, democratica.  O conducere a oamenilor, prin oameni si pentru oameni.

4.    Bisericii i-au fost date nici mai mult nici mai putin decat doua randuieli, botezul si Cina Domnului.  Acestea trebuie sa fie perpetue si comemorative.

5.    Numai cei mantuiti puteau sa fie primiti ca membrii ai bisericii.  „Ei laudau pe Dumnezeu, si erau placuti inaintea intregului norod. Si Domnul adauga in fiecare zi la numarul lor pe cei ce erau mantuiti” (Fapte 2:47).  Acestia erau mantuiti numai prin har fara sa fi facut anumite fapte ale legii.   „Macar ca eram morti in greselile noastre, ne-a adus la viata impreuna cu Hristos (prin har suntem mantuiti).  Caci prin har ati fost mantuiti, prin credinta. Si aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu.  Nu prin fapte, ca sa nu se laude nimeni” (Efeseni 2:5, 8-9).  Numai cei mantuiti trebuie sa fi botezati in numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant.  „Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezandu-i in Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh” (Matei 28:19).  Si numai aceia care au fost primiti si botezati in acest mod puteau sa ia parte la Cina Domnului, iar Cina Domnului trebuia sa fie celebrata numai de catre biserica si numai in cadrul bisericii.

6.    Numai Scripturile inspirate, de fapt singur Noul Testament trebuia sa fie autoritatea si calauza in ceea ce priveste credinta si trairea, nu numai pentru biserica organizata, ci si pentru fiecare membru individual al acelei organizatii.  (Baptistii sanatosi cred ca toata Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu.  Dar biserica este institutie nou testamentala iar originea, regulile si practicile bisericii se gasesc in Noul Testament – editorul.)

7.     Domnul Isus Cristos, Intemeietorul acestei organizatii si Mantuitorul membrilor ei, trebuia sa fie singurul lor preot si ruda apropiata, singurul lor Domn si Datator de lege, precum si singurul Cap al bisericilor.  Ele trebuie sa fie o putere executiva numai in indeplinirea voii Domnului lor si a legilor date de El, dar niciodata nu aveau o putere legislativa, adica sa amendeze, sau sa abroge legi vechi si sa instituie legi noi.

8.    Aceasta religie a Lui Cristos trebuia sa fie una individuala, personala si pur voluntara sau din convingere – fara nici o obligatie fizica sau guvernamentala.  Este o problema de alegere individuala si personala.  „Alege!” este porunca scripturala.  Ea nu putea fi nici acceptata, nici respinsa si nici traita prin imputernicire sau prin constrangere.

9.    Fiti foarte atenti!  Nici Cristos si nici apostolii Lui n-au lasat vreodata urmasilor lor ceea ce este cunoscut astazi sub numele de confesiune, precum „catolic,” „luteran,” „presbiterian,” „episcopal” si asa mai departe, doar daca numele dat de Cristos lui Ioan, „Botezatorul” (in engl. „Baptistul” - n. trad.) a avut cumva acest scop.  „Adevarat va spun ca, dintre cei nascuti din femei, nu s-a sculat nici unul mai mare decat Ioan Botezatorul” (Matei 11:11), iar apoi inca de vreo zece sau doisprezece ori.  Cristos i-a numit pe urmasii Sai individuali drept „ucenici.”  Doi sau mai multi erau numiti „ucenici.”  Organizatia ucenicilor, fie cea din Ierusalim, fie cea din Antiohia sau din alte locuri, a fost numita biserica.  Daca se facea referire la mai mult decat o asemenea organizatie separata, ele erau numite biserici.  Termenul de biserica la numarul singular nu a fost niciodata folosit pentru a se face referire la mai mult decat una dintre aceste organizatii.  Nici macar atunci cand se facea referire la toate acestea.

10. Indraznesc sa mai mentionez inca un semn caracteristic.  Il vom numi – separarea completa dintre biserica si stat.  Nu trebuie sa existe nici o combinatie a acestora, nici un amestec al acestei religii spirituale cu o putere lumeasca, iar „libertatea religioasa” ar trebui sa fie pentru toata lumea.

          Si acum, inainte de a intra in chiar studiul istoriei, dati-mi voie sa va indrept atentia catre:

 

 

 

PLANSA

 

Eu cred ca daca veti studia cu atentie aceasta plansa, veti intelege mai bine istoria si va va ajuta foarte mult in a retine ceea ce auziti si vedeti.  Nu uitati ca aceasta plansa intentioneaza sa acopere o perioada de doua mii de ani de istorie religioasa.  Observati unele numere atat in partea de sus cat si in cea de jos a plansei, aceleasi numere atat sus cat si jos - 100, 200, 300, si asa mai departe pana la 2000.  Acestea reprezinta 20 de secole, liniile verticale despartind secolele.

Acum observati, in partea de jos a plansei, alte linii drepte mergind de la stinga la dreapta, pe toata lungimea plansei.  Liniile sunt aproximativ la aceeasi distanta unele fata de altele cum sunt si liniile verticale.  Dar nu le puteti vedea pe toata plansa.  Ele sunt acoperite de o pata inchisa la culoare, reprezentand in istorie ceea ce este cunoscut sub numele de „evul mediu intunecat.”  Acestea vor fi explicate mai tarziu.  Intre cele mai de jos linii se afla nume de tari . . . Italia, Tara Galilor, Anglia, Spania, Franta si asa mai departe, terminand cu America.  Acestea sunt numele tarilor in care s-a desfasurat o mare parte a istoriei in timpul perioadei acoperite chiar de aceste nume.  Desigur, nu intreaga istorie, deoarece parte din istorie a avut loc numai in unele din aceste tari, de-a lungul fiecarei perioade.  Dar unele evenimente importante au avut loc in aceste tari in fiecare perioada speciala.

Acum va rog sa observati din nou, aproape de marginea de jos a plansei alte linii, putin mai inalte.  Si ele sunt acoperite in parte de  „perioada intunecata;” si ele sunt pline de nume, dar nu sunt nume de tari.  Toate sunt „porecle.”  Sunt nume date acelor oameni de catre dusmanii lor.  „Crestini”- este primul nume.  „Pentru intaia data, ucenicilor li s-a dat numele de crestini in Antiohia” (Faptele Ap. 11:26).  Acest eveniment a avut loc in jurul anului 43 d.Cr.  Paganii sau evreii le-au dat acest nume in bataie de joc.  Toate celelalte nume din acea coloana au fost date in aceeasi maniera - montanisti, novatieni, donatisti, paulicieni, albigenzi, waldenzi, etc. in general fiind numiti anabaptisti.  Vom mai face referiri la aceste nume pe parcursul prelegerii.

Dar priviti din nou plansa si observati punctele rosii.  Ele sunt imprastiate aproape pe toata plansa.  Ele reprezinta biserici.  Biserici individuale in Asia, in Africa, in Europa, in munti si vai, si asa mai departe.  Culoarea rosie simbolizeaza sangele martirilor.  Cristos, intemeietorul lor a murit pe cruce.  Toti apostolii, in afara de doi, Ioan si Iuda, au suferit moarte de martir.  Iuda L-a tradat pe Domnul lui, iar apoi s-a sinucis.  Potrivit istoriei, apostolul Ioan a fost aruncat intr-un cazan mare cu ulei fierbinte.

Veti observa de asemenea si unele puncte negre.  Si ele reprezinta biserici.  Dar biserici false, eretice.  Biserici care s-au ratacit cu privire la traire sau doctrina.  Biserici din acestea au existat chiar si inainte de moartea lui Petru, Pavel si Ioan.  Concluzionand acum cu privire la introducerea generala si la unele observatii preliminare foarte necesare si chiar vitale, sa revenim la faptele istoriei.

 

 

 

                                 

PRIMA PERIOADA  30-500 d.Cr.

 

1.    Sub imboldul si conducerea ciudata dar minunata a lui Ioan Botezatorul, omul cel plin de elocventa din pustie, si sub atingerea plina de dragoste si puterea facatoare de minuni a lui Cristos Insusi, precum si a predicilor minunate ale celor 12 apostoli si a succesorilor lor directi, religia crestina s-a raspandit cu forta in timpul primilor 500 de ani.  Cu toate acestea, a lasat in urma o dara plina de sange.  Iudaismul si paganismul se opuneau cu inversunare oricarei miscari de innoire.  Ioan Botezatorul a fost primul dintre marii conducatori care si-au dat viata.  Lui i s-a taiat capul.  Curand dupa el a urmat insusi Mantuitorul, fondatorul religiei crestine.  El a murit crucificat, indurand aceasta suferinta cruda a mortii pe cruce.

2.    Intr-o succesiune rapida, urmandu-si Mantuitorul, au cazut si alti eroi martiri: Stefan a fost omorat cu pietre, Matei injunghiat in Etiopia, Marcu a fost tarat pe strazi pana a murit, Luca spanzurat, Petru si Simeon au fost rastigniti, Andrei legat de o cruce, Iacov a fost decapitat, Filip rastignit si omorat cu pietre, Bartolomeu a fost ars de viu, Toma strapuns de sulite, Iacov „cel mic” aruncat din templu si batut pana a murit, Iuda strapuns de sageti, Matia omorat cu pietre iar Pavel a fost decapitat.

3.    Mai mult de o suta de ani au trecut pana ce toate acestea sa se fi intamplat.  [Noi credem ca autorul a vrut sa spuna „mai putin de o suta de ani” – Editorul].  Aceasta persecutie grea din partea iudaismului si a paganismului a continuat vreme de inca doua secole.  Si cu toate acestea, raspandirea crestinismului a continuat cu multa forta.  A patruns in tot Imperiul Roman, in Europa, Asia, Africa, Anglia, Tara Galilor si aproape peste tot unde era o forma de civilizatie.  Bisericile s-au inmultit foarte mult iar numarul ucenicilor a crescut in continuu.  Dar unele biserici au continuat sa savarseasca erori.

4.    Prima din aceste devieri de la invatatura Noului Testament a implicat  atat doctrina cat si practica.  In primele doua secole, bisericile individuale s-au inmultit rapid si unele din cele mai timpurii cum ar fi cele din Ierusalim, Antiohia, Efes, Corint, etc.,  au ajuns sa fie foarte mari: Ierusalimul, de exemplu, avea mii de membrii (Faptele Ap. 2:41; 4:4; 5:14), posibil vreo 25.000 sau chiar 50.000, daca nu mai multi.  Un cercetator atent al cartii Faptele Apostolilor si al Epistolelor va observa ca Pavel avea o mare sarcina chiar in zilele sale de a pastra unele biserici pe drumul cel bun.  Priviti la profetiile lui Pavel si Petru despre viitor.  „Dar acestia, ca niste dobitoace fara minte, din fire sortite sa fie prinse si nimicite, batjocorind ce nu cunosc, vor pieri in insasi stricaciunea lor (2 Petru 2:12) si „Stiu bine ca, dupa plecarea mea, se vor vari intre voi lupi rapitori, cari nu vor cruta turma; si se vor scula din mijlocul vostru oameni, cari vor invata lucruri stricacioase, ca sa traga pe ucenici de partea lor.  De aceea vegheati, si aduceti-va aminte ca, timp de trei ani, zi si noapte, n-am incetat sa sfatuiesc cu lacrimi pe fiecare din voi” (Faptele Ap. 20:29-31).  Vedeti de asemenea si capitolele doi si trei din cartea Apocalipsei.

          Aceste biserici mari trebuie sa fi avut multi predicatori sau batrani.  „Insa din Milet, Pavel a trimes la Efes, si a chemat pe presbiterii Bisericii” (Faptele Ap. 20:17).  Unii dintre episcopi sau pastori au inceput sa-si asume autoritati neatribuite lor de catre Noul Testament.  Ei au inceput sa pretinda autoritate asupra altor biserici mai mici.  Impreuna cu multi alti batrani ai lor, au inceput sa domneasca peste mostenirea Domnului.  „Am scris ceva Bisericii, dar Diotref, caruia ii place sa aiba intaietatea intre ei, nu vrea sa stie de noi” (III Ioan 1:9).  Iata aici inceputul unei erori care a crescut si s-a inmultit dand nastere altor erori grave, dureroase.  A fost inceputul unei clase diferite in lucrare, ajungand in final la ceea ce se practica acum atat de catolici cat si de altii.  Astfel a inceput ceea ce a rezultat intr-o schimbare totala fata de forma de organizare democratica initiala si de conducerea bisericilor timpurii.  Aceasta abatere a avut la inceput un caracter mai restrans, si aceasta chiar inainte de sfarsitul secolului al doilea.  Aceasta a fost probabil prima indepartare serioasa fata de randuiala bisericilor din Noul Testament.

5.    O alta schimbare vitala care, de-a lungul istoriei pare sa fi inceput inainte de sfarsitul secolului al doilea s-a produs chiar in ceea ce priveste marea doctrina a mantuirii.  Evreii, la fel ca si paganii, au fost invatati timp de mai multe generatii sa puna un accent puternic pe ritualuri.  Ei au ajuns sa considere tipurile ca pe niste antitipuri, umbrele ca pe niste substante reale iar ritualurile ca adevarate mijloace de mantuire.  Cat de usor se ajunge astfel la a privi problema botezului in acest fel.  Rationamentul lor era urmatorul: in Biblie sunt scrise multe lucruri despre botez, si se pune un accent puternic pe aceasta randuiala si pe datoria cuiva fata de ea.  Cu siguranta ca trebuie sa aiba legatura cu mantuirea cuiva.  Prin urmare, chiar in aceasta perioada a inceput sa se inradacineze in unele biserici ideea „regenerarii prin botez,” (Shackelford, p. 57; Camp, p. 47; Benedict, p. 286; Mosheim, vol. 1, p. 134; Christian, p. 28).

6.    S-a strecurat apoi urmatoarea eroare grava, despre care unii istorici (nu toti) spun ca a inceput in acelasi secol.  De fapt, se poate spune ca aceasta eroare a aparut ca o consecinta inevitabila a ideii de „regenerare prin botez” si anume, a fost o schimbare in ceea ce priveste subiectii botezului.  De vreme ce botezul a fost declarat de unele biserici ratacite ca fiind un agent sau o cale spre mantuire, atunci cu cat mai devreme are loc botezul, cu atat este mai bine.  Asa a aparut „botezul copiilor mici.”  Inainte de aceasta, credinciosii si numai credinciosii erau considerati ca subiecti potriviti pentru botez.  Nu ne referim acum la „stropirea” si la „turnarea” de apa, deoarece acestea au aparut mult mai tarziu.  Secole de-a randul, copiii mici erau botezati la fel ca si ceilalti oameni prin scufundare.  Pana in ziua de astazi, Greco-Catolicii (o ramura foarte raspandita a Bisericii Catolice) nu au schimbat niciodata forma initiala a botezului.  (Numele „Greco-Catolic” este folosit de autor in aceasta carte in sensul de Biserica Ortodoxa in general – editorul.)  Ei practica botezul copiilor mici dar nu au facut-o niciodata in alt mod decat prin scufundare.  (Nota - Unii dintre istoricii bisericii plaseaza inceputurile botezului copiilor mici in acest secol, dar vom cita in cele ce urmeaza un scurt paragraf din „Ecclesiastical Researches” de Robinson).

          „In timpul primelor trei secole, confesiunile din partea de rasarit existau in adunari separate independente, nesustinute de conducerea vreunui stat, si prin urmare, neavand nici o putere seculara una asupra alteia.  In tot acest timp, acestea erau biserici cu membrii botezati, dar desi toti parintii din primele patru secole, pana la Ieronim (370 d.Cr.) erau din Grecia, Siria si Africa, si cu toate ca acestia au oferit in istorie multe exemple de botez al adultilor, totusi, pana in anul 370, nu exista nici macar un singur exemplu referitor la botezul copiilor mici,” (Compendium of Baptist History de Shackelford, p. 43; Vedder, p. 50; Christian, p. 31; Orchard, p. 50, etc.).

7.    Sa nu uitam ca schimbari ca si cele mentionate aici nu au avut loc intr-o singura zi, nici macar intr-un an.  Ele s-au manifestat incet si niciodata in toate bisericile.  Unele biserici le-au respins cu tarie.  Acest fenomen a mers pana acolo incat in 251 d.Cr., bisericile credincioase au rupt legatura cu acele biserici care au acceptat aceste greseli si care le practicau.  Astfel a aparut prima separare oficiala si reala intre biserici.

8.    Vom observa acum ca in timpul primelor trei secole se inregistreaza inceputurile a trei schimbari importante si vitale fata de invataturile Lui Cristos si ale apostolilor.  De asemenea, a avut loc un eveniment semnificativ.  Sa privim acum la acest rezumat si recapitulare:

(1)  Devierea de la idea Noului Testament referitoare la episcop si conducerea bisericii. Aceasta schimbare a luat proportii rapid, s-a accentuat, si pe masura ce s-a definitivat a devenit daunatoare.

(2)  Schimbarea fata de invataturile Noului Testament, si anume de la regenerare la „regenerarea prin botez.”

(3)   Schimbarea de la „botezul credinciosului” la „botezul copiilor mici.” (Totusi, aceasta din urma nu s-a generalizat si nici nu a fost foarte frecventa pentru inca un secol).

 

9.    „Regenerarea prin botez” si „botezul copiilor mici.” Potrivit marturiilor atestate de istorie, aceste doua erori au fosta cauza care a dus, de-a lungul secolelor, la varsarea de sange al mai multor crestini decat ar fi cauzat toate celelalte greseli luate impreuna, ori poate chiar mai mult decat toate razboaiele, fara nici o legatura cu persecutia, daca vom omite „Primul Razboi Mondial.”  Peste 50.000.000 de crestini au suferit o moarte de martir, in special datorita faptului ca au respins aceste doua erori in timpul „perioadei intunecate,” de-a lungul a aproape douasprezece sau treisprezece secole.

10. Pentru marea majoritate a bisericilor, trei realitati semnificative sunt clar descoperite de istorie in timpul acestor prime trei secole.

(1) Separarea si independenta bisericilor.

(2) Caracterul subordonat al episcopilor sau al pastorilor.

(3) Botezul numai al celor credinciosi.

Vom cita in continuare din Mosheim – cel mai insemnat dintre toti istoricii Bisericii Luterane.  Vol. 1, p. 71 si 72: „Dar oricine presupune ca episcopii acestei epoci de aur a bisericii corespund cu episcopii din secolele urmatoare amesteca si confunda personaje care sunt foarte diferite, deoarece in acest secol, precum si in urmatorul, un episcop era responsabil pentru o singura biserica, ce se aduna in mod obisnuit intr-o casa particulara, dar el nu era Domnul bisericii, ci in realitate era slujitorul acesteia.  Toate bisericile din acele vremuri de inceput erau grupari independente, ceea ce insemna ca nici una nu era supusa jurisdictiei alteia.  Caci desi bisericile care au fost intemeiate chiar de catre apostoli aveau deseori onoarea de a fi consultate in cazuri discutabile, totusi ele nu aveau autoritate judiciara, nici control si nici puterea de a emite legi.  Dimpotriva, este clar ca lumina zilei faptul ca toate bisericile crestine aveau drepturi egale si erau in toate privintele pe picior de egalitate.”

11. Pana in aceasta perioada, fara a infrunta persecutii multe si serioase, crestinismul a cunoscut o dezvoltare minunata.  S-a intins si a trecut chiar dincolo de marele Imperiu Roman.  Evanghelia se raspandea aproape in toate colturile lumii locuite.  Si potrivit unor istorici ai bisericii, multe dintre bisericile originare intemeiate de catre apostoli erau inca intacte si inca loiale invataturii apostolice.  Totusi, asa dupa cum am aratat, un numar de erori insemnate si daunatoare au patruns si s-au inradacinat permanent in multe biserici.  Unele s-au departat mult de invataturile pe care Cristos le-a dat in Noul Testament.

12. Persecutiile au devenit din ce in ce mai aspre.  Aproape de inceputul secolului al patrulea apare probabil primul edict guvernamental in vederea persecutiei.  Dezvoltarea spectaculoasa a crestinismului ii alarmase pe liderii pagani ai Imperiului Roman.  Ca urmare, imparatul Galerius a emis un edict pentru o persecutie si mai salbatica.  Actul a fost elaborat pe data de 24 februarie, 303 d.Cr.  Se pare ca pana la acest moment sistemul pagan persecutase fara a avea vreo autorizare legala.

13. Insa acest edict a esuat intr-un mod atat de lamentabil in scopul lui de a opri dezvoltarea crestinismului, incat acelasi imparat Galerius, dupa numai opt ani, (311 d.Cr.) a emis un alt edict, anulandu-l pe primul si tolerand sau acordand permisiunea religiei lui Isus Cristos.  Aceasta a fost probabil prima lege emisa in favoarea acestei religii.

14. Pana la inceputul anului 313 d.Cr., crestinismul castigase o victorie minunata asupra paganismului.  Un nou imparat s-a urcat pe tronul Imperiului Roman.  Cu siguranta ca acesta a recunoscut ceva din puterea misterioasa a acestei religii care a continuat sa creasca in ciuda persecutiilor.  Istoria relateaza ca acest nou imparat, care nu era altul decat Constantin, a avut o vedenie extraordinara.  El a vazut pe cer o cruce rosie ca de foc, iar pe acea cruce erau scrise tot cu litere de foc urmatoarele cuvinte: „Prin aceasta vei invinge.”  El a interpretat acest mesaj prin aceea ca va trebui sa devina crestin.  Iar prin renuntarea la paganism si prin alipirea puterii spirituale a religiei crestine la puterea lumeasca a Imperiului Roman, lumea putea fi mult mai usor cucerita.  In acest mod, religia crestina urma sa devina o religie a lumii intregi, iar Imperiul Roman un imperiu al lumii intregi. .

15. Astfel, sub conducerea imparatului Constantin, s-a putut vorbi despre un armistitiu, o curtare si o cerere in casatorie.  Prin imparatul sau, Imperiul Roman a cautat sa se uneasca cu crestinismul.  Dati-ne puterea voastra spirituala iar noi va vom da din puterea noastra lumeasca.

16. Pentru a duce efectiv la indeplinire si pentru a certifica aceasta unire, deloc sfanta, a fost organizat un conciliu.  In 313 d.Cr. s-a facut un apel pentru o adunare a bisericilor crestine sau a reprezentantilor lor.  Multi dintre ei au venit, dar nu toti.  Alianta a fost indeplinita.  S-a format si o ierarhie.  In structura acestei ierarhii, Cristos a fost detronat din pozitia de Cap al bisericilor iar imparatul Constantin a fost intronat (desi numai temporar) ca si cap al bisericii.

17.  Aceasta ierarhie a insemnat inceputul clar al unei dezvoltari care a dus in cele din urma la ceea ce cunoastem astazi ca fiind Biserica Catolica, sau „universala.”  Se poate spune ca inceputurile nedefinite ale acesteia se situeaza aproape de sfarsitul secolului al doilea si inceputul secolului al treilea, cand au inceput sa prinda forma ideile noi referitoare la conducerea bisericii de catre episcopi si de catre predicatori.

18.  Trebuie sa retinem cat se poate de limpede faptul ca atunci cand Constantin a organizat acel conciliu, au existat foarte multi crestini (baptisti) si biserici care au refuzat sa raspunda invitatiei.  Ei nu doreau unirea cu statul, nici nu doreau o conducere religioasa centralizata, sau orice fel de conducere eclesiastica de rang superior, alta decat biserica locala.  Niciodata acesti crestini (baptisti) si bisericile lor nu au intrat in ierarhia denominatiei catolice, nici atunci si nici mai tarziu.

19.  La vremea cand a fost creata aceasta ierarhie, Constantin, capul acesteia, nu era crestin.  El a acceptat sa devina crestin.  Dar pe masura ce bisericile eretice sau cazute care il insotisera in aceasta unire au ajuns sa adopte eroarea regenerarii prin botez, Constantin a ridicat o intrebare cat se poate de serioasa: „Daca eu sunt mantuit de pacatele mele prin botez, ce se va intampla cu pacatele pe care le-as putea comite dupa ce am fost botezat?”  Aceasta intrebare a framantat lumea generatii de-a randul.  Poate botezul sa spele si pacatele inca necomise?  Sau pacatele dinaintea botezului sunt spalate printr-un singur mod (adica prin botez) iar pacatele comise dupa botez sunt spalate printr-un alt mod?

20.  Nefiind in stare sa dea un raspuns satisfacator la multe din intrebarile pe care si le punea, Constantin a decis in final sa se alature crestinilor, dar sa isi amane botezul pana inainte de moarte, pentru ca toate pacatele sale sa poata fi astfel spalate o singura data.  El s-a tinut de aceasta promisiune si prin urmare nu a fost botezat decat inaintea mortii sale.

21.  Prin acceptarea crestinismului, faptele lui Constantin, de sfidare la adresa intregului Imperiu Roman si a religiei pagane, au atras o serie de nemultumiri din partea Senatului Roman.  Ei au respins, sau cel putin s-au opus acestor schimbari.  Iar opozitia lor a dus in cele din urma la mutarea tronului imperiului de la Roma la Bizant, un oras vechi reconstruit si numit mai apoi Constantinopol, dupa Constantin.  Drept rezultat, au ajuns sa existe doua capitale ale Imperiului Roman, Roma si Constantinopol.  Cele doua orase rivale au devenit cateva secole mai tarziu centrele de conducere ale Bisericii Catolice divizate, Biserica Romano-Catolica si Biserica Greco-Catolica.

22.  Pana la organizarea ierarhiei si unirea bisericii cu statul, persecutiile crestinilor erau facute fie in numele iudaismului fie in numele paganismului.  Acum insa are loc o schimbare fundamentala.  Crestinii (cu numele) au inceput sa-i persecute pe crestini.  Deoarece Constantin dorea ca toti crestinii sa i se alature in aceasta noua idee a unei religii de stat, multi dintre ei opunandu-se cu constiinciozitate devierilor fundamentale de la invataturile Noului Testament, el a inceput sa foloseasca puterea guvernamentala pentru a-i obliga sa i se alature.  Acesta a fost inceputul zilelor, al anilor, si chiar al secolelor de aspra si dureroasa persecutie impotriva tuturor acelor crestini care au ramas loiali invataturilor originale ale lui Cristos si ale apostolilor.

23.  Sa ne amintim ca noi urmarim acum evenimentele care au avut loc intre anii 300 si 500 d.Cr.  Ierarhia organizata sub conducerea lui Constantin s-a dezvoltat rapid ajungand la ceea ce cunoastem astazi drept Biserica Catolica.  Aceasta biserica noua in curs de dezvoltare, alipita unei conduceri guvernamentale lumesti, a incetat sa mai fie o simpla executanta a legilor desavarsite din Noul Testament, devenind astfel o putere legislativa, care amenda sau anula legile vechi sau promulga altele noi, complet necunoscute Noului Testament.

24.  Unul dintre primele decrete legislative, avand dintre cele mai subversive rezultate, a fost instaurarea prin lege a „botezului copiilor mici.”  Prin aceasta noua lege, „botezul copiilor mici” devenea obligatoriu.  Toate acestea se intamplau in 416 d.Cr.  Inainte de aceasta data, probabil chiar cu un secol, copiii erau rareori botezati.  In masura in care aceasta hotarare a intrat in vigoare, doua legi fundamentale din Noul Testament au fost abrogate, „botezul credinciosilor” si „supunerea voluntara si personala in botez.”

25.  Consecinta inevitabila a acestei noi doctrine si legi a fost ca respectivele biserici ratacite au fost in curand pline de membrii neconvertiti.  De fapt, se pare ca nu dupa multi ani, majoritatea membrilor lor erau persoane neconvertite.  Prin urmare, „marile interese spirituale” ale „marii imparatii spirituale” a lui Dumnezeu au ajuns in mainile unei puteri lumesti care nu era nascuta din nou.  La ce am mai putea sa ne asteptam in continuare?

26.  Bineinteles, crestinii si bisericile credincioase au respins aceasta noua lege.  „Botezul credinciosului,” adica „botezul nou testamental” reprezenta singura lege pentru ei.  Nu numai ca au refuzat sa-si boteze copiii, dar pentru ca ei credeau doar in botezul celor credinciosi, au refuzat sa accepte botezul indeplinit in cadrul si de catre bisericile acestor organizatii nescripturale.  Daca vreun membru al bisericilor din aceasta noua organizatie incerca sa se alature unei biserici dintre cele care refuzasera sa se uneasca cu acest nou sistem, se cerea dovada unei trairi crestine, a unei nasteri din nou si un nou botez.

27.  Curand, drumul urmat de bisericile ramase loiale a atras desigur mari nemultumiri in randurile oamenilor religiosi ai statului, care in cea mai mare parte nu erau crestini adevarati, autentici.  Numele de „crestin” era de acum inainte retras acelor biserici credincioase care au refuzat sa accepte erorile mentionate mai sus.  Ei au fost privati de acest nume, fiind in schimb denumiti in multe feluri, cum ar fi „montanisti,” „tertulianisti,” „novatieni,” „paterinieni,” etc., iar unii, cel putin datorita practicii lor de a-i reboteza pe cei care fusesera o data botezati cand erau copii mici, au primit numele de „anabaptisti.”

28.  In 426 d.Cr., dupa zece ani de la legalizarea botezului copiilor mici, a inceput  o perioada cumplita cunoscuta sub numele de „evul mediu intunecat.”  Ce vremuri intunecoase si insangerate!  De acum inainte, timp de mai mult de zece secole, urma lasata de crestinii loiali a ramas intiparita in istorie prin chiar sangele lor.  Sa observam pe tabel diferitele nume purtate de cei persecutati.  Uneori aceste nume le-au fost date in special datorita vreunui conducator – erou pe care l-au avut intr-o anumita perioada, iar alteori numele erau date din alte motive.  Frecvent, numele date acelorasi oameni variau de la o tara la alta sau chiar de la un secol la altul.

29.  In aceasta perioada timpurie a „evului mediu intunecat” se inregistreaza si inceputurile bine definite ale papalitatii, prin Leon al II-lea, intre anii 440-461 d.Cr.  Cu toate acestea, nu acum a fost prima data cand se folosea acest titlu care, identificat cu insasi Biserica Catolica, era de fapt in mare parte o evolutie.  Acest nume a fost legat pentru prima data de cel al Episcopului din Roma, 296-304 d.Cr. si a fost apoi adoptat in mod formal de catre Siricius, episcopul Romei intre anii 384-398 d.Cr.   In mod oficial insa a fost adoptat de catre Leon al II-lea, 440-461 d.Cr.  Ulterior, in 707 d.Cr., s-a pretins a fi un titlu universal.  Cateva secole mai tarziu, Grigore al VII-lea a declarat acest titlu ca fiind dreptul exclusiv al papalitatii.

30. Sa facem acum un sumar al celor mai semnificative evenimente din aceasta prima perioada de cinci secole:

(1)  Schimbarea gradata de la o conducere democrata a bisericilor la conducerea unui pastor.

(2)  Schimbarea de la mantuirea prin har la mantuirea prin botez.

(3)  Schimbarea de la „botezul credinciosilor” la „botezul copiilor mici.”

(4)  Organizarea ierarhica.  Unirea bisericilor cu statul.

(5)  Conducerea Imperiului s-a mutat la Constantinopol.

(6)  Botezul copiilor mici a fost implementat prin lege si a devenit obligatoriu.

(7)  Crestinii au inceput sa ii persecute pe crestini.

(8)  Inceputurile „evului mediu intunecat” (426 d.Cr.)

(9)  Sabia si focul iau locul Evangheliei si devin puterea lui Dumnezeu (?) pentru mantuire.

(10)  Orice urma de libertate religioasa moare, este ingropata si ramane asa timp de mai multe secole.

(11) Bisericile nou testamentale loiale, oricum ar fi fost ele numite, sunt „vanate” si „haituite” pana la limitele extreme de catre noua putere lumeasca a catolicilor.  Cei ramasi s-au imprastiat in toata lumea gasindu-si locuri nesigure de adapost in padurile, muntii, pesterile si ascunzisurile pamantului.

 

 

A DOUA PRELEGERE – 600-1300 d.Cr.

 

1. Am incheiat prima prelegere cu sfarsitul secolului al cincilea.  Cu toate acestea, exista multe alte evenimente ale caror inceputuri se inregistreaza in acele secole timpurii, lucruri pe care nici nu le-am mentionat in prima prelegere.  Tocmai am patruns in perioada teribila cunoscuta in istorie sub numele de „evul mediu intunecat.”  Au fost vremuri ingrozitor de intunecoase si de insangerate.  Persecutiile din partea Bisericii Romano-Catolice, acum biserica de stat, erau aspre, crude si continue.  Razboiul cu scopul precis de exterminare i-a urmarit continuu si fara mila in multe tari pe toti acei crestini fugari.  Tot ce au lasat in urma lor acesti oameni nu a fost altceva decat o „urma a sangelui.”  In special in Anglia, Tara Galilor, Africa, Armenia si Bulgaria, si in toate locurile in care puteau fi gasiti crestini care incercau din toata inima sa ramana credinciosi invataturii Noului Testament.

          2.  Sa ne indreptam acum atentia spre aceste concilii denumite „ecumenice,” sau imperiale.  Este bine sa retinem faptul ca toate aceste concilii erau teoretic bazate, sau urmau modelul conciliului tinut de catre apostoli si ceilalti la Ierusalim (vezi Fapte 15:1), dar probabil ca nimic altceva care a purtat acelasi nume n-a putut sa fie mai diferit.  Ne vom indrepta atentia in cele ce urmeaza doar asupra a opt astfel de concilii, toate acestea fiind convocate de diversi imparati, insa nici unul de papa.  Aceste concilii au avut loc in bisericile din rasarit sau Greco-Catolice.  Cu toate acestea, la ele au participat si reprezentanti din ramura vestica sau a Bisericilor Romano-Catolice.

3.    Primul din aceste concilii a avut loc la Niceea, (in provincia Romana Bitinia – editorul.) in 325 d.Cr.  Acesta a fost organizat de Constantin cel Mare si au participat 318 episcopi.

Al doilea s-a tinut la Constantinopol, in 381 d.Cr., la initiativa lui Teodosie cel Mare si au fost prezenti 150 de episcopi.  (In primele secole, episcopii erau pur si simplu pastorii bisericilor locale).

          Al treilea a fost convocat de Teodosie al II-lea si de Valentinian al III-lea.  Au fost prezenti 250 de episcopi si a avut loc la Efes, in 431 d.Cr.

          Al patrulea s-a tinut la Calcedon, 451 d.Cr. si a fost organizat de Imparatul Marian; 500 sau 600 de episcopi sau mitropoliti (mitropolitii erau pastorii de la orase sau pastorii bisericii principale) au luat parte la acest conciliu, unde a fost promulgata doctrina cunoscuta astazi sub numele de mariolatrie.  Aceasta doctrina reprezinta inchinarea adusa Mariei, mama lui Cristos.  La inceput, aceasta noua doctrina a creat o adevarata agitatie, multi obiectand in mod serios impotriva ei.  Dar in final ea a biruit si a devenit o doctrina permanenta a Bisericii Catolice.

          Al cincilea din aceste opt concilii a avut loc la Constantinopol (unde deja mai avusese loc unul).  Acesta a fost organizat de Iustinian, in 553 d.Cr., si au participat 165 de episcopi.  Aparent, acesta a fost organizat in special pentru a condamna anumite scrieri.

          In 680 d.Cr., a fost convocat al saselea conciliu.  Si acesta s-a tinut la Constantinopol, la initiativa lui Constantin Pegonator, pentru a condamna ereziile.  In timpul acestei intalniri, Papa Honorius a fost destituit si excomunicat, deoarece la acea data inca nu fusese declarata infailibilitatea papala.

          Al saptelea conciliu a avut loc la Niceea in 787 d.Cr., al doilea tinut in acest loc fost la initiativa Imparatesei Irena.  Se pare ca in cadrul acestei adunari se inregistreaza inceputul categoric al „inchinarii la icoane” si al „inchinarii la sfinti.”  Prin urmare, putem sa observam ca acesti oameni, in loc de a se crestina, deveneau tot mai mult marcati de paganism.

Ultimul din asa-numitele „Concilii din Rasarit” convocate de imparati s-a tinut la Constantinopol, in anul 869 d.Cr.  Acesta a fost initiat de Basilius Maredo.  Biserica Catolica se confrunta acum cu o problema serioasa.  A aparut o controversa de natura foarte serioasa intre liderii celor doua ramuri ale catolicismului: din rasarit si din apus, sau Greco-Catolicismul si Romano-Catolicismul.  Cei doi lideri au fost Pontius Grecul la Constantinopol si Nicolae I la Roma.  Neintelegerea dintre ei a devenit atat de serioasa, incat ei au ajuns sa se excomunice reciproc.  Astfel, pentru o scurta vreme, catolicismul a ramas fara nici un conducator.  Conciliul a fost organizat in principal pentru a rezolva pe cat posibil aceasta dificultate.  Ruptura aceasta intre liderii catolicismului n-a fost nici pana in ziua de astazi solutionata in mod satisfacator.  Inca din acele vremuri, toate incercarile de a construi o punte intre cele doua parti au esuat.  Atunci a inceput sa-si castige ascensiunea puterea latina.  Conciliile nu mai erau convocate de imparati, ci de pontifii Romani.  Ne vom referi la celelalte concilii mai tarziu in cadrul acestor prelegeri.

          4.  Exista o doctrina noua despre care nu am vorbit deloc pana acum.  Fara indoiala ca mai sunt si altele, dar vom vorbi acum in special despre „impartasania copiilor.”  Acestia nu numai ca erau botezati dar erau si primiti in mijlocul bisericii si deci fiind membrii ai bisericii, aveau dreptul sa ia parte la Cina Domnului.  In ce mod sa li se dea Cina - aceasta chiar reprezenta o problema, dar a fost imediat rezolvata prin inmuierea painii in vin.  Aceasta practica a fost urmata ani de-a randul.  Iar dupa o vreme, acesteia i s-a adaugat o doctrina noua, care proclama ca acesta era un alt mod de mantuire.  Deoarece la acestea doua s-a mai adaugat inca o noua doctrina, ne vom referi la ea putin mai tarziu in cadrul acestor prelegeri.

5.    In timpul secolului al 5-lea, la al patrulea conciliu ecumenic care a avut loc la Calcedon in anul 451 d.Cr., o alta doctrina complet noua s-a adaugat la lista care crestea rapid, si anume doctrina denumita „mariolatrie” sau inchinarea adusa Mariei, mama lui Isus.  Se pare ca se simtea nevoia unui nou mijlocitor.  Distanta dintre Dumnezeu si om era mult prea mare pentru un singur mijlocitor, chiar daca acesta era Cristos, Fiul lui Dumnezeu, adevaratul Dumnezeu-Om.  Se credea ca este nevoie de Maria ca un alt intermediar, iar rugaciunile erau aduse Mariei.  Apoi, ea urma sa I le duca lui Cristos.

6.    In secolul 8, alte doua doctrine noi au fost adaugate credintei catolice.  Acestea au fost promulgate la cel de-al saptelea conciliu, care s-a tinut la Niceea, in 787 d.Cr., pentru a doua oara in acest loc.  Prima dintre acestea s-a numit „inchinarea la icoane,” o incalcare directa a uneia din poruncile lui Dumnezeu.

„Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.  Sa nu-ti faci chip cioplit, nici vreo infatisare a lucrurilor cari sunt sus in ceruri, sau jos pe pamant, sau in apele mai de jos decat pamantul.  Sa nu te inchini inaintea lor, si sa nu le slujesti; caci Eu, Domnul, Dumnezeul tau, sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc nelegiuirea parintilor in copii pana la al treilea si la al patrulea neam al celor ce Ma urasc” (Exod 20:3-5).  O alta completare imprumutata din paganism.  A urmat apoi „inchinarea la sfinti.”  Nici aceasta doctrina nu are vreun sprijin din partea Bibliei.  Exista un singur exemplu in Biblie de inchinare la sfinti, si acesta numai pentru a ne demonstra absurditatea acestui fapt.  Este vorba despre omul bogat care dupa ce a murit, se roaga lui Avraam.  Si a strigat: ,Parinte Avraame, fie-ti mila de mine, si trimete pe Lazar sa-si moaie varful degetului in apa, si sa-mi racoreasca limba; caci grozav sunt chinuit in vapaia aceasta.’  ,Fiule,’ i-a raspuns Avraam, ‚adu-ti aminte ca in viata ta, tu ti-ai luat lucrurile bune, si Lazar si-a luat pe cele rele; acum aici, el este mangaiat, iar tu esti chinuit.  Pe langa toate acestea, intre noi si intre voi este o prapastie mare, asa ca cei ce ar avea sa treaca de aici la voi, sau de acolo la noi, sa nu poata.’  Bogatul a zis: ,Rogu-te dar, parinte Avraame, sa trimeti pe Lazar in casa tatalui meu; caci am cinci frati, si sa le adevereasca aceste lucruri, ca sa nu vina si ei in acest loc de chin.’  Avraam a raspuns: ,Au pe Moise si pe prooroci; sa asculte de ei.’  ,Nu, parinte Avraame,’ a zis el;  ,ci daca se va duce la ei cineva din morti, se vor pocai.’  Si Avraam i-a raspuns: ‚Daca nu asculta pe Moise si pe prooroci, nu vor crede nici chiar daca ar invia cineva din morti’” (Luca 16:24-31).  Acestea sunt doar cateva dintre schimbarile revolutionare fata de invataturile Noului Testament, schimbari care au aparut in timpul acestei perioade din istoria bisericii.

7.    In timpul perioadei pe care o studiem acum, cei persecutati au primit diferite nume, printre care donatisti, paterinieni, catari, paulicieni, anabaptisti, iar putin mai tarziu petrobrusieni, arnoldisti, henricieni, albigenzi si waldenzi.  Uneori, unul dintre aceste grupuri era cel mai proeminent, alteori altul.  Cateva dintre ele insa ieseau aproape intotdeauna in evidenta datorita persecutiilor aspre si continue indreptate impotriva lor.

8.    Sa nu credem insa ca toti cei persecutati erau intotdeauna loiali in toate privintele invataturilor din Noul Testament.  In cea mai mare parte, erau.  Si, luandu-se in considerare circumstantele, unii dintre ei ramaneau credinciosi intr-un mod extraordinar.  Sa nu uitam ca in acele vremuri indepartate, multi dintre ei aveau doar parti din Noul Testament sau doar Vechiul Testament.  Biblia nu era inca tiparita.  Existau doar manuscrise de pergament, de piei de animale sau de alte asemenea materiale, dar erau mari si greoaie.  Erau putine familii sau biserici obisnuite, sau poate nici nu existau, care sa aiba copiile complete ale intregii Biblii.  Inainte de stabilirea formala a Canonului (la sfarsitul secolului al 4-lea) existau probabil foarte putine manuscrise simple ale Noului Testament intreg.  Din cele o mie de manuscrise cunoscute, aproximativ 30 de copii includeau toate cartile.

9.    Mai departe, in timpul intregii perioade a „evului mediu intunecat” si a perioadei de persecutii, au existat eforturi puternice de a distruge chiar si acele manuscrise ale Scripturilor pe care cei persecutati le aveau.  Prin urmare, in multe cazuri, acesti oameni aveau doar mici parti ale Bibliei.

10. De asemenea, este bine de observat faptul ca pentru a impiedica raspandirea oricaror puncte de vedere care ar fi fost contrare celor catolice, au fost adoptate planuri si masuri extreme.  Mai intai, toate scrierile, altele decat cele ale catolicilor, au fost adunate si arse.  Acest lucru s-a intamplat mai ales cu cartile.  Timp de cateva secole, planurile si masurile astfel luate erau indeplinite cu strictete si consecventa.  Potrivit istoriei, acesta este principalul motiv pentru care este dificil a stabili o istorie exacta.  Aproape toti scriitorii si predicatorii consecventi au murit ca si martiri.  Acestea au fost vremuri extrem de sangeroase.  Toate aceste grupari asa-zise „eretice,” orice nume ar fi purtat ele pentru a se distinge, si oriunde au existat, au fost crunt persecutate.  Intre gruparile mai timpurii s-au remarcat donatistii si paulicienii.  Oricat ar parea de ciudat, catolicii i-au acuzat pe toti aceia care au refuzat sa se alature credintei lor, ca fiind eretici iar apoi i-au condamnat ca si eretici.  Cei care purtau numele de catolici, in loc de a se crestina, mai degraba s-au paganizat si s-au iudaizat, fiind influentati mult mai puternic de puterea civila decat de cea religioasa.  Ei faceau mult mai multe legi noi, in loc de a asculta de cele vechi.

11. In continuare prezentam doar cateva dintre numeroasele variatii care au aparut in invataturile Noului Testament de-a lungul acestor secole.  S-ar putea ca ele sa nu fie mentionate intotdeauna in ordinea in care au fost promulgate.  De fapt, uneori este aproape imposibil a stabili data exacta a originii unora dintre aceste schimbari.  Intr-un anumit sens, ele se aseamana cu intregul sistem catolic.  Ele sunt un rezultat al progresului.  In special in anii de inceput, doctrinele sau invataturile lor au fost mereu supuse schimbarilor, prin completare sau eliminare, prin substitutie sau abrogare.  Biserica Catolica nu mai era acum - daca a fost vreodata - o biserica nou testamentala autentica.  Nu mai era un organism pur executiv, care sa indeplineasca legile deja stabilite de Dumnezeu, ci a devenit o putere activ legislativa, care dadea noi legi, schimbandu-le sau abrogandu-le pe cele vechi dupa placul sau.

12. Una dintre noile lor doctrine sau declaratii din acea vreme a fost „Nu exista mantuire in afara bisericii,” a Bisericii Catolice desigur, declarand ca de fapt nu exista alta biserica; esti catolic sau esti nemantuit.  Nu existau alte alternative.

13.  Doctrina „indulgentelor” si „vanzarea de indulgente” a fost o alta deviatie serioasa si complet noua fata de invataturile Noului Testament.  Dar pentru ca aceasta invatatura noua sa fie cu adevarat eficienta, era imperativ necesara o alta invatatura: trebuia stabilit cumva un cont creditor foarte mare, un cont in ceruri, dar care sa fie accesibil de pe pamant.  Prin urmare, trebuia implementat meritul „faptelor bune” ca un mijloc de mantuire, ca un mijloc de completare, de umplere a acelui cont, din care se putea apoi lua ceva.  Cea dintai mare suma care trebuia depusa in acel cont din ceruri era desigur lucrarea Domnului Isus.  Deoarece El nu a facut nici un rau, nici una din faptele Sale bune nu era necesara pentru El Insusi, asa ca toate faptele Sale bune puteau si trebuiau desigur sa intre in cont.  In completare la acestea, tot surplusul de fapte bune ale apostolilor (ceea ce era in plus fata de ceea ce fiecare avea nevoie pentru el), precum si ale tuturor oamenilor buni care au mai trait, urma sa fie adaugat la acel cont, devenind astfel foarte mare.  Iar apoi, toata aceasta suma imensa a fost plasata in creditul bisericii, a singurei biserici (?), careia i-a fost data permisiunea de a folosi acest cont dupa nevoie, pentru acei sarmani pacatosi muritori, dar taxandu-i totusi pentru acest cont atat cat era considerat a fi intelept, deoarece fiecare avea nevoie de acest cont ceresc.  Asa a aparut acordarea sau vanzarea de indulgente.  Oamenii puteau sa le cumpere pentru ei insisi, pentru prietenii lor, sau chiar pentru prietenii lor morti.  Pretul acestora varia in functie de ofensa sau pacatul comis, ori care urma sa fie comis.  In unele cazuri, acest lucru a fost dus pana la ultimele extreme, dupa cum au recunoscut chiar si catolicii.  Unele carti de istorie sau enciclopedii dau o lista a preturilor cerute pentru diverse pacate, preturi la care erau vandute aceste indulgente.

14. Cu toate acestea, o noua doctrina era necesara, chiar imperativa, pentru a evidentia eficienta ultimelor doua.  Aceasta doctrina noua a fost numita „purgatoriul,” un loc al starii intermediare, intre rai si iad, in care toti trebuie sa se opreasca pentru a fi curatiti de toate pacatele, cu exceptia celor ce aduceau condamnarea.  Chiar si „sfintii” trebuiau sa treaca prin purgatoriu si sa ramana acolo pana ce erau curatiti prin foc, daca nu puteau primi vreun ajutor prin acel cont ceresc, ajutor pe care puteau sa-l primeasca numai prin rugaciunile sau indulgentele cumparate pentru ei de catre cei ramasi in viata.  De aici si acordarea sau vanzarea de indulgente.  O deviere de la invataturile Noului Testament duce inevitabil si la altele.

15. Ar fi bine sa ne oprim acum putin pentru a arata diferentele dintre romano-catolici si greco-catolici:

(1)  Ca si nationalitati, greco-catolicii sunt in cea mai mare parte slavi, cuprinzand Grecia, Rusia, Bulgaria, Serbia, etc., unde se vorbea limba greaca.  Romano-Catolicii sunt in principal latini, cuprinzand Italia, Franta, Spania, America Centrala si de Sud, Mexic, etc.

(2) Greco-Catolicii resping stropirea sau turnarea de apa pentru botez.  Romano-Catolicii folosesc numai stropirea, invocand dreptul de a schimba planul initial al Bibliei in ceea ce priveste botezul prin scufundare.

(3) Greco-Catolicii continua practica impartasaniei copiilor.  Romano-Catolicii au abandonat-o, desi candva era considerata drept o alta cale pentru mantuire.

(4) In cadrul Cinei Domnului, greco-catolicii ofera laicilor atat vinul cat si painea.  Romano-Catolicii ofera numai painea laicilor, in timp ce doar preotii beau vinul.

(5) Preotii greco-catolici se pot casatori, dar preotilor romano-catolici le este interzis acest lucru.

(6) Greco-Catolicii resping doctrina „infailibilitatii papale,” in timp ce romano-catolicii o accepta si insista asupra ei.  Acestea sunt doar punctele principale in care cele doua ramuri ale bisericii difera, deoarece altfel s-ar putea spune ca greco-catolicii se aseamana cu romano-catolicii.

16. Am trecut astfel in calatoria noastra si prin secolul al noualea.  Sa trecem acum in secolul al zecelea si sa privim impreuna tabelul, exact in locul unde este marcata marea separare dintre romano-catolici si greco-catolici.  Veti vedea in curand, pe masura ce inaintam in timp, alte legi si doctrine noi, precum si alte persecutii neinchipuit de grele (Schaff, Herzogg, En. Vol. 11), p. 901.

17. Va indrept atentia acum inca o data spre cei asupra carora a cazut mana grea a persecutiei.  Dupa cum adevarat mentioneaza istoria, daca 50 de milioane de oameni au murit in timpul persecutiilor de-a lungul a 1200 de ani in perioada care poarta numele de evul mediu intunecat, atunci inseamna ca in medie, au existat mai mult de 4 milioane de victime la fiecare o suta de ani.  Acest lucru pare sa intreaca limita gandirii umane.  Dupa cum am spus si mai inainte, aceasta mana de fier scaldata in sangele martirilor, a cazut asupra paulicienilor, arnoldistilor, henricienilor, petrobrusienilor, albigenzilor, waldenzilor si anabaptistilor, desigur mult mai puternic asupra unora decat asupra altora.  Dar vom trece in graba peste aceasta parte ingrozitoare a povestirii noastre.

18. Urmeaza acum o alta perioada destul de lunga a conciliilor ecumenice, dar bineinteles fara o desfasurare continua sau consecutiva.  Au existat de-a lungul anilor multe concilii care nu erau ecumenice, si nici „imperiale.”  Aceste concilii erau in cea mai mare parte adunari legislative pentru legiferarea sau amendarea unor legi civile sau religioase, toate acestea, atat legislatia cat si legile, fiind in mod direct opuse Noului Testament.  Sa nu uitam ca acestea  erau faptele unei biserici de stat, o biserica unita cu un guvern pagan.  Iar aceasta biserica a devenit ea insasi pagana intr-o masura mult mai mare decat guvernul ar fi putut deveni crestin.

19. Atunci cand oamenii renunta la Noul Testament, care cuprinde toate legile necesare pentru o viata crestina, fie ea individuala, fie a intregii biserici, acei oameni se aventureaza intr-un ocean nemarginit.  Orice lege eronata (si orice lege adaugata Bibliei este eronata) va atrage dupa sine in mod inevitabil alta lege, iar aceasta va determina altele si asa mai departe fara nici o sansa de finalitate.  Din aceasta cauza, Cristos nu a dat bisericilor Sale si predicatorilor puteri legislative.  Tocmai de aceea Noul Testament se incheie cu aceste cuvinte semnificative, Marturisesc oricui aude cuvintele proorociei din cartea aceasta ca, daca va adauga cineva ceva la ele, Dumnezeu ii va adauga urgiile scrise in cartea aceasta.  Si daca scoate cineva ceva din cuvintele cartii acestei proorocii, ii va scoate Dumnezeu partea lui de la pomul vietii si din cetatea sfanta, scrise in cartea aceasta” (Apocalipsa 22:18-19).

          NOTA: Deschidem aici o paranteza pentru un avertisment.  Fie ca bisericile baptiste sa fie constiente chiar si de rezolutiile disciplinare sau de alta factura, pe care uneori le adopta la conferintele lor, rezolutii ce pot fi considerate drept legi sau reguli pentru conducerea bisericii.   Noul Testament cuprinde toate legile si regulile necesare.

20. Marimea acestei carti exclude posibilitatea de a spune prea multe lucruri despre aceste concilii sau adunari unde se stabileau anumite legi, dar gasim necesara amintirea catorva aspecte.

21. Primul dintre aceste concilii latine sau din Apus, din cele initiate de catre papi, a fost convocat de Calixtus al II-lea, in 1123 d.Cr.  S-au adunat acolo aproape 300 de episcopi.  La aceasta adunare s-a decretat ca preotii romano-catolici nu aveau voie sa se casatoreasca niciodata.  Decretul purta numele de celibatul preotesc.  Bineinteles ca acum, scopul nostru nu este de a oferi toate detaliile de la aceste intalniri.

22. Cativa ani mai tarziu, in 1139 d.Cr., Papa Inocentiu al II-lea a convocat alte cateva asemenea concilii, in special pentru a condamna doua grupari ale unor crestini ramasi foarte devotati, si anume acele grupari cunoscute sub numele de petrobrusieni si arnoldisti.

23. Alexandru al III-lea a organizat inca un conciliu, in 1179 d.Cr., la numai patruzeci de ani dupa ultimul.  In cadrul acestuia au fost condamnate ceea ce ei numeau „erorile si actele de impietate” ale waldenzilor si ale albigenzilor.

24. Dupa numai 36 de ani de la acest conciliu, a fost organizat un altul la cererea Papei Inocentiu al III-lea.  Acesta a avut loc in 1215 d.Cr., si se pare ca dintre toate aceste mari concilii, acesta a avut cel mai mare numar de participanti.  Potrivit relatarilor istorice ale acestui conciliu, „au fost prezenti 412 episcopi, 800 de abati si stareti, ambasadori trimisi de la curtea bizantina si un mare numar de printi si nobili.”  Din chiar descrierea acestei adunari, putem sa observam ca nu numai problemele spirituale au fost luate in discutie.

          La acea data a fost promulgata noua doctrina a „transsubstantierii,” actul menit sa preschimbe painea si vinul de la Cina Domnului in adevaratul trup si sange al lui Cristos, dupa rugaciunea preotului.  Impreuna cu alte doctrine, aceasta a starnit revolta conducatorilor Reformei cateva secole mai tarziu.  Desigur, aceasta doctrina sustinea ca toti aceia care luau parte la Cina, se impartaseau de fapt din trupul si sangele lui Cristos.  Spovedania tainica si individuala, adica marturisirea pacatelor la urechea preotului, a fost o alta doctrina noua care se pare ca isi are inceputurile in acest conciliu.  Dar probabil ca cel mai crud si sangeros lucru care s-a putut intampla oamenilor de-a lungul intregii istorii a omenirii a fost ceea ce este cunoscut sub numele de „Inchizitie” si alte asemenea tribunale, create pentru a judeca ceea ce era considerat „erezie.”  Lumea intreaga este aparent plina de carti scrise pentru condamnarea acelor cruzimi extreme, si totusi aceasta miscare a fost initiata si continuata de niste oameni care pretindeau a fi calauziti si condusi de Domnul.  In ceea ce priveste barbaria, se pare ca nu a existat absolut nimic altceva in toata istoria care sa fi intrecut aceasta perioada.  Nu voi incerca nici macar sa o descriu.  Doar voi recomanda cititorilor mei cateva din numeroasele carti scrise despre „Inchizitie” si o sa-i las pe ei insisi sa le studieze.  In plus, ca si cum nu ar fi fost destul tot ce s-a intamplat, la aceasta intalnire s-a mai inregistrat inca un fapt.  A fost decretata extirparea tuturor „ereziilor.”  Ce pagina neagra – dar de fapt cat de multe pagini negre au ramas scrise in istoria omenirii prin acele decrete teribile.

25. In 1229 d.Cr., la numai 14 ani dupa aceasta adunare ingrozitoare, a avut loc una noua.  (Se pare ca aceasta nu a fost ecumenica).  S-a numit Conciliul de la Toulouse.  Probabil ca la aceasta adunare s-a stabilit unul dintre cele mai insemnate subiecte din toata istoria catolica.  Aici s-a decretat ca Biblia, Cartea lui Dumnezeu, ar trebui interzisa tuturor laicilor si tuturor membrilor bisericilor catolice; aveau acces la ea numai preotii si mai marii oficiali.  Cat de straina si de ciudata apare aceasta lege in fata invataturii simple a Cuvantului, „Cercetati Scripturile, pentru ca socotiti ca in ele aveti viata vecinica, dar tocmai ele marturisesc despre Mine” (Ioan 5:39).

26. Un alt conciliu a fost organizat la Lyon.  Acesta a fost convocat de Papa Inocentiu al IV-lea, in 1245 d.Cr.  Se pare ca acesta a avut loc in principal pentru excomunicarea si destituirea Imparatului Frederick I al Germaniei.  Biserica, mireasa adultera de la unirea ce a avut loc cu statul in 313 d.Cr., in zilele lui Constantin cel Mare, a devenit acum stapana casei, a inceput sa dicteze politica de stat a guvernului, iar regii si reginele sunt intronati sau destituiti dupa placul ei.

27. In 1274 d.Cr., a fost convocat un alt conciliu care sa reuneasca cele doua ramuri ale marii Biserici Catolice: Greco-Catolica si Romano-Catolica.  Aceasta adunare insemnata a esuat insa lamentabil in incercarea sa de a duce la indeplinire acest scop.

 

 

 

 

A TREIA PRELEGERE: 1400-1600 d.Cr.

 

1.    Aceste trei secole, XV, XVI si XVII fac parte dintre perioadele cele mai pline de evenimente din toata istoria lumii, si acest lucru este valabil in special in ceea ce priveste istoria crestinismului.  A fost o revolutie aproape continua in sanul Bisericii Catolice, atat ramura Greco-Catolica cat si cea Romano-Catolica aflandu-se in cautarea Reformei.  Aceasta trezire a unei constiinte amortite de atata timp, precum si dorinta dupa o reforma autentica a inceput cu adevarat in secolul al XIII lea sau posibil putin mai devreme.  Bineinteles ca exista marturii istorice care sa indice inceputul Reformei la o asa data timpurie.

2.    Sa ne intoarcem putin la cele discutate mai inainte.  Datorita numeroaselor devieri de la invataturile Noului Testament, a numeroaselor legi ciudate si sangeroase, datorita nivelului foarte scazut al statutului moral, precum si datorita mainilor si hainelor imbibate de sangele milioanelor de martiri, Biserica Catolica a devenit nesuferita si cat se poate de respingatoare in ochii multora dintre adeptii ei, care erau cu mult mai buni decat propriul lor sistem, decat propriile lor legi, doctrine si practici.  Cativa dintre cei mai curajosi, cei mai buni si cei mai spirituali preoti, alaturi de alti conducatori, au cautat unul cate unul, cu cea mai profunda sinceritate, sa reformeze multe din legile si doctrinele cele mai criticabile, si sa se intoarca, sau cel putin sa se apropie de invataturile clare ale Noului Testament.  Vom da cateva exemple remarcabile.  Observati nu numai la ce departare si unde au inceput focurile Reformei, ci si pe conducatorii acestei Reforme.  Acesti conducatori erau, sau au fost cu totii preoti sau oficiali catolici.  Prin urmare, exista inca o farama de bine in tot acel rau.  Totusi, la acea vreme, probabil ca nu a mai ramas nici macar o singura doctrina nepatata a Noului Testament, nici o doctrina care sa-si fi pastrat puritatea ei initiala; dar sa-i observam acum pe cativa dintre reformatori si locul in care ei au actionat.

3.    Este bine de amintit faptul ca, timp de mai multe secole inaintea acestei perioade de mare Reforma, a existat un numar de persoane remarcabile care s-au revoltat impotriva extremelor teribile ale catolicismului si care au cautat cu sinceritate sa ramana credinciosi Bibliei, dar tot ceea ce au lasat dupa ei nu este altceva decat o urma sangeroasa. Iata-ne acum gata sa studiem pentru o vreme aceasta perioada extrem de importanta, „Reforma.”

4.    Intre anii 1320-1384 a trait in Anglia un om care a atras atentia lumii intregi.  Numele lui a fost John Wycliff.  El a fost primul dintre barbatii curajosi care au avut indrazneala de a incerca sa faca o reforma adevarata in interiorul Bisericii Catolice.  De multe ori, istoria se refera la acest barbat ca fiind „Luceafarul Reformei.”  El a trait o viata cinstita si activa.  Cu siguranta ca ar fi nevoie de cateva volume pentru a cuprinde o istorie adecvata a vietii lui John Wycliff.  El a fost extrem de detestat de liderii ierarhiei catolice.  Viata lui era in permanenta in pericol.  In cele din urma, el a murit paralizat.  Dar atat de mare a fost ura catolicilor impotriva lui, incat la cativa ani dupa moartea lui, acestia i-au dezgropat osemintele, le-au ars, iar cenusa a fost imprastiata pe apa.

5.    Urmand destul de aproape pasii lui Wycliff a fost John Huss, 1373-1415 d.Cr., un fiu distins al indepartatei Boemii.  Sufletul lui a simtit si a raspuns luminii stralucitoare a „Luceafarului” din Anglia.  El a avut o viata curajoasa si plina de evenimente, dar plina de dureri si din nefericire scurta.  In loc de a „dezmorti” coarda sensibila a poporului sau catolic, in favoarea unei reforme autentice, el a starnit doar frica, ura, si dusmanie, care au dus in cele din urma la arderea lui pe rug; un martir in mijlocul propriului sau popor.  Si totusi el nu a cautat decat binele lor.  El L-a iubit pe Domnul lui si si-a iubit poporul.  Cu toate acestea, el nu a fost decat unul dintre milioanele de oameni care au murit astfel.

6.    Lui John Huss din Boemia i-a urmat un fiu minunat al Italiei, un om stralucitor de elocvent pe nume Savonarola, intre anii 1452-1498.  Huss a fost ars pe rug in 1415, iar Savonarola s-a nascut 37 de ani mai tarziu.  Asemenea lui Huss, desi era un catolic devotat, Savonarola i-a gasit pe liderii poporului sau, poporul italian, in aceeasi stare ca cei din Boemia, total opusi oricarei reforme.  Dar prin elocventa sa extraordinara, el a reusit sa trezeasca unele constiinte si sa-si asigure un numar considerabil de urmasi.  Insa o reforma adevarata in cadrul ierarhiei ar fi insemnat ruinarea absoluta a capeteniilor din acea organizatie.  Asa ca Savonarola, la fel ca si Huss, a trebuit sa moara.  SI EL A FOST ARS PE RUG.  Dintre toti oamenii de o elocventa remarcabila din acele timpuri marete, probabil ca Savonarola a fost cel mai de seama.  Dar el lupta impotriva unei organizatii puternice a carei existente cerea sa se opuna Reformei, asa ca Savonarola a trebuit sa moara.

7.    Desigur ca mentionandu-i pe reformatorii acestei perioade, multe alte nume vor fi omise.  Le vom aminti aici numai pe acelea la care istoria face referiri destul de frecvent.  Dupa oratorul extraordinar al Italiei, s-a ridicat un om din Elvetia.  Zwingli s-a nascut inainte ca Savonarola sa fi murit.  El a trait intre anii 1484-1531.  Spiritul Reformei incepea acum sa cuprinda toata lumea.  Focurile ei se aprindeau acum si se extindeau tot mai rapid, devenind din ce in ce mai dificil sa fie tinute sub control.  Totusi, cel aprins de Zwingli nu a fost decat in mod partial inabusit, pentru ca altul, mult mai puternic decat toate celelalte, sa izbucneasca in Germania.  Zwingli a murit in timpul bataliei.

8.    Martin Luther, probabil cel mai cunoscut dintre toti reformatorii din secolele XV si XVI, a trait intre anii 1483-1546, si dupa cum se poate vedea din aceste date a fost contemporan cu Zwingli.  El s-a nascut doar cu un ani mai inainte si a trait cu 15 ani mai mult.  Mult mai sigur decat se mentioneaza in documentele istorice este faptul ca marii sai predecesori i-au usurat in mare parte drumul greu dinaintea lui.  De asemenea, el a invatat din experienta lor si ulterior chiar din propria experienta, ca o reforma autentica in cadrul Bisericii Catolice era absolut imposibila.  Ar fi fost necesare prea multe masuri reformatoare.  Una din aceste masuri ar fi determinat o alta, aceasta altele si asa mai departe.

9.    Prin urmare, Martin Luther, dupa multe polemici dificile cu liderii catolicismului, si fiind ajutat de Melancthon si alte personalitati Germane proeminente, a devenit in jurul anului 1530, fondatorul unei organizatii crestine complet noi, cunoscuta astazi sub numele de Biserica Luterana, care in scurta vreme a devenit Biserica Germaniei.  Aceasta a fost prima din noile organizatii desprinse direct din Roma, care a renuntat la toate obligatiile fata de Biserica Catolica Mama (asa cum era ea denumita), si a continuat sa existe si dupa aceea.

10. Indepartandu-ne acum putin de Biserica Angliei, care se afla pe aceeasi treapta cu Biserica Luterana in ceea ce priveste inceputurile sale, vom urmari pentru scurt timp Reforma pe continent.  Intre anii 1509-1564 a trait inca una din cele mai mari personalitati ale Reformei.  Acesta a fost John Calvin, un francez care, dupa cate se pare, la acea vreme traia in Elvetia.  El a fost cu adevarat un om cu o personalitate puternica.  A fost contemporan cu Martin Luther vreme de 30 de ani si avea 22 de ani cand a murit Zwingli.  Calvin este recunoscut ca fiind intemeietorul Bisericii Presbiteriene.  Desi unii istorici il mentioneaza pe Zwingli in aceasta pozitie, totusi, cele mai importante documente sunt in favoarea lui Calvin.  Fara indoiala ca lucrarea lui Zwingli, la fel ca si cea a lui Luther, au inlesnit mult mai mult initiativa lui Calvin.  Astfel, in anul 1541, la numai unsprezece ani (se pare) dupa ce Luther a fondat Biserica Luterana, a luat fiinta si Biserica Presbiteriana.  Ca si in cazul Bisericii Luterane, si aceasta era condusa de un preot, sau cel putin oficial catolic reformat.  Aceste sase personalitati: Wycliff, Huss, Savonarola, Zwingli, Luther si Calvin, conducatori remarcabili in bataliile care s-au dat pentru Reforma, au dat catolicismului o lovitura cutremuratoare.

11. In anul 1560, la 19 ani dupa prima organizatie a lui Calvin la Geneva in Elvetia, un discipol a lui Calvin, pe nume John Knox a pus temelia primei Biserici Presbiteriane in Scotia, iar dupa numai 32 de ani, in anul 1592, Biserica Presbiteriana a devenit biserica de stat a Scotiei.

12. In timpul tuturor acestor mari framantari pentru reforma, initiatorii acesteia au primit un ajutor continuu si valoros din partea multor anabaptisti, desi poate purtau alte nume.  Sperand intr-o imbunatatire a sortii lor amare, acestia au iesit din locurile unde se ascundeau si au luptat cu curaj alaturi de reformatori, dar au avut parte de o dezamagire cumplita.  De acum inainte, ei aveau de infruntat inca doi dusmani.  Atat Biserica Luterana, cat si cea Presbiteriana au mostenit de la Biserica Catolica Mama multe din laturile sale negative, printre ele numarandu-se si idea unei biserici de stat.  Curand, ambele biserici au devenit biserici de stat, implicandu-se rapid in persecutiile prin care nu se deosebeau aproape deloc de Biserica Catolica Mama.

          Soarta acestor anabaptisti care sufereau de atata timp a fost trista si ingrozitoare.  Lumea nu le mai oferea de acum nici un loc sigur in care sa se ascunda, de vreme ce patru asprii prigonitori se aflau tot timpul pe urma lor.  Cu adevarat, urma pe care ei au lasat-o este o „urma a sangelui.”

13. In aceeasi perioada, de fapt cu cativa ani inaintea presbiterienilor, a aparut o alta confesiune, dar nu pe continent, ci in Anglia.  Aceasta a luat fiinta nu atat pe calea reformei (desi in mod evident Reforma i-a inlesnit aparitia), cat pe calea unei divizari reale intre ordinele Bisericii Catolice.  Acest fenomen a fost similar cu acea separare din 869 d.Cr., cand catolicii din rasarit s-au despartit de cei din apus, iar din acel moment au devenit cunoscuti in istorie ca fiind Biserici Greco-Catolice si Romano-Catolice.  Aceasta noua separare s-a produs in felul urmator:

          Regele Angliei, Henric al VIII-lea se casatorise cu Ecaterina a Spaniei, dar din nefericire, dupa o vreme, acest om cu o inima destul de framantata, s-a indragostit de Anne Boleyn.  Din aceasta cauza, el a vrut sa divorteze de Ecaterina si sa se casatoreasca cu Anne.  La acea vreme, obtinerea unui divort nu era un demers usor.  Papa era singurul care putea sa-l acorde, iar in acest caz, din anumite motive, el refuzat acest lucru, ceea ce l-a pus pe Henric intr-o situatie nefericita.  Fiind rege, el a crezut ca va putea sa actioneze dupa placul sau in aceasta problema, mai ales cand primul sau ministru (Thomas Cromwell) il intarata si mai tare.  De ce sa te supui autoritatii papale in asemenea probleme?  Prin urmare, Henric i-a ascultat sugestiile, a incalcat autoritatea papala si s-a proclamat „Cap al Bisericii Angliei.”  Asa a luat fiinta Biserica Anglicana.  Acest eveniment a avut loc in anul 1534 sau 1535.  La acea vreme insa, nu a avut loc nici o schimbare de doctrina, ci doar renuntarea la autoritatea papei.  In sufletul sau, Henric nu a devenit niciodata un protestant.  El a murit in credinta catolica.

14. Dar aceasta divizare a dus in cele din urma la cateva schimbari considerabile, sau reformatoare.  De vreme ce o reforma in sanul Bisericii Catolice si sub autoritatea papala, ca si in cazul reformei lui Martin Luther si a celorlalti reformatori, era imposibila, acest lucru a devenit totusi posibil dupa separare.  Cranmer, Latimer, Ridley si altii au adus in acest sens schimbari de marca.  Cu toate acestea, oamenii acestia impreuna cu multi altii au platit un pret sangeros pentru schimbarile pe care le-au produs.  Pretul acesta a fost platit cativa ani mai tarziu cand la tron a venit regina Maria, cunoscuta in istorie sub numele de „Bloody Mary” (Maria cea sangeroasa) fiica Ecaterinei de care divortase Henry.  Regina Maria a readus biserica cea noua sub autoritatea papala.  Aceasta intorsatura a lucrurilor a determinat o reactie temuta si ingrozitoare care s-a incheiat cu domnia incordata si sangeroasa vreme de cinci ani a Mariei.  Desi multe capete au fost rapuse de securea insangerata a acestei regine, curand si capul ei a cazut alaturi de celelalte.  Oamenii au putut totusi sa simta putin din gustul libertatii, astfel ca atunci cand Elisabeta, fiica lui Anne Boleyn (cea pentru care Henric divortase de Ecaterina), a devenit regina, a fost reinstaurata Biserica Anglicana, incalcandu-se din nou autoritatea papala.

15. Prin urmare, inainte de sfarsitul secolului al XVI-lea, existau cinci biserici de stat, biserici sustinute de guvernele civile: Biserica Romano-Catolica si cea Greco-Catolica, Biserica Anglicana, apoi Biserica Luterana sau Biserica Germaniei, si Biserica Scotiei, cunoscuta acum ca Biserica Presbiteriana.  Toate aceste biserici erau extrem de dure in ura si persecutiile pe care le indreptau impotriva acelor grupari de oameni numiti anabaptisti, waldenzi, si a tuturor celorlalte biserici care nu erau recunoscute de stat, biserici care niciodata nu au avut vreo legatura cu catolicii.  Marele ajutor pe care acestia l-au dat in timpul Reformei a fost uitat sau ignorat pe deplin.  Mii de oameni, inclusiv femei si copii piereau zilnic in mod constant datorita persecutiilor care nu se mai sfarseau.  Marea speranta trezita si inspirata de Reforma s-a dovedit a fi doar o iluzie desarta si cruda.  Cei ramasi din aceste grupari de credinciosi si-au gasit un adapost si un refugiu nesigur in locurile prielnice din Muntii Alpi sau in alte ascunzatori imprastiate in toata lumea.

16.  Aceste trei noi organizatii, separate sau desprinse din Biserica Catolica, au pastrat insa majoritatea celor mai daunatoare erori, dintre care mentionam cateva in continuare:

(1)  Conducerea bisericii de catre predicator (diferita in forma);

(2)  Biserica de stat (Combinatia dintre biserica si stat);

(3)  Botezul copiilor mici;

(4)  Botezul prin stropirea sau turnarea de apa;

(5)  Regenerarea prin botez;

(6)  Persecutarea celorlalti (cel putin patru secole).

17.  La inceput, toate aceste biserici isi indreptau persecutiile una impotriva alteia, precum si a altor biserici, dar la un conciliu tinut la Augsburg in anul 1555, s-a semnat un tratat de pace, cunoscut sub numele de „Pacea de la Augsburg,” incheiat intre ccatolici pe de o parte si luterani pe de alta parte, prin care se convenea incheierea acestei persecutii reciproce.  Daca ne lasati in pace si noi o sa va lasam in pace.  A lupta cu luteranii insemna pentru catolici un razboi cu Germania, iar a lupta sau a-i persecuta pe catolici insemna pentru luterani razboi cu toate tarile in care catolicismul era predominant.

18. Dar persecutiile nu au incetat nici atunci.  Acesti anabaptisti atat de crunt detestati (numiti astazi baptisti), in ciuda tuturor persecutiilor de mai inainte si in ciuda faptului teribil ca cincizeci de milioane de oameni murisera deja printr-o moarte de martir, existau inca intr-un numar mare.  In timpul acestei perioade s-a intamplat ca de-a lungul unui singur drum european, pe o distanta de aproximativ 50 de kilometri, se insiruiau o multime de tepuse cu varfurile ascutite, iar in varful fiecareia statea infipt capul insangerat al unui martir anabaptist.  Cu greu ne-am putea imagina un lucru atat de inspaimantator.  Si totusi, pe baza documentelor istorice atestate, astfel de lucruri continuau sa se infaptuiasca de oamenii care se numeau ei insisi urmasii devotati ai Domnului Isus Cristos cel bland si umil.

19.  Sa nu uitam ca de fapt catolicii nu considera Biblia ca fiind singura lege si singurul ghid pentru credinta si viata.  Ei afirma ca Biblia este intr-adevar fara nici o greseala, dar ca exista si alte doua scrieri la fel de importante, si anume „Scrierile sfintilor parinti” si decretele bisericii (ale Bisericii Catolice), sau declaratiile infailibilului papa.

                  Prin urmare, intre catolici si protestanti, sau intre catolici si baptisti nu va putea exista niciodata o dezbatere satisfacatoare, la fel cum niciodata nu va fi posibila stabilirea unei baze comune si finale de intelegere.  In ceea ce ii priveste pe catolici, Biblia nu este singura autoritate care poate aduce ordine in orice situatie.

20.  Sa luam ca si exemplu subiectul „botezului” si autoritatea finala pentru acest act si pentru modul in care trebuie sa se infaptuiasca.  Ei pretind ca Biblia propovaduieste in mod indiscutabil botezul, invatandu-ne ca scufundarea este singura modalitate.  In acelasi timp insa, ei afirma ca biserica lor infailibila a avut dreptul deplin de a inlocui scufundarea cu stropirea, dar ca nimeni altcineva nu are acest drept sau autoritate, decat infailibila autoritate papala.

21.  Veti observa desigur si probabil veti fi surprinsi de faptul ca in aceste prelegeri exista foarte putine citate.  Eu incerc cu toata convingerea si intr-un mod foarte serios sa duc la indeplinire o sarcina foarte dificila, si anume sa ofer oamenilor in doar sase ore de curs, esenta celor doua mii de ani de istorie religioasa.

22.  Este foarte potrivit sa va indrept acum atentia spre cateva amanunte referitoare la Biblia din timpul acelor secole ingrozitoare.  Sa nu uitam ca la acea vreme Biblia nu era inca tiparita si nici nu exista hartie pe care se putea tipari, chiar daca tiparul fusese deja inventat.  Nu exista nici macar hartie pentru scrisul de mana.  Materialele pe care se putea scrie erau pergamentul, pieile tratate de capra sau de oaie si papirusul (un material extras dintr-o planta).  Deci, o carte de marimea Bibliei, scrisa in intregime de mana si cu un instrument special, diferit bineinteles de stilourile din zilele noastre, era un lucru enorm, probabil mult mai greu decat greutatea pe care ar fi putut-o duce un singur om.  Nu au existat niciodata in toata lumea mai mult de treizeci de Biblii complete.  Existau insa multe parti sau carti din Biblie cum ar fi Matei, Marcu, Luca, Ioan, Faptele Apostolilor, precum si unele dintre Epistole, Apocalipsa sau vreo carte din Vechiul Testament.  Parerea mea este ca unul dintre cele mai remarcabile miracole din toata istoria lumii, este similaritatea, apropierea de care a dat dovada poporul lui Dumnezeu in modul de gandire si in credinta lor in ceea ce priveste punctele principale si vitale ale crestinismului.  Bineinteles ca Dumnezeu face acest lucru.  Consideram astazi un lucru minunat faptul ca toti putem avea o copie completa a Bibliei si fiecare in parte o putem avea in limba noastra nativa.

23.  De asemenea, este folositor pentru noi toti sa ne gandim in mod special si foarte serios la un alt fapt vital referitor la Biblie.  A fost mentionat deja pe scurt in prelegerea anterioara, dar este atat de important, incat ar fi poate intelept sa revenim asupra lui.  Este vorba despre activitatile catolicilor de la Conciliul de la Toulouse, din 1229 d.Cr., cand au hotarat sa retraga Biblia, Cuvantul lui Dumnezeu, de la marea majoritate a oamenilor lor, a „laicilor.”  Cuvintele mele reprezinta doar o simpla enuntare a ceea ce ei au stabilit la marele lor conciliu.  Mai tarziu insa, un catolic mi-a spus in particular: „Scopul care s-a urmarit prin acest act este de a impiedica interpretarea individuala, personala a Bibliei.”  Nu este de necrezut faptul ca Dumnezeu dupa ce a scris o Carte pentru oameni, sa nu doreasca apoi ca oamenii sa o citeasca?!  Si totusi,  potrivit acestei Carti, in ziua judecatii, oamenii vor ramane in picioare sau vor cadea pe baza invataturilor acestei Carti.  Nu este de mirare indemnul din Carte: „Cercetati Scripturile, pentru ca socotiti ca in ele aveti viata vecinica, dar tocmai ele marturisesc despre Mine” (Ioan 5:39). In acest sens, catolicii isi asuma o responsabilitate teribila!

 

 

 

A PATRA PRELEGERE – Secolele XVII, XVIII si IX

 

1.      Aceasta prelegere porneste de la inceputurile secolului XVII (1601 d.Cr.).  Am trecut in mare graba peste parti importante ale istoriei crestine, dar am facut acest lucru din necesitate.

2.    Aceasta perioada de trei secole incepe cu ascensiunea unei confesiuni complet noi.  Este corect sa afirmam faptul ca unii istorici fixeaza ca data de inceput a Bisericii Congregationale (la inceput numiti „independenti”) anul 1602.  Totusi, in enciclopedia lor, Schaff-Herzogg plaseaza inceputurile ei mult mai timpuriu, in secolul XVI, facand-o contemporana cu Biserica Luterana si cea Presbiteriana.  In valul marii Reforme, multi dintre cei care s-au desprins din randurile Bisericii Catolice nu au fost multumiti de proportiile pe care le-a luat Reforma condusa de Luther si Calvin.  Ei au respins de asemenea si idea de dictatura si guvernare a bisericii de catre pastor si s-au hotarat sa revina la idea democratica din Noul Testament asa cum se sustinea de-a lungul primelor cincisprezece secole de cei care au refuzat sa intre in ierarhia lui Constantin.

3.    Lupta hotarata a acestei noi organizatii pentru aceasta reforma speciala a atras asupra ei persecutii aspre din partea sustinatorilor Bisericii Catolice, Luterane, Presbiteriene si Anglicane, toate acestea fiind deja biserici de stat.  Cu toate acestea, ea a pastrat multe din greselile Catolicilor, cum ar fi: botezul copiilor mici, turnarea sau stropirea apei in actul botezului, iar mai tarziu a adoptat si a practicat pana la extrema idea de stat si biserica.  Dupa ce s-au refugiat in America, acesti oameni au devenit ei insisi niste prigonitori foarte aspri.

4.    Numele de „independenti” sau cum sunt numiti astazi „congregationalisti,” este derivat din modul lor de organizare si de conducere a bisericii.  Iata cateva dintre principiile distincte ale congregationalistilor englezi, asa cum sunt ele mentionate in enciclopedia lui Schaff-Herzogg:

(1)   Domnul Isus Cristos este singurul Cap al bisericii, iar Cuvantul lui Dumnezeu este singurul ei cod de legi.

(2)  Bisericile vizibile sunt adunari distincte de oameni evlaviosi, adunati din lume din motive pur religioase si nu trebuie sa fie amestecati cu ea.

(3)  Aceste biserici separate au puterea deplina de a-si alege proprii lor conducatori si de a mentine disciplina.

(4)  In ceea ce priveste organizarea si conducerea lor interna, ele sunt fiecare in parte independente fata de toate celelalte biserici si in mod egal independente fata de controlul statului.

5.    Cat de clara este diferenta dintre aceste principii si catolicism, sau chiar luteranism, presbiterianism, sau episcopatul Bisericii Anglicane.  Si cat de asemanatoare sunt aceste principii cu cele ale baptistilor din zilele noastre si din toate timpurile, precum si cu invataturile initiale ale Domnului Isus Cristos si ale apostolilor Sai.

6.    In anul 1611 a aparut versiunea engleza a Bibliei, cunoscuta sub numele de „King James Version.”  Niciodata pana atunci Biblia nu mai fusese raspandita printre oameni la o asemenea scara.  Odata ce Cuvantul lui Dumnezeu a inceput sa fie semanat in mijlocul oamenilor, a inceput si declinul rapid al puterii papale, precum si primele inceputuri, dupa multe secole, ale ideii de libertate religioasa.

7.    In anul 1648 a avut loc Pacea de la Westfalia.  Printre multe alte lucruri care au rezultat in urma acelui tratat de pace, a fost si tripla intelegere dintre marile denominatii - catolica, luterana si presbiteriana - de a nu se mai persecuta una pe alta.  Persecutiile intre aceste confesiuni insemnau de fapt razboi cu guvernele care le sprijineau.  Cu toate acestea, toti ceilalti crestini, si in special anabaptistii, aveau sa primeasca si in continuare acelasi tratament aspru de persecutii repetate.

8.    De-a lungul secolului al XVII-lea, persecutiile impotriva waldenzilor, anabaptistilor si baptistilor (in unele locuri s-a renuntat la termenul de „ana”) au continuat sa fie cumplit de severe in Anglia, din partea Bisericii Anglicane, dupa cum marturisesc John Bunyan si multi altii; in Germania, din partea luteranilor, in Scotia din partea Bisericii Scotiei (Presbiteriana).  In Italia, in Franta si in toate locurile unde papalitatea era la putere, persecutiile veneau din partea catolicilor.  Niciunde nu mai exista acum vreo urma de pace pentru aceia care nu erau de acord cu bisericile de stat, sau cel putin cu una din ele.

9.    Documentele istorice atestate au stabilit cu certitudine un fapt semnificativ, si anume ca incepand chiar din secolul IV, cei care refuzau sa intre in ierarhie, sa-si boteze copii mici, sa accepte doctrina „regenerarii prin botez” si cei care solicitau rebotezarea tuturor acelora care veneau la ei din ierarhie, au fost numiti „anabaptisti.”  Indiferent de numele pe care acesti oameni le-au purtat ulterior, referirea la ei s-a facut intotdeauna prin numele de „anabaptisti.”  Aproape de inceputul secolului al XVI-lea, s-a renuntat la termenul de „ana,” iar numele a fost prescurtat simplu in „baptisti.”  Cu timpul, toate celelalte nume au fost abandonate.  Este evident faptul ca daca Bunyan ar fi trait intr-o perioada mai timpurie, urmasii lui ar fi fost numiti „bunyanisti,” sau „anabaptisti.”  Probabil ca acestia ar fi purtat ambele nume, asa cum au fost si altii inaintea Bunyan.

10.  Numele de „baptist” este o „porecla” si le-a fost atribuit de catre dusmanii lor (daca nu cumva putem spune ca numele acesta le-a fost dat chiar de Insusi Mantuitorul, cand l-a numit pe Ioan „Botezatorul” (in engleza „The Baptist,” iar in romana, „Baptistul” - n. trad.)).  Pana in aceasta zi, acest nume nu a fost niciodata adoptat in mod oficial de vreun grup de baptisti.  Totusi, numele a devenit stabil, acceptat de bunavoie si purtat cu mandrie.  Si se potriveste de minune.  A fost distinsul nume al predecesorului si vestitorului Lui Cristos, a fost numele celui dintai om care a proclamat doctrina pe care o sustin astazi baptistii.

11.  Voi cita in continuare o declaratie foarte semnificativa din Enciclopedia Schaff-Herzogg, cu titlul „History of Baptists in Europe,” („Istoria Baptistilor in Europa” -n. trad.), vol. 1, pagina 210.  „Baptistii au aparut mai intai in Elvetia prin anul 1523, unde erau persecutati de Zwingli si de Romanisti.  In anii urmatori, 1525-1530, ii regasim avand biserici mari, organizate intr-un mod desavarsit, in sudul Germaniei, in Tirol si in centrul Germaniei.  In toate aceste locuri, viata lor a fost foarte amara din cauza persecutiilor.”

(Observati ca toate aceste evenimente au avut loc inainte de formarea bisericilor protestante - luterana, episcopala sau presbiteriana).

Continuam citatul: „Moravia le promisese un camin de libertate deplina, asa ca multi baptisti au migrat intr-acolo, insa doar pentru a-si vedea sperantele inselate.  Dupa anul 1534, ei se gaseau in numar mare in nordul Germaniei, in Olanda, Belgia si in provinciile Waloon.  Numarul lor a crescut chiar si in timpul domniei lui Alva, in Tarile de Jos, cand au dat dovada de un zel misionar deosebit.”  (Observati cuvintele folosite: „zel misionar.”  Cu toate acestea, exista persoane care spun ca baptistii antimisionari erau baptistii scripturali).

De unde au venit acesti „baptisti?  Ei nu s-au desprins de catolici in timpul Reformei.  Ei au avut biserici mari inca inainte de Reforma.

12.  Un subiect de mare interes il constituie schimbarile religioase din Anglia pe masura trecerii secolelor.

Evanghelia a fost dusa in Anglia de catre apostoli si aceasta tara a ramas apostolica in religia sa pana dupa organizarea ierarhiei de la inceputul secolului IV, de fapt chiar mai mult de un secol dupa aceea.  Apoi a ajuns sub puterea ierarhiei care, dezvoltandu-se rapid, s-a transformat in Biserica Catolica.  Anglia a ramas apoi catolica, aceasta fiind religia de stat, pana la divizarea din anii 1534-1535, in timpul domniei lui Henric al VIII-lea.  Atunci i s-a dat numele de Biserica Anglicana.  Optsprezece ani mai tarziu, intre anii 1553-1558, in timpul domniei reginei Maria, „Bloody Mary” („Maria cea sangeroasa” – n. trad.), Anglia a fost readusa la religia catolica, aceasta perioada de cinci ani fiind extrem de sangeroasa.  Apoi, in anul 1558, a venit la tron Elisabeta, o sora vitrega a Mariei, fiica lui Anne Boleyn.  Catolicii au fost detronati inca o data, iar Biserica Anglicana a ajuns din nou la putere.  Lucrurile au ramas astfel vreme de aproape un secol, cand a inceput pentru putin timp ascensiunea Bisericii Presbiteriene, care se parea ca ar fi putut ajunge biserica de stat atat a Angliei, cat si a Scotiei.  Totusi, dupa perioada lui Oliver Cromwell, a revenit Biserica Anglicana, care a ramas de atunci inainte biserica de stat a Angliei.

13. Observati ameliorarea treptata a problemelor religioase in Anglia, de la persecutiile crude si sangeroase din partea bisericii de stat, persecutii care au durat mai mult de un secol.

(1)  Primul act de tolerare a fost creat in anul 1688, la o suta cinci zeci si patru de ani dupa inceputul acestei biserici.  Acest act permitea tuturor confesiunilor din Anglia sa se inchine, cu exceptia catolicilor si a unitarienilor.

(2)  Al doilea act de tolerare a venit optzeci si noua de ani mai tarziu, in anul 1778.  Acesta includea tolerarea catolicilor, dar inca ii excludea pe unitarieni.

(3)  Al treilea act de tolerare a fost conceput in anul 1813, dupa alti treizeci si cinci de ani. Acesta i-a inclus si pe unitarieni.

(4)  Intre anii 1828-1829 a fost creat actul cunoscut sub numele de „Actul Test”, care dadea acces „disidentilor” (oamenilor religiosi care nu erau de acord cu Biserica Anglicana) la functiile publice si chiar in Parlament.

(5)  In anii 1836-37 si apoi in anul 1844, au aparut actele privind „inscrierea” si „casatoria.”  Aceste doua acte recunosteau botezurile si casatoriile oficiate de catre „disidenti” ca fiind legale.

(6)  „Reforma electorala” a aparut in anul 1854.  Acest decret deschidea studentilor „disidenti” usile Universitatilor din Oxford si Cambridge.  Pana la aceasta data, nici un copil al vreunui „disident” nu avea acces la aceste mari institutii.

14. Acesta a fost in Anglia marsul progresului spre „libertatea religioasa.”  Ar fi insa corect sa spunem ca o libertate religioasa adevarata nu se instaureaza niciodata intr-o tara unde exista si va continua sa existe o biserica de stat.  In cel mai bun caz, putem vorbi de tolerare, o notiune destul de indepartata fata de ceea ce inseamna adevarata libertate religioasa.  Atata timp cat dintre mai multe confesiuni, una are favoarea de a fi sprijinita de guvern, ceea ce duce la excluderea celorlalte, acest fapt elimina posibilitatea libertatii si a egalitatii religioase absolute.

15.  Foarte aproape de inceputul secolului XVIII s-au nascut in Anglia trei baieti, al caror destin a fost sa lase asupra lumii intregi o amintire adanca si nepieritoare.  Acesti tineri au fost John si Charles Wesley si George Whitefield.

John si Charles Wesley s-au nascut in Epworth (iata si o sugestie pentru numele de Liga Epworth), primul in 28 iunie 1703, iar al doilea in 29 martie 1708.  George Whitefield s-a nascut in Gloucester, pe data de 27 decembrie 1714.  Istoria legata de vietile acestor tineri nu poate fi spusa aici, dar numele lor merita sa fie mentionate si iar mentionate.  Acesti tineri au devenit parintii si intemeietorii metodismului.  Toti trei erau membrii ai Bisericii Anglicane si toti trei studiau pentru a deveni preoti; cu toate acestea, nici unul dintre ei inca nu era convertit (ceea ce atunci nu era un lucru neobisnuit printre membrii clerului englez.  Sa ne amintim insa ca in acele zile, parintii decideau in mod frecvent daca nu cumva tot timpul, profesia si cursul pe care viata copilului lor trebuia sa le urmeze).  Dar acesti tineri au fost convertiti cu adevarat si in mod minunat.

16. Se pare ca acesti barbati nu au avut nici o dorinta de a deveni fondatorii unei noi confesiuni.  In schimb, se pare ca ei doreau foarte mult si cautau cu ardoare sa produca o reinviere a religiei curate, pure si a unei reforme spirituale autentice in Biserica Anglicana.  Lucrul acesta ei l-au incercat atat in Anglia, cat si in America.  Curand insa, usile propriilor lor biserici li s-au inchis.  Adeseori, ei tineau slujbele afara, sau in case particulare, iar in special in cazul lui Whitefield, in casele unor alte confesiuni.  Elocventa extraordinara a lui Whitefield lasa in mod considerabil o impresie puternica in toate locurile in care el mergea.

17.  Este greu sa stabilim data exacta de intemeiere a Bisericii Metodiste.  Fara indoiala, metodismul este mai vechi decat Biserica Metodista.  Cei trei tineri au fost numiti metodisti inainte de a pleca de la colegiu.  Primele lor organizatii s-au numit „societati.”  Prima lor conferinta anuala din Anglia a avut loc in anul 1744.  Biserica Metodista Episcopala a fost in mod oficial si definitiv organizata in America, la Baltimore, in anul 1784.  Ascensiunea lor a fost cu adevarat impresionanta.  Dar, atunci cand s-au desprins de Biserica Anglicana, sau Episcopala, ei au pastrat un numar de erori ale bisericii mama si ale bisericii stramosesti.  Putem lua ca exemplu episcopia, sau conducerea bisericii de catre predicator.  Asupra acestui punct ei au avut multe „razboaie” si diviziuni interne, iar soarta lor ne arata ca acestea par a continua.  De asemenea, au adus cu ei botezul copiilor mici si botezul prin stropire, etc., dar exista un lucru insemnat pe care ei il au, un lucru pe care nu l-au mostenit, si anume o religie spirituala autentica.

18.  In 12 septembrie 1788, s-a nascut in Antrium, Irlanda, un copil destinat in anii care au urmat, sa produca o miscare religioasa destul de insemnata in unele parti ale lumii si sa devina fondatorul unei noi confesiuni religioase.  Acel copil a fost Alexander Campbell.  Tatal lui, pe nume Thomas Campbell, era predicator presbiterian si a ajuns in America in anul 1807.  Alexander, fiul sau care la acea vreme era inca la colegiu, l-a urmat mai tarziu.  Din cauza opiniilor diferite, ei s-au desprins de presbiterieni si au organizat o adunare independenta pe care au numit-o „The Christian Association” („Asociatia Crestina” – n. trad.) cunoscuta si sub numele de „The Brush Run Church.”  In anul 1811, ei au adoptat botezul prin scufundare si au reusit sa-l convinga pe un predicator baptist sa ii boteze, insistand insa asupra faptului ca ei nu se vor uni cu biserica baptista.  A fost botezata intreaga familie: tatal, mama si Alexander.  In anul 1813, biserica lor independenta s-a unit cu „Red Stone Baptist Association” (Comunitatea Baptista „Red Stone.”)  Dupa zece ani, din cauza controverselor, au parasit aceasta comunitate si s-au alaturat alteia.  Nici de aceasta data controversele nu au incetat sa apara, asa ca ei au parasit si aceasta comunitate.  Este corect sa afirmam faptul ca ei nu au fost niciodata baptisti si, dupa toate datele pe care le-am  consultat, nici nu au pretins vreodata sa fie.

19.  Nu ar fi cinstit fata de istoria crestinismului si in special fata de istoria baptistilor sa nu amintim in aceste prelegeri despre John Bunyan.  In unele privinte, el este una dintre cele mai celebrate figuri din istoria Angliei si chiar din istoria lumii: John Bunyan - predicator baptist, John Bunyan - in inchisoarea Bedford timp de doisprezece ani, John Bunyan - autorul, care desi intemnitat, a scris una dintre cele mai renumite si mai larg raspandite carti din lume dupa Biblie, si anume „Pilgrim’s Progress” („Calatoria Crestinului,” – n. trad.), John Bunyan - unul dintre cele mai de seama exemple de persecutie crestina dura.

Iar istorioara despre Mary Bunyan, fiica cea oarba a lui John Bunyan, s-ar cuveni sa fie in biblioteca oricarei Scoli Duminicale.  Timp de mai multi ani, aceasta nu s-a mai tiparit.  Cred insa ca acum este din nou sub tipar.  Aproape ca l-as desconsidera pe acela, barbat sau femeie, baiat sau fata, care, citind aceasta istorioara, ar ramane insensibil fata de ea.

20. Un alt lucru despre care ar trebui spuse cateva cuvinte in aceste prelegeri este legat de Tara Galilor si de baptistii de acolo.  Una dintre cele mai tulburatoare relatari din istoria crestinismului o reprezinta istoria acestor baptisti galezi.  Baptistii din Statele Unite datoreaza baptistilor din Tara Galilor mult mai mult decat majoritatea dintre noi suntem constienti.  Cateva biserici baptiste organizate in totalitate, au migrat in grup din Tara Galilor spre Statele Unite (Orchard, p. 21-23; Ford, cap. 2).

21.  Istorisirile despre inceputurile lucrarii crestine in Tara Galilor sunt extraordinar de fascinante si, potrivit relatarilor istorice, se pare ca sunt adevarate.  Aceasta istorie incepe in Noul Testament (Faptele Apostolilor 28:30-31; 2 Timotei 4:21).  Istorioara despre Claudia si Pudens, despre vizita lor la Roma, convertirea lor ascultand predica lui Pavel si apoi ducerea Evangheliei de catre acestia in Tara Galilor, tara lor de bastina, este deosebit de interesanta.  Pavel a predicat la Roma prin anul 63.  La scurt timp dupa aceea, Claudia, Pudens si altii, printre care doi predicatori, au dus aceeasi Evanghelie in Anglia si in special in Tara Galilor.  Cu greu se poate estima cat de mult i-au ajutat baptistii galezi pe baptistii din America.

 

 

 

 

 

 

A CINCEA PRELEGERE - RELIGIA IN STATELE UNITE ALE AMERICII

 

 

1. Prin intermediul spaniolilor si al altor rase latine, catolicii, considerati ca fiind oameni religiosi, au ajuns sa fie primii reprezentanti ai religiei crestine in America de Sud si in America Centrala.  Dar in America de Nord, cu exceptia Mexicului, ei niciodata nu au avut o pozitie predominanta.  Pe teritoriul a ceea ce reprezinta astazi Statele Unite, cu exceptia teritoriilor care au fot odata parti din Mexic, ei niciodata nu au ajuns sa fie destul de puternici astfel incat opiniile lor religioase sa fie instaurate prin lege, nici chiar in timpul perioadei coloniale.

2. Incepand cu perioada coloniala, pe la inceputul secolului al XVII-lea, primele asezaminte au aparut in Virginia si putin mai tarziu in acel teritoriu cunoscut astazi sub numele de „New England States.”  Persecutiile religioase, sau mai bine zis cele ne-religioase din Anglia si de pe continentul european au fost cel putin printre primele cauze care au dus la cele dintai asezaminte din primele colonii ale Statelor Unite.  Intr-unul din primele grupuri de imigranti care au sosit, fara a include aici grupul Jamestown (anul 1607) si pe cei cunoscuti sub numele de „pelerini” (anul 1620), au existat doua grupari, dintre care cel putin una a fost numita „puritani,” acestia fiind „congregationalistii.”  Guvernatorul Endicott era cel care conducea colonia lor.  Celalalt grup era al presbiterienilor.  Totusi, printre cei din aceste doua grupari s-a aflat si un numar de crestini care aveau alte opinii decat gruparile mentionate, crestini care cautau si ei eliberarea de persecutii.

 

„URMA SANGELUI IN AMERICA”

 

3. Acesti congregationalisti si presbiterieni refugiati s-au stabilit in colonii diferite iar la scurt timp, in cadrul teritoriilor respective, ei si-au instaurat prin lege principiile religioase specifice.  Cu alte cuvinte, „congregationalismul” si „presbiterianismul” au devenit principiile religioase legale ale coloniilor lor.  Aceasta, pentru a pune capat o data pentru totdeauna, excluderii altor conceptii religioase.  Refugiati din tara lor de bastina, cu semnele insangerate ale persecutiei inca proaspete si cautand un camin al eliberarii si al libertatii pentru ei insisi, la scurt timp dupa ce s-au stabilit in propriile lor colonii, intr-o tara noua si avand o anumita autoritate, au ajuns sa nege libertatea religioasa a celorlalti si sa practice impotriva lor aceleasi metode crude de persecutie.  Au facut acest lucru in special impotriva baptistilor.

4.  Coloniile sudiste din Virginia, Carolina de Nord si de Sud, au fost create in principal de catre aderentii Bisericii Anglicane.  Principiile specifice ale bisericii au devenit religia de stat a acestor colonii.  Prin urmare, pe noul pamant al Americii, acolo unde au poposit multi congregationalisti, presbiterieni si episcopalieni, pentru a cauta privilegiul de a se inchina lui Dumnezeu dupa cum le dicta propria lor constiinta, s-au intemeiat curand trei biserici de stat, fara nici o libertate religioasa, cu exceptia acelora care se aflau sub autoritatea guvernamentala.  Copiii Romei pasesc astfel pe urmele insangerate ale mamei lor.  Propria lor Reforma era inca departe de a se fi incheiat.

5. Impreuna cu imigrantii, au venit in America si multi baptisti imprastiati (inca purtau numele de anabaptisti).  Probabil ca ei se aflau in fiecare coltisor al Americii.  Totusi, acestia au venit in grupuri relativ mici, niciodata in colonii mari.  Lor nu li s-a permis acest lucru.  Totusi, ei au continuat sa vina. Inainte ca acele colonii sa fie deja pe deplin stabilite in tara, baptistii se gaseau intr-un numar mare si aproape pretutindeni.  Curand insa, ei au inceput sa simta conditia apasatoare impusa de mana cea grea a celor trei biserici de stat.  Datorita ofenselor nemaipomenite de „a predica Evanghelia” si de „a refuza sa-si boteze copiii,” „opunandu-se botezului copiilor mici” si datorita altor fapte asemanatoare si constiente din partea lor, ei au fost arestati, intemnitati, amendati, biciuiti, exilati, proprietatile lor au fost confiscate, etc.  Iar toate acestea s-au intamplat chiar aici, in America!  Din multitudinea de surse voi prezenta doar cateva ilustratii.

6.  Inainte ca si Colonia Massachusetts Bay sa fi implinit 20 de ani, avand Biserica Congregationala drept biserica de stat, ei au creat legi impotriva baptistilor si a celorlalti.  Iata in continuare un exemplu de astfel de legi:

„Se porunceste si s-a convenit asupra acestui lucru ca, daca vreo persoana sau persoane din aceasta jurisdictie va condamna public sau se va opune botezului copiilor mici, sau daca va atrage in mod secret pe altii, indepartandu-i de la confirmarea oficiala sau de la practica mai sus mentionata, sau daca in mod intentionat va indeparta vreo adunare de la administrarea randuielii . . .dupa un termen bine stabilit si prin mijloace de condamnare, fiecare asemenea persoana va fi condamnata la exil.”  Aceasta lege a fost promulgata in mod special impotriva baptistilor.

7.  Prin puterea autoritatilor din aceasta colonie, Roger Williams impreuna cu altii au fost exilati.  La acea vreme, exilul in America era un lucru extrem de serios; insemna sa mergi si sa traiesti printre indieni.  In acest caz, Williams a fost primit cu bunatate, si a trait printre indieni o vreme destul de indelungata, iar dupa catva timp s-a dovedit a fi o mare binecuvantare chiar pentru colonia care il izgonise.  Prin rugamintile sale sincere si staruitoare in numele lor, el a salvat colonia de la distrugerea ei de catre chiar acel trib de indieni unde a locuit.  In acest mod, el a raspuns raului cu bine.

8.  Mai tarziu, Roger Williams impreuna cu altii, dintre care unii fusesera exilati din aceeasi colonie sau din altele, oameni printre care se afla si John Clarke, un predicator baptist, s-au hotarat sa organizeze o colonie proprie.  Desi nu aveau nici o autoritate legala din partea Angliei pentru a face asa ceva, date fiind conditiile existente, ei au considerat acest pas mai intelept decat incercarea de a trai in coloniile deja formate si sub restrictiile religioase teribile care li se impuneau.  Astfel, dupa ce au gasit o bucata neinsemnata de pamant, pe care nici una dintre coloniile deja existente nu o reclamase, ei au pornit sa se stabileasca pe acel teritoriu, cunoscut astazi sub numele de Rhode Island.  Aceasta s-a intamplat in anul 1638, la zece ani dupa Colonia Massachusetts Bay, dar abia dupa aproximativ 25 de ani (anul 1663) ei au reusit sa-si asigure un statut legal.

9.  In anul 1651 (?) Roger Williams si John Clarke au fost trimisi din partea coloniei in Anglia, pentru a obtine, daca era posibil, permisiunea legala de a avea propria lor colonie.  Cand au ajuns in Anglia, Oliver Cromwell era cel care conducea guvernul, dar din anumite motive, el nu a aprobat cererea lor.  Roger Williams s-a intors acasa in America.  John Clarke a ramas in Anglia continuand sa pledeze pentru cauza lui.  Anii au trecut unul dupa altul.  Clarke se afla inca in Anglia. In cele din urma, Cromwell si-a pierdut pozitia, iar Charles al II-lea a ajuns pe tronul Angliei.  Desi Charles este privit in istorie ca fiind unul dintre cei mai asprii prigonitori ai crestinilor, in anul 1663 el a acordat in final acel privilegiu.  Astfel, dupa 12 ani lungi de asteptari, Clarke s-a reintors acasa cu permisiunea legala.  Prin urmare, in anul 1663, Colonia Rhode Island a devenit o institutie legala reala, iar baptistii au putut sa-si scrie propria lor constitutie.

10.  Acea constitutie a fost scrisa atragand atentia lumii intregi.  Ea a cuprins prima declaratie din lume care se referea la „libertatea religioasa.”

Lupta pentru libertatea religioasa absoluta este chiar si in America, o mare istorie prin ea insasi.  Se pare ca pentru o lunga perioada de timp, baptistii au purtat aceasta batalie singuri, dar ei nu au luptat doar pentru ei, ci pentru toti oamenii de orice credinta religioasa.  Rhode Island, prima colonie baptista intemeiata de un mic grup de baptisti, dupa 12 ani de staruinte arzatoare pentru a obtine permisiunea legala de infiintare, a fost primul loc de pe pamant unde libertatea religioasa a devenit legea pamantului.  Ei s-au stabilit in anul 1638, iar colonia a devenit recunoscuta legal in 1663.

11. In aceasta colonie au fost organizate, chiar inainte de recunoasterea sa legala, doua biserici baptiste.  Referitor la data exacta a intemeierii cel putin a uneia dintre aceste doua biserici, chiar si baptistii, dupa cum releva istoria, nu au cazut de acord.  Toti insa par a fi de acord asupra datei organizarii bisericii din Providence, biserica intemeiata de catre Roger Williams in anul 1639.  In ceea ce priveste data organizarii de catre John Clarke a bisericii din Newport, toate marturiile ulterioare par a indica anul 1638.  Documentele timpurii specifica o data mai tarzie.  Se pare ca biserica organizata de Roger Williams in Providence a trait doar cateva luni.  Cealalta, organizata de John Clarke in Newport, inca mai exista.  Referitor la data intemeierii bisericii din Newport, parerea mea, pe baza tuturor datelor disponibile, este ca anul 1638 reprezinta data corecta.  Personal, eu sunt sigur ca aceasta este data corecta.

12.  In ceea ce priveste persecutiile din unele colonii americane, vom oferi in cele ce urmeaza cateva exemple.  Se mentioneaza ca odata unul dintre membrii bisericii lui John Clarke s-a imbolnavit.  Familia locuia chiar dincolo de linia separatoare a Coloniei Massachusetts Bay, deci chiar in acea colonie.  Insusi John Clarke, impreuna cu un predicator invitat, pe numele de Crandall si un membru al bisericii pe nume Obediah Holmes au plecat sa viziteze acea familie bolnava.  In timp ce ei tineau un fel de serviciu de rugaciune impreuna cu acea familie, unul sau mai multi ofiteri ai coloniei au navalit peste ei, i-au arestat si ulterior i-au dus inaintea unui tribunal pentru a fi judecati.  Se mentioneaza de asemenea ca pentru a obtine o acuzatie si mai puternica impotriva lor, cei trei oameni au fost dusi la o adunare religioasa a bisericii lor (congregationale), cu mainile legate (potrivit documentelor).  Acuzatia  impotriva lor a fost „de a nu-si fi scos palariile in cadrul unui serviciu religios.”  Au fost judecati si gasiti vinovati. Guvernatorul Endicott a fost si el prezent.  Intr-un acces de furie, in timpul procesului, el i-a strigat lui Clarke: „Ati tagaduit botezul copiilor mici” (desi nu aceasta era acuzatia impotriva lor); „Voi meritati sa fiti omorati.  Nu voi permite insa ca un asemenea gunoi sa ajunga in jurisdictia mea.”  Pedeapsa pentru toti a fost o amenda severa sau sa fie aspru biciuiti.  Amenda pentru Crandall (pastorul invitat) a fost 5 lire (25 de dolari).  Amenda pentru Clarke (pastorul) a fost de 20 lire (100 de dolari).  Amenda pentru Holmes (marturiile ne spun ca el fusese inainte un congregationalist care ulterior s-a alaturat baptistilor) s-a ridicat la 30 de lire (150 de dolari).  Amenzile lui Clark si Crandall au fost platite de niste prieteni.  Holmes a refuzat ca amenda lui sa fie platita, spunand ca el nu facuse nici un rau, prin urmare, el a fost aspru biciuit.  Documentele istorice ne relateaza ca el a fost „dezbracat pana la brau” si apoi biciuit (cu un fel de bici special) pana cand sangele, care ii curgea pe trup si pe picioare, i-a umplut incaltamintea.  Istoria merge si mai departe relatand faptul ca trupul lui a fost atat de grav sfartecat si ranit, incat timp de 2 saptamani el nu s-a putut intinde, deoarece trupul sau nu putea indura sa atinga patul.  El putea sa doarma numai pe maini, pe coate, sau in genunchi.  Am citit toate marturiile despre aceasta biciuire si despre alte lucruri legate de ea, inclusiv relatarea lui Holmes.  Cu greu s-ar fi putut gasi un act mai brutal. Iar aceasta s-a intamplat chiar aici, in America!

13.  Un alt om pe nume Painter „a refuzat sa-si boteze copilul” spunand, „botezul copiilor mici era o randuiala anti-crestina.”  Datorita acestor ofense, el a fost legat si apoi biciuit.  Guvernatorul Winthrop ne spune ca Painter a fost biciuit pentru „imputari aduse randuielii Domnului.”

14. Se pare ca in colonia unde religia instaurata era presbiterianismul, disidentii (baptistii si altii) nu o duceau mai bine decat cei din Colonia Massachusetts Bay, unde religia de stat era congregationalismul.

In aceasta colonie exista o comunitate de baptisti, iar in toata asezarea nu mai erau decat alte 5 familii.  Baptistii recunosteau legile sub care traiau si, dupa toate evidentele istorice, ei erau supusi acestor legi.  Totusi, s-a inregistrat urmatorul incident:

Autoritatile coloniei au hotarat construirea, in mijlocul acelei comunitati baptiste, a unei case de inchinare presbiteriene.  Se parea ca singurul mod prin care se putea face acest lucru era sistemul de taxe.  Baptistii au recunoscut autoritatea presbiterienilor de a percepe acest impozit suplimentar, insa ei au intocmit urmatoarea cerere impotriva impozitului din acea vreme.  „Noi tocmai am inceput ridicarea comunitatii noastre.  De-abia ne-am terminat de construit niste casute si ne-am incropit niste gradini din cateva petice de pamant.  Terenurile noastre nu au fost curatate inca.  In plus, tocmai am platit tot ce am avut pentru taxa de construire a unui fort de aparare impotriva indienilor.  In acest moment, ne este imposibil sa mai platim alta taxa.”  Acesta este numai un rezumat al obiectiei lor.  Impozitul a fost totusi perceput.  Pentru ca nu putea sa fie platit la acel moment, s-a organizat o licitatie, si s-au facut vanzari.  Casele si gradinile lor, ba chiar si cimitirele lor au fost vandute, cu exceptia catorva terenuri acoperite.  Proprietatea valora 363 de lire si 5 silingi, dar a fost adjudecata pentru 35 de lire si 10 silingi.  Parte din acea proprietate se spune ca ar fi fost cumparata de insusi predicatorul care urma sa predice in acel loc.  Asezarea a fost apoi lasata in ruina.

O carte groasa ar putea fi umpluta cu aceste legi opresive.  Abuzuri teribile in actele de impozitare, persecutii severe de diferite feluri erau in principal indreptate impotriva baptistilor.  Dar, aceste prelegeri nu pot acoperi toate detaliile.

15. In coloniile sudiste, in Carolina de Nord, de Sud si in special in Virginia, unde Biserica Anglicana se afla la conducere, persecutiile impotriva baptistilor erau serioase si continue.  De multe ori, predicatorii lor au fost amendati si intemnitati.  De la inceputul perioadei coloniale si pana la inceperea Razboiului de Independenta, adica timp de peste 100 de ani, s-a persistat in aceste persecutii impotriva baptistilor.

16. Va oferim cateva exemple ale dificultatilor prin care treceau baptistii din Virginia si pe cat pare de ciudat astazi, Virginia a fost al doilea loc din lume, dupa Rhode Island, unde s-a adoptat libertatea religioasa.  Acest lucru insa s-a intamplat dupa mai mult de un secol.  Iata insa prin ce treceau acesti oameni: 30 de predicatori au fost intemnitati la intervale diferite, singura acuzatie impotriva lor fiind „predicarea Evangheliei Fiului lui Dumnezeu.”  James Ireland este un asemenea caz.  El a fost intemnitat, iar dupa aceea dusmanii lui au incercat sa-l omoare prin explozie cu praf de pusca.  Pentru ca aceasta tentativa a esuat, ei au incercat apoi sa-l omoare prin sufocare, arzand sulf sub ferestrele celulei in care era inchis.  Dand gres si de data aceasta, dusmanii sai au incercat sa aranjeze cu un doctor sa-l otraveasca.  Insa toate aceste tentative au esuat.  El a continuat sa predice oamenilor chiar si de la ferestrele celulei.  Atunci, s-a construit un zid in jurul temnitei, pentru ca nici el sa nu-i poata vedea pe cei de afara, si nici cei de afara sa nu-l poata vedea pe el.  Chiar si acest obstacol a fost depasit.  Oamenii au continuat sa se adune, cineva lega o batista de o prajina inalta pe care o ridica apoi peste acel zid, astfel incat Ireland putea sti cand ei erau pregatiti.  Asa s-a continuat cu predicarea Evangheliei.

17. Trei predicatori baptisti (Lewis si Joseph Craig si Aaron Bledsoe) au fost mai tarziu arestati sub aceleasi acuzatii.  Unul dintre ei se spune ca era ruda cu R.E.B. Baylor, si probabil cu unul sau mai multi predicatori baptisti din Texas.  Acesti 3 predicatori au fost adusi in fata justitiei pentru judecata.  Patrick Henry a auzit despre acest lucru si, cu toate ca locuia la multe mile departare si era un om al Bisericii Anglicane, a venit pana la locul de judecata calare, oferindu-si in mod voluntar serviciile pentru apararea lor.  Pledoaria lui a fost deosebita.  Nu pot intra acum intr-o descriere detaliata, dar se spune ca a impresionat tribunalul, avand un succes deplin.  Predicatorii au fost eliberati.

18. In alte locuri decat Rhode Island, libertatea religioasa s-a instaurat incet si treptat.  De exemplu, in Virginia s-a emis o lege care permitea doar un singur predicator baptist la un tinut.  El nu avea permisiunea sa predice decat o data la doua luni.  Ulterior, aceasta lege a fost modificata si i s-a permis sa predice o data la fiecare luna, dar si atunci numai intr-un loc bine stabilit din acel tinut, numai o predica in acea zi, si niciodata nu avea voie sa predice seara sau noaptea.  Alte legi au fost emise nu numai in Virginia, dar si in alte colonii, interzicand absolut orice lucrare misionara.  Acesta este motivul pentru care Judson a fost primul misionar strain interzis prin lege.  A trecut multa vreme si a fost nevoie de multe batalii serioase in Parlamentul Virginiei pentru a modifica in mod esential aceste legi.

19. Evident, una dintre cele mai mari obstructii pentru libertatea religioasa din America si probabil din toata lumea, a fost convingerea care a crescut in sufletul oamenilor de-a lungul secolelor de pana atunci, ca religia nu poate supravietui fara sustinere guvernamentala.  Ca nici o denominatie nu ar putea sa prospere doar pe baza donatiilor voluntare ale aderentilor ei.  Acesta a fost principalul argument care trebuia infruntat atunci cand s-a dat lupta pentru desfiintarea bisericii de stat,  a Bisericii Anglicane in Virginia,  si de asemenea, mai tarziu in congres, cand s-a luat in discutie problema libertatii religioase.  Multa vreme, baptistii au purtat aceasta batalie aproape singuri.

20. Colonia Rhode Island a fost stabilita in anul 1638, dar nu a fost recunoscuta legal decat in anul 1663.  Acesta a fost primul loc unde s-a adoptat libertatea religioasa.  Al doilea asemenea loc a fost Virginia, in anul 1786.  Congresul a declarat primul amendament la constitutie ca fiind aplicabil in data de 15 decembrie 1791, amendament care acorda libertatea religioasa tuturor cetatenilor.  Baptistii sunt considerati ca fiind cei dintai care au adus aceasta binecuvantare natiunii lor.

21. Vom indrazni in cele ce urmeaza sa vorbim despre un incident timpuriu din cadrul Congresului.  Se discuta subiectul referitor la intrebarea daca Statele Unite ale Americii ar trebui sa aiba o biserica de stat sau mai multe, sau daca ar trebui sa permita libertatea religioasa.  Au fost inaintate diferite proiecte de lege, unul recomandand Biserica Anglicana ca biserica de stat, altul recomandand Biserica Congregationala, iar altul pe cea Presbiteriana.  Majoritatea baptistilor luptau cu sinceritate pentru libertatea religioasa absoluta, desi probabil nici unul dintre ei nu era membru al Congresului.  Se pare ca James Madison (ulterior presedinte) a fost principalul lor sustinator.  Patrick Henry s-a ridicat si a propus un proiect substitut, care sa multumeasca pe toata lumea, „Patru biserici (sau confesiuni) si nu una singura sa fie instaurate:” Biserica Anglicana sau Episcopala, Biserica Congregationala, cea Presbiteriana si baptistii.  In final, cand toti au inteles ca nu putea fi aleasa o singura biserica, au cazut de acord si toti au acceptat compromisul lui Henry.  (Acest proiect de compromis mentiona faptul ca fiecare persoana cand platea taxele, avea dreptul sa spuna carei confesiuni din cele patru urma sa-i fie trimisi banii lui.)  Baptistii au continuat totusi sa lupte impotriva acestui proiect, deoarece orice combinatie a bisericii cu statul se opunea principiilor lor fundamentale, iar ei nu o puteau accepta chiar daca aceasta ar fi fost votata. Henry a intervenit mult pe langa ei, spunand ca incerca sa-i ajute, ca ei nu puteau trai fara aceasta, dar ei protestau in continuare.  Votul a avut loc si a fost aprobat aproape in unanimitate.  Dar hotararea finala trebuia supusa la vot de trei ori.  Baptistii condusi de Madison si probabil si altii au continuat sa lupte.  A sosit vremea celui de-al doilea vot.  Si acesta a fost aprobat aproape in unanimitate, datorita elocventei stralucitoare a lui Henry.  Mai era nevoie de un singur vot.  Aici se pare ca a intervenit Dumnezeu.  Henry a fost facut guvernator al Statului Virginia si a parasit astfel congresul.  Cand a venit vremea celui de-al treilea vot, din cauza lipsei elocventei irezistibile a lui Henry, votul a fost pierdut.

          Astfel au trecut baptistii foarte aproape de ocazia de a fi o confesiune instaurata prin lege, si acest lucru s-a datorat propriilor lor proteste.  Acesta nu este singurul prilej pe care l-au avut baptistii de a fi instaurati prin lege, dar, probabil, atunci au fost cel mai aproape.

22. Nu dupa multa vreme, Biserica Anglicana a fost in intregime desfiintata in America.  Nici o confesiune religioasa nu a mai fost sustinuta de guvernul central (guvernele unor state separate au mai avut insa biserici de stat).  In Statele Unite ale Americii, biserica si statul au fost in intregime separate.  In alte parti, acestea doua, biserica si statul traiau unite de 1500 de ani (din anul 313), in adulter.  Libertatea religioasa a inviat, cel putin aici in Statele Unite ale Americii, ca sa nu mai moara niciodata, iar in prezent ea se raspandeste treptat, chiar daca in unele locuri foarte incet, in toata lumea.

23.Dar chiar si in Statele Unite ale Americii, idea unirii bisericii cu statul a disparut cu greu.  Ea a ramas valabila in cateva state separate, multa vreme dupa ce libertatea religioasa a fost introdusa in Constitutia Statelor Unite.  Massachusetts, locul in care idea unirii bisericii cu statul si-a gasit pentru prima oara un teren favorabil, a renuntat la aceasta, dupa cum deja am spus.  In acel loc, aceasta idee a ramas valabila mai mult de doua secole si jumatate.  Statul Utah este ultimul loc care „desfigureaza” fata primei si celei mai mari natiuni de pe pamant care a adoptat si iubit libertatea religioasa.  Sa nu uitam ca intr-o natiune, atata timp cat guvernul sustine una dintre confesiunile religioase, nu poate exista o libertate religioasa autentica si absoluta.

24. Cateva intrebari serioase s-au ridicat de multe ori cu privire la baptisti: Ar fi acceptat ei, ca si confesiune, vreo oferta, din partea natiunii sau a statului, de a deveni biserica de stat, in cazul in care o natiune sau un guvern le-ar fi propus liber acest lucru?  Iar in cazul in care ar fi acceptat aceasta oferta, ar fi devenit si ei, ca si altii, prigonitori ai celorlati, de exemplu ai catolicilor sau ai anglicanilor, ai luteranilor, ai presbiterienilor, sau ai congregationalistilor?   Putina atentie acordata acestor intrebari ar fi poate binevenita in momentul de fata.  Dar au avut oare baptistii vreodata un asemenea prilej?

          Nu este mentionat in istorie faptul ca intr-o anumita imprejurare, imparatul Olandei (la acea vreme Olanda cuprindea Norvegia, Suedia, Belgia, Olanda si Danemarca) a luat serios in considerare problema de a avea o religie de stat?  Regatul lor din acea vreme era inconjurat din aproape toate partile de natiuni sau guverne cu religii de stat, religii sustinute de catre guvernele civile.

          Se spune ca imparatul Olandei a convocat un comitet de examinare a cererilor tuturor bisericilor existente sau a confesiunilor, pentru a vedea care dintre ele isi justifica pretentia de a fi biserica nou testamentala.  Comitetul a raportat ulterior ca baptistii erau cei mai buni reprezentanti ai invataturilor Noului Testament.  Atunci, imparatul s-a oferit sa faca din baptisti „biserica de stat” sau „denominatia de stat” a regatului sau.  Baptistii i-au multumit amabil pentru aceasta propunere, insa ei au refuzat, spunand ca acest lucru era contrar convingerilor si principiilor lor fundamentale.

          Dar acesta nu a fost singurul prilej pe care l-a avut confesiunea baptista de a deveni religia de stat a unui popor.  Cu siguranta, ei au avut aceasta ocazie cand Rhode Island Colony a fost intemeiata.  In ceea ce priveste persecutarea celorlalti, acest lucru ar fi fost imposibil, daca ei doreau sa ramana si pe mai departe baptisti.  Ei au fost primii avocati ai libertatii religioase.  Acesta este intr-adevar unul din articolele fundamentale ale credintei lor religioase.  Ei au crezut in separarea absoluta a bisericii fata de stat.

25. Atat de puternica a fost convingerea baptistilor in problema unirii bisericii cu statul, incat ei au refuzat neincetat toate ofertele de ajutor din partea statului.  Iata si doua exemple:  unul din Texas si altul din Mexic.  Cu multi ani in urma, in zilele de inceput ale Universitatii Baylor, statul Texas s-a oferit sa ii acorde un ajutor.  Universitatea a refuzat acest ajutor, desi la acea vreme se afla la mare stramtorare.  In acelasi timp metodistii texani aveau si ei o scoala noua in Texas.  Ei au acceptat ajutorul din partea guvernului, iar in cele din urma, scoala lor a ajuns in mainile statului.

Cazul din Mexic a avut loc astfel: W.D. Powell a fost misionarul nostru in Mexic.  Prin lucrarea sa misionara el a facut o impresie foarte buna, ca reprezentant al baptistilor, guvernatorului Madero din statul Coahuila.  Madero a oferit un cadou impresionant baptistilor din acel stat, daca ei ar fi dorit sa inceapa o scoala buna in statul Coahuila din Mexic.  Subiectul acesta a fost inaintat de catre Powell Comisiei pentru Misiunea Straina.  Cadoul a fost refuzat deoarece urma sa fie din partea statului.  Ulterior, Madero a oferit o suma mare de bani, de data aceasta insa personal.  Aceasta a fost acceptata si astfel a fost inceput si apoi construit Institutul Madero.

 

 

 

 

 

 

 

CATEVA CUVINTE DE INCHEIERE

 

 

1. In timpul perioadei evului mediu intunecat existau multi crestini si multe biserici separate si independente, unele dintre ele datand inca din vremea apostolilor, dar care nu erau in nici un fel legate de Biserica Catolica.  Aceste biserici i-au respins intotdeauna si in intregime pe catolici si doctrinele lor.  Acesta este un fapt clar demonstrat in istoria autentica.

2.  Crestinii acestia au fost tinta permanenta a unor persecutii teribile si continue.  Istoria arata ca in timpul perioadei evului mediu intunecat, timp de aproape 12 secole, incepand cu anul 426, au existat aproximativ cincizeci de milioane de asemenea crestini care au murit ca martiri.  Alte mii de crestini, atat inainte cat si dupa evul mediu intunecat, au murit sub aceeasi mana grea a persecutiei.

3.  De-a lungul secolelor, in timpul acestor vremuri intunecate, crestinii acestia purtau nume multe si diferite, toate primite din partea dusmanilor lor.  Aceste nume le erau uneori date dupa vreun conducator al lor mai important si mai curajos, iar alteori din alte cauze; cateodata, de fapt de multe ori, aceiasi oameni, avand aceleasi principii, au primit nume diferite in localitati diferite.  Dar printre toate aceste numeroase schimbari de nume, a existat un nume mai special, fata de care au ramas fideli multi dintre acesti crestini de-a lungul evului mediu intunecat, si anume, cel de „anabaptist.”  Acest cuvant compus, care ii denumeste pe anumiti crestini, a fost inregistrat pentru prima data in istorie in secolul al treilea; sugestiv este  faptul ca acest nume a aparut la scurta vreme dupa originea botezului copiilor mici; un fapt si mai sugestiv este acela ca a aparut mai inainte chiar de folosirea numelui  de catolic.  Numele de „anabaptist” este astfel in istorie cel mai vechi nume al unei confesiuni.

4. O particularitate izbitoare a acestor crestini a fost si continua sa ramana, chiar si cu trecerea secolelor, urmatoarea: ei au respins doctrina omeneasca a „botezului copiilor mici,” cerand rebotezarea tuturor acelora care veneau la ei si care fusesera botezati in copilaria lor, chiar daca acestia au fost afundati in apa.  Datorita acestei particularitati  ei au fost numiti „anabaptisti.”

          5.  Aceasta denumire speciala li s-a dat multora dintre acesti crestini care purtau si alte nume; acest lucru se aplica in special in cazul donatistilor, paulicienilor, albigenzilor, al vechilor waldenzi si al altora.  In ultimele secole, aceasta denumire a ajuns sa fie un nume obisnuit aplicat unui grup distinct.  Acestia au fost numiti simplu: „anabaptisti,” iar treptat toate celelalte nume au fost abandonate.  Chiar la inceputul secolului al XVI-lea, inainte de aparitia Bisericii Luterane, care a fost prima dintre toate bisericile protestante, cuvantul „ana” a inceput sa nu mai fie folosit, astfel ca ei au fost numiti simplu „baptisti.”

          6. In timpul evului mediu intunecat a existat un grup de mai multe biserici, care niciodata nu s-au identificat cu catolicii.  Dupa perioada evului mediu intunecat, a existat de asemenea un grup de mai multe biserici, care niciodata nu a fost identificat cu catolicii.

          Prezentam in continuare cateva din doctrinele fundamentale la care bisericile adevarate au aderat la inceputul evului mediu intunecat, pe care le-au pastrat pana la sfarsitul acelor secole; si la care ei adera si in ziua de astazi.

 

 

DOCTRINE FUNDAMENTALE

 

1.    O biserica spirituala, Domnul Isus Cristos fiind Intemeietorul ei, singurul Cap si Datator de lege.

2.    Randuielile ei sunt numai doua, botezul si Cina Domnului.  Acestea sunt simbolice si comemorative, nicidecum mantuitoare.

3.    Slujitorii ei sunt numai doi, episcopii sau pastorii si diaconii; ei sunt slujitori ai bisericii.

4.    Conducerea ei: o pura democratie, aceasta fiind numai executiva, niciodata legislativa.

5.    Legile si doctrinele ei: Noul Testament si numai acesta.  (Baptistii sanatosi cred ca toata Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu.  Dar biserica este institutie nou testamentala si originea, regulile si practicile bisericii se gasesc in Noul Testament – editorul.)

6.    Membrii ei: numai credinciosii mantuiti prin har, nu prin fapte; mantuiti prin puterea regeneratoare a Duhului Sfant.

7.    Cerintele ei: pentru intrarea in sanul bisericii, credinciosii sunt botezati prin scufundare, apoi urmeaza ascultarea, supunerea si credinciosia fata de toate legile din Noului Testament.

8.    Biserici locale - separate intre ele si independente in executarea legilor si a disciplinei, precum si a responsabilitatilor lor fata de Dumnezeu - dar cooperand in lucrare.

9.    Separarea absoluta a bisericii fata de stat.

10. Libertatea religioasa absoluta pentru toti.

 

 

 

 

 

 

Lista partiala a cartilor folosite in pregatirea

materialului din “Urma sangelui”

 

 

History of The Baptists in Virginia (Istoria baptistilor din Virginia), de Robert B. Semple

Baptist  Succession (Succesiunea baptista), de D. B. Ray

Baptists in Alabama (Baptistii din Alabama), de Hocomb

History of the Huguenots (Istoria hughenotilor), de Martin

Fifty Years Among  the Baptists (Cincizeci de ani printre baptisti), de David Benedict

Fox’s Book of Martyrs (Cartea martirilor de Fox), de John Fox

My Church (Biserica mea), de J. B. Moody

The World’s Debt to the Baptists (Datoria lumii fata de baptisti), de J. W. Porter

Church Manual (Manualul bisericii), de J. M. Pendleton

Evils of Infant Baptism (Greseli ale botezului copiilor), de R.B.C.  Howell

Reminiscences, Sketches and Addresses (Reminiscente, schite si adrese), de Hutchison

A Short History of the Baptists (O scurta istorie a baptistilor), de Vedder

The Struggle for Religious Liberty in Virginia (Lupta pentru libertate religioasa in Virginia), de James

The Genesis of American Anti-Missionism (Geneza  antimisionarismului american), de Carroll

The True Baptist (Adevaratul baptist), de A. Newton

The Baptists in America (Baptistii in America), de Cox  si Holey

A Guide to the Study of Church History (Un ghid al studierii istoriei bisericii), de McGlothlin

Baptist Principles Reset (Reasezarea principiilor baptiste), de J.B. Jeter

Virginia Presbyterianism and Religious Liberty in Colonial and Revolutionary Times (Prezbiterianismul din Virginia si libertatea religioasa in timpurile coloniale si revolutionare), de Johnson

Presbyterianism 300 Years Ago (Prezbiterianismul acum 300 de ani), de Breed

History of the Presbyterian Church of the World (Istoria Bisericii Prezbiteriene a lumii), de Reed

Catholic Belief (Credinta catolica), de Bruno

Campbellism Examined (Campbellismul examinat), de J.B. Jeter

History of the Baptists in  New England (Istoria baptistilor din Noua Anglie), de Burrage

History of Redemption (Istoria rascumpararii), de Edwards

Principles and Practices of Baptist Churches (Principii si practici ale bisericilor baptiste), de Francis Wayland

History of the Liberty Baptist Association of North Carolina (Istoria Comunitatii Baptiste „Libertatea” din Carolina de Nord), de Sheets

Baptism (Botezul), de Alexander Carson

History and Literature of the Early Churches (Istoria si literatura bisericilor timpurii), de Orr

History of Kentucky Baptists (Istoria baptistilor din Kentucky), de Spencer

Baptist History (Istoria baptistilor), G. Orchard

Baptist Church Perpetuity (Perpetuitatea bisericii baptiste); de W. A. Jarell

Disestablishment (Destabilirea), de Harwood

Progress of Baptist Principles (Progresul principiilor baptiste), de Curtis

Story of the Baptists (Povestire despre baptisti), de Cook

Romanism in Its Home (Romanismul la el acasa), de Eager

Americanism Against Catholicism (Americanismul impotriva catolicismului), de Grant

The Faith of Our Fathers (Credinta parintilor nostri), de Cardinalul Gibbons

The Faith of Our Fathers Examined (Credinta parintilor nostri examinata), de Stearns

The Story of Baptist Missions (Povestirea misiunilor baptiste), de Hervey

Baptism (Botezul), de Conant

Christian „Baptism” („Botezul” crestin), de Judson

Separation of Church and State in Virginia (Separarea bisericii de stat in Virginia), de Eckenrode

The Progress of Religious Liberty (Progresul  libertatii religioase ), de Schaff

Doctrines and Principles of the Methodist Episcopal Church (Doctrinele si principiile Bisericii Episcopale Metodiste)

The Churches of Piedmont (Bisericile din Piedmont), de Peter Alix

The History of the Waldenses (Istoria waldenzilor),de Muston

The History of Baptists (Istoria baptistilor), de Isaac Backus

The Ancient Waldenses and Albigenses (Vechii waldenzi si albigenzi), de Faber

History of the Waldenses of Italy (Istoria waldenzilor din Italia), de Combs

History of the Baptists (Istoria baptistilor), de David Benedict

Baptist Biography (Biografia baptista), de Graham

Early English Baptists (Baptistii englezi timpurii), de Evans

History of the Welsh Baptists (Istoria baptistilor galezi), de J. Davis

Baptist History (Istoria baptista), de J.M. Cramp

A History of the Baptists (Istoria baptistilor), de John T. Christian

A Plea for the Cumberland Presbyterian Church (Un pretext pentru Biserica Prezbiteriana „Cumberland”), de Jones

Religions of the World, An Anthology (Religiile lumii, o antologie)

History of the Reformation in Germany (Istoria Reformei in Germania), de Ranke

Church History (Istoria bisericii), de Kurtz

Constitution of the Presbyterian  Church in the U. S. A. (Constitutia Bisericii Prezbiteriene in  S.U.A.)

Doctrines and Disciplines, African Methodist Episcopal Church (Doctrine si discipline, Biserica Episcopala Metodista Africana), de Emory

Church History (Istoria bisericii), de William Jones

History of the Christian Religion and Church (Istoria religiilor crestine si a bisericii), de Neander

Ecclesiastical History (Istoria eclesiastica), de Johann Laurenz Mosheim

History of Christian Church (Istoria bisericii crestine), de Gregory

History of the Church (Istoria bisericii), de Waddington

Handbook of Church History (Ghid al istoriei bisericii), de Green

Manual of Church History (Manual al istoriei bisericii), de Newman

History of Anti-Pedo Baptism (Istoria anti-botezului copiilor), de Newman

Catholic Encyclopedia, (16 volumes) (Enciclopedia catolica, 16 volume)

The Baptist Encyclopedia (Enciclopedia baptista), de William Cathcart

Encyclopedia of Religious Knowledge (Enciclopedia cunostintei religioase), de Brown

Encyclopedia Britannica (Enciclopedia britanica)

Origin of Disciples (Originea ucenicilor), de Whittsitt

Schaff-Herzogg Encyclopedia of Religious Knowledge (Enciclopedia Schaff-Herzogg a cunostintei religioase)

Baptist History (Istoria  baptista), de Shackleford