Titlu original: New Testament Church Organization (capitolul II din cartea Scriptural Church Organization)

 

 

Organizarea bisericii scripturale

 

De Milburn Cockrell

 

 

IN ACEST CAPITOL doresc sa studiem Noul Testament pentru a vedea care a fost originea primelor biserici. A fost in Noul Testament orice intrunire de crestini considerata o biserica? A fost botezul scriptural o conditie pentru organizarea unei biserici? A fost esentiala autoritatea Divina pentru infiintarea primei biserici? Au inceput membrii exclusi dintr-o biserica adevarata sa se intruneasca si sa se organizeze intr-o alta biserica? Acestea sunt intrebarile ce vor fi luate in considerare.

 

 

Organizarea primei biserici

 

Dupa parerea mea, faptul ca Isus Cristos a organizat prima biserica din Noul Testament din ucenici botezati de Ioan Botezatorul, este un adevar elementar. Biserica pe care Cristos a zidit-o nu a fost doar o continuare a ierarhiei evreiesti, asa cum sustin unii protestanti. A fost o institutie cu totul noua, neinteleasa clar de sfintii Vechiului Testament (Ef. 3:1-7). Casa zidita de Moise (poporul iudeu) si casa zidita de Cristos (biserica nou testamentala) sunt doua case diferite (Evr. 3:1-6), si nu doua camere in aceeasi casa. Noul Testament face o distinctie clara intre poporul iudeu si biserica: „Sa nu fiti pricina de pacatuire nici pentru Iudei, nici pentru Greci, nici pentru Biserica lui Dumnezeu” (1 Cor. 10:32).

Conform cuvintelor Domnului nostru Isus Cristos, Ioan Botezatorul a botezat cu toata autoritatea pe care Cerurile i-au dat-o (Mat. 21:23-37). Ioan, „un om trimis de Dumnezeu” (Ioan 1:6), L-a botezat pe Isus Cristos (Mat. 3:13-17) alaturi de multi altii (Mat.3:5-6; Ioan 3:23; 4:1; Fapte 19:4). Cu autoritate cereasca, Ioan si-a indeplinit lucrarea, si anume, „sa gateasca Domnului un norod bine pregatit pentru El” (Luca 1:17).

Piatra de temelie a bisericii a fost pusa cand Ioan L-a botezat pe Isus in Iordan (Marcu 1:9; 1 Cor. 3:11; Ef. 2:20). Apoi, in Evanghelia dupa Ioan, capitolul 1, Il vedem pe Domnul Isus Cristos adaugand alte pietre la Piatra de temelie. El Si-a chemat unii dintre ucenicii botezati ai lui Ioan… (Ioan 1:35-39; Mat. 4:19; Marcu 1:17). Acesti doi ucenici botezati ai lui Ioan Botezatorul erau Andrei si Ioan. La numarul lor s-a adaugat Simon Petru (Ioan 1:40-42), Filip (Ioan 1:43-44) si Natanael (Ioan 1:45-51). Acestia au fost primii membri ai bisericii.

Incepand de la botezul lui Ioan, a existat un grup de credinciosi botezati care L-au urmat pe Domnul Isus. S-au dus cu Cristos la nunta din Cana Galileii: „Si la nunta a fost chemat si Isus cu ucenicii Lui” (Ioan 2:1). Acest grup de ucenici botezati L-a insotit pe Cristos la Capernaum: „Dupa aceea, S-a pogorat la Capernaum, impreuna cu mama, fratii si ucenicii Lui; si acolo n-au ramas multe zile…” (Ioan 2:12). Acest grup loial de ucenici botezati a constituit prima biserica de pe fata pamantului, iar Cristos a fost Capul si Fondatorul ei.

Acest grup a administrat randuiala botezului: „Dupa aceea Isus, si ucenicii Lui, au venit in tinutul Iudeii; si statea acolo cu ei si boteza” (Ioan 3:22). Ucenicii lui Ioan i-au spus acestuia: „Invatatorule, Cel ce era cu tine dincolo de Iordan, si despre care ai marturisit tu, iata ca boteaza, si toti oamenii se duc la El (Ioan 3:26). Apoi Ioan 4:2 spune: „Insa Isus nu boteza El Insusi, ci ucenicii Lui.” Ioan Botezatorul a numit acest grup devotat de ucenici „Mireasa” in Ioan 3:29; acestea s-au petrecut in primul an al lucrarii Domnului nostru.

In al doilea an al lucrarii Sale publice, Cristos a randuit apostolii in biserica ce deja a format-o (Luca 6:13-16). Cei doisprezece au fost alesi dintr-un grup mare de ucenici (Luca 6:13). Apostolii au fost primii conducatori ai bisericii lui Cristos, fapt confirmat de Pavel in 1 Corinteni 12:28: „Si Dumnezeu a randuit in Biserica, intai, apostoli…” Din nou, in Efeseni 2:20 Pavel, vorbind despre biserica, spune: „fiind ziditi pe temelia apostolilor si proorocilor, piatra din capul unghiului fiind Isus Cristos.” Nu poti aseza conducatori intr-o organizatie ce nu exista.

In Matei 16:18 Cristos spune: „Eu voi zidi Biserica Mea.” Cuvantul „a zidi” este oikodomeo in limba greaca si poate insemna atat zidire naturala cat si sufleteasca, fiind tradus in acest sens de sapte ori in Biblia engleza (1 Cor. 14:5, 12, 26; 2 Cor. 12:19; Ef. 4:12, 16, 29). Strong afirma ca oikodomeo poate insemna „a construi, a zidi, a zidi sufleteste, a imbarbata.” Joseph B. Rotherham traduce Matei 16:18: „Eu voi zidi adunarea Mea.” William Tyndale traduce: „Eu voi zidi congregatia Mea.” Cuvantul „Mea” distinge adunarea lui Cristos de toate celelalte adunari din lume. In timpul lucrarii lui Cristos pe pamant, Il vedem zidindu-Si biserica Sa pana cand a avut 120 de membri (Fapte 1:15) si posibil mult mai multi (1 Cor. 15:6).

Acestui grup de ucenici botezati care L-au urmat pe Cristos i s-au dat reguli privitoare la disciplina bisericii (Mat. 18:15-18), i s-a dat Cina Domnului (Mat. 26:26-30) si marea trimitere (Mat. 28:18-20). Dupa inaltarea Domnului, ei au avut o intrunire a bisericii pentru rugaciune (Fapte 1:14) si o adunare generala (Fapte 1:21-26). Cand biserica a ales pe cineva sa il inlocuiasca pe Iuda, Petru le-a spus: „Trebuie deci ca, dintre cei ce ne-au insotit in toata vremea in care a trait Domnul Isus intre noi, cu incepere de la botezul lui Ioan pana in ziua cand S-a inaltat El de la noi, sa fie randuit, unul care sa ne insoteasca drept martor al invierii Lui” (Fapte 1:21-22). Se poate vedea clar ca a existat un grup care l-a urmat pe Cristos „cu incepere de la botezul lui Ioan”. Acest grup a fost numit „biserica” de Duhul Sfant in Fapte 2:47.1

 

 

Intrebari si raspunsuri

 

1A luat fiinta prima biserica prin generare spontana? A rasarit ea de nicaieri? Nu! Ioan Botezatorul a pregatit materialul din care Cristos Si-a infiintat biserica Sa. Toti membrii primei biserici au fost botezati de Ioan. Ei au fost constituiti intr-o biserica de Insusi Cristos, care a avut toata autoritatea din Ceruri (Mat. 7:29; 28:18; Marcu 1:22; Luca 4:36; Ioan 17:2). Prima biserica a fost infiintata prin autoritate cereasca si a constat din credinciosi botezati. Nu a fost doar o intrunire a crestinilor, ci a fost un grup de ucenici botezati. Generarea spontana a bisericilor este la fel de scripturala precum generarea spontana a evolutionistilor.

 

2A format Cristos prima biserica din persoane nebotezate? Prima biserica nu a avut membri nebotezati. Nu a avut membri cu o imersie straina si nici membri care sa fi fost stropiti. Domnul Isus i-a chemat pe ucenicii botezati ai lui Ioan, iar biserica pe care Cristos a organizat-o a botezat pe altii inainte de Ziua Cincizecimii. In acea zi, 3.000 au fost adaugati bisericii (Fapte 2:41), iar apoi altii au fost adaugati in acelasi fel (Fapte 2:47).

Aceasta regula a continuat si in cazurile altor biserici. Biserica din Samaria a fost compusa din oameni botezati pe baza credintei lor (Fapte 8:12). Lidia si casa ei, temnicerul si casa lui, fiind botezati, au fost pusi ca temelie pentru biserica din Filipi (Fapte 16:14-34). Biserica din Corint a fost infiintata din oameni care au ascultat cu atentie Cuvantul, au crezut Evanghelia si apoi au fost botezati (Fapte 18:8; 1 Cor. 1:13-17; 12:13). Biserica din Efes a fost organizata dupa ce unii ucenici au fost botezati de Pavel (Fapte 19:1-7; Ef. 4:5). Membrii bisericii din Roma au fost persoane botezate (Rom. 6:3-4) si aceasta a fost valabil si pentru bisericile Galatiei (Gal. 1:2; 3:27) si pentru biserica din Colose (Col. 2:12).

Nicaieri in Noul Testament nu gasim vreo mentiune despre cineva care sa fi fost membru intr-o biserica fara sa fie botezat. Prima biserica a fost constituita din persoane botezate, si la fel au fost toate celelalte biserici din Noul Testament. In epoca apostolica nu au existat persoane nebotezate care sa formeze biserici. Nu poti sa ai o biserica adevarata fara botez, fiindca botezul in apa adauga un individ la biserica: „Cei ce au primit propovaduirea lui, au fost botezati; si in ziua aceea, la numarul ucenicilor s-au adaos aproape trei mii de suflete” (Fapte 2:41). Intri in trupul lui Cristos prin botezul in apa: „Noi toti, in adevar, am fost botezati intr-un singur Duh, ca sa alcatuim un singur trup…” (1 Cor. 12:13, traducerea Trinitarian Bible Society, Londra, 2002).

Unii baptisti au sustinut ideea unei biserici universale si invizibile, constand din toti alesii. Totusi, acestia, la fel ca si cei care resping o asemenea idee, sunt de acord ca o biserica vizibila a lui Cristos pe pamant a fost constituita doar din credinciosi botezati. Aceasta a fost valabil atat pentru baptisti cat si pentru predecesorii lor.

Waldenzii au sustinut ca botezul in apa este usa de intrare intr-o biserica. Intr-o marturisire foarte veche, ei au scris in Articolul 7: „Noi credem ca, in randuiala botezului, apa este semnul vizibil si vesnic… prin care, de asemenea, suntem primiti in adunarea sfanta a poporului lui Dumnezeu, declarand inaintea Lui credinta si schimbarea vietii noastre.”2

John Smyth, in a sa Scurta marturisire de credinta, spune in Articolul 12: „Biserica lui Cristos este o grupare a credinciosilor adevarati; botezati dupa marturisirea pacatului si a credintei lor, inzestrati cu puterea lui Cristos.”3

Marturisirea de credinta a englezilor din Amsterdam, Olanda, din 1611, Articolul 13 spune: „Fiecare biserica trebuie sa isi primeasca toti membrii prin botez pe baza marturisirii credintei si pacatelor lor, facute de cunoscut prin predicarea Evangheliei, dupa porunca (Mat. 28:19) si practica (Fapte 2:41) originala. Si de aceea, bisericile constituite in orice alt fel, sau de oricare alte persoane, nu sunt dupa Testamentul lui Cristos.”4

Marturisirea baptista de la Londra, 1644, Articolul 33, declara: „Cristos are aici pe pamant o imparatie spirituala, biserica… care, asa cum ne este vizibila, este o grupare de Sfinti vizibili, chemati din lume si separati de ea, prin Cuvantul si Duhul lui Dumnezeu, pentru marturisirea vizibila a credintei Evangheliei, fiind botezati in aceasta credinta…”5

Credinta si practica a treizeci de adunari baptiste din 1651, Articolul 50, spune: „Cei care primesc Cuvantul lui Dumnezeu predicat prin lucrarea Evangheliei, si au fost botezati dupa sfatul lui Dumnezeu, in acelasi timp, sau in aceeasi zi, au facut parte din biserica vizibila a lui Dumnezeu, Fapte 2:41.”6

Adevarata credinta evanghelica a baptistilor generali din 1654, Articolul XII spune: „Fiecare credincios afundat in apa trebuie sa se alature altor credinciosi afundati in apa, acestia fiind biserica lui Cristos, Fapte 2:41; 1 Cor. 12:13; 1 Pet. 2:5; Fapte 2:42.”7

Marturisirea baptistilor particulari din Somerset, din 1656, Articolul XXIV, spune: „Datoria fiecarui barbat si a fiecarei femei care s-a pocait de faptele lui/ei moarte, si care are credinta in Dumnezeu, este sa fie botezat/botezata (Fapte 2:38; 8:12, 37-38)… fiind astfel saditi in biserica vizibila sau trupul lui Cristos (1 Cor. 12:13), care este un grup de barbati si femei separati de lume prin predicarea Evangheliei (Fapte 2:41; 2 Cor. 6:17), staruind impreuna in toate poruncile lui Isus (Fapte 2:42)…”8

Marturisirea de credinta standard a baptistilor din 1660, Articolul XI, spune: „Calea unica si corecta de a forma biserici, (conform regulii lui Cristos, Mat. 28: 19-20) este intai sa se invete, sau sa se predice Evanghelia (Marcu 16:16) fiilor si fiicelor oamenilor; si apoi sa se boteze (adica sa se afunde) in Numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh…”9

A doua marturisire baptista din Londra, capitolul XXVIII, Sectiunea 1, dezvaluie: „Botezul si Cina Domnului sunt randuielile unei institutii reale si suverane; date de Domnul Isus, singurul Datator de lege, pentru a fi continuate in biserica Sa pana la sfarsitul lumii.”10 Crezul drept al baptistilor particulari din 1678, Articolul XXVII, contine aproape aceleasi cuvinte.11 Marturisirea baptista din Philadelphia, America, din 1742, contine aceeasi afirmatie.12

Principiile credintei Comunitatii Sandy Creek, cea mai veche din Sudul Statelor Unite, Articolul VIII, spune: „Botezul si Cina Domnului sunt randuielile Domnului si trebuiesc continuate de biserica Sa pana la a doua Sa venire.”13

Marturisirea baptista de la New Hampshire, din 1833, Articolul XIII, declara: „Noi credem ca biserica vizibila a lui Cristos este o adunare de credinciosi botezati…”14 Articolele credintei Uniunii Baptiste din America din 1923, Articolul XIII15 spune aproximativ acelasi lucru la fel ca Articolul 12 al Marturisirii de credinta din 1925 a Conventiei Baptiste de Sud.16

Marturisirea de credinta baptista din Suedia, din 1861, Articolul 9, spune: „Noi credem ca o biserica crestina adevarata este o adunare organizata de crestini credinciosi si botezati…”17

Marturisirea de credinta si principiile eclesiastice ale Comunitatii Evanghelice a Bisericilor Baptiste vorbitoare de limba franceza din 1879, Articolul 7, spune: „Noi credem caci, conform randuielii lui Cristos, imersia credinciosilor este obligatorie in mod perpetuu, si, conform practicii apostolice, primirea intr-o biserica locala implica in mod necesar botezul.”18

Biblia si istoria baptistilor si-au spus cuvantul. Nu poate exista vreo biserica in Noul Testament fara botezul in apa. Ideea lui Robert Hall si Bob Ross, potrivit careia orice grup de „crestini” este o biserica in sensul sau nou testamental, este total gresita. Pedobaptistii19 nu sunt membri in biserica lui Cristos asa cum a sustinut Robert Hall, si nici urmasii lui Campbell, catolicii, russellitii, si nici orice alt grup, asa cum invata Bob Ross.

James Robinson Graves (1820-1893) a spus bine: „Isus Cristos a instituit o conducere specifica pe pamant cand Si-a infiintat biserica si a numit-o Imparatia Sa. El nu putea sa-Si infiinteze biserica fara sa ii dea o forma specifica, la fel cum un arhitect ce construieste o casa ii da o anumita forma. Aceasta se vede de la sine. Prima biserica ce a infiintat-o Cristos a fost mama si modelul tuturor bisericilor viitoare. Putem spune fara teama ca nici o biserica ce difera de aceasta in forma de conducere si administratie nu a fost vreodata organizata de apostolii Sai. Daca vreunul din ei ar fi facut asa, aceasta ar fi insemnat inalta tradare fata de Imparat. Cristos nu a autorizat pe nimeni, om sau inger, sa schimbe nici macar cu o iota sau o frantura de slova conducerea pe care El a dat-o la inceput bisericii Sale.”20

3S-au constituit cei trei ucenici botezati ai lui Ioan ei insisi intr-o biserica nou testamentala? Sunt trei ucenici botezati de ajuns pentru a infiinta o biserica adevarata? Multi frati astazi ar raspunde in mod afirmativ, asa cum ar face si unii din trecut. Dar aceasta idee nu se potriveste cu organizarea primei biserici. Daca aceasta idee ar fi corecta, atunci Cristos doar Si-ar fi pierdut timpul venind din Ceruri pe pamant sa-Si organizeze biserica Sa. Ar fi fost o nebunie totala pentru El sa Isi rezerve timp sa ii cheme pe ucenicii botezati ai lui Ioan afara pentru a forma o adunare. In ceea ce priveste organizarea bisericii, El ar fi putut sta la fel de bine in Ceruri! Ucenicii lui Ioan se puteau organiza ei insisi intr-o biserica! Insasi faptul caci Cristos a venit din Ceruri si Si-a chemat o adunare de credinciosi botezati dovedeste ca autoritatea cereasca este necesara pentru a infiinta o biserica. Cristos nu a facut niciodata vreo lucrare prosteasca. Trei ucenici botezati care cauta sa se constituie ei insisi intr-o biserica, fara autoritate cereasca, fac o lucrare prosteasca. O asemenea asa-zisa biserica nu intruneste modelul primei biserici infiintate de Cristos.

 

 

Prima biserica ce a actionat pentru Cristos in absenta Sa

 

Inainte de inaltarea la Cer, Domnul Isus Cristos a dat bisericii Sale, ca institutie divina, autoritatea de a actiona pentru El in timpul absentei Sale din aceasta lume. Aceasta se poate vedea din doua pasaje. Primul se gaseste in Marcu 13:34: „Se va intampla ca si cu un om plecat intr-alta tara, care isi lasa casa, da robilor sai putere, arata fiecaruia care este datoria lui, si porunceste portarului sa vegheze.” Interpretarea acestei pilde este simpla. Proprietarul absent este Cristos, care a plecat intr-o calatorie lunga in Ceruri, la inaltare. Casa Sa este biserica nou testamentala pe care Si-a zidit-o cata vreme a fost pe pamant (Mat. 16:18; 1 Tim. 3:15; Evr. 3:6). Slujitorii sunt membrii casei Sale (Ef. 2: 19-22). Portarul este pastorul care trebuie sa vegheze asupra sufletelor (Evr. 13:17), si care trebuie in special sa astepte revenirea Domnului Isus Cristos. Afirmatia „arata fiecaruia care este datoria lui” arata diversitatea slujbelor in biserica nou testamentala.

Va rog sa observati caci Cristos a „delegat” autoritate robilor casei Sale pentru a actiona pentru El pana se va intoarce. El nu a dat tuturor oamenilor aceasta autoritate, si nici tuturor crestinilor. El a dat autoritatea Sa slujitorilor casei Sale, bisericii nou testamentale. Stapanul casei si-a plasat autoritatea acolo, iar aceasta nu poate fi transferata. Cei care sunt membrii bisericii Domnului ar trebui sa aiba grija cum folosesc aceasta autoritate. Curand, Stapanul casei se va intoarce, iar noi va trebui sa Ii dam socoteala pentru tot ce am facut in biserica in absenta Lui. Acesta este un gand solemn!

Al doilea pasaj este marea trimitere: „Isus S-a apropiat de ei, a vorbit cu ei, si le-a zis: ,Toata puterea Mi-a fost data in cer si pe pamant. Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezandu-i in Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Si invatati-i sa pazeasca tot ce v-am poruncit. Si iata ca Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului.’ Amin” (Mat. 28:18-20). In versetul 18, cuvantul grecesc pentru „putere” este exousia, si inseamna „autoritate”. Deoarece Cristos are toata autoritatea, El a poruncit bisericii Sale sa faca ucenici, sa-i boteze iar apoi sa ii invete pe acesti ucenici botezati toate lucrurile pe care El le-a poruncit. Ca institutie divina, biserica face aceste lucruri pe baza autoritatii pe care i-a dat-o Cristos, Cel care are toata autoritatea. Noi predicam, botezam, si invatam ca biserica pe baza autoritatii Sale.

Criticii si carcotasii afirma ca aceste cuvinte nu au fost spuse bisericii ca institutie vizibila si colectiva. Dar exista trei motive intemeiate care demonstreaza ca ei gresesc. In primul rand, porunca nu a fost data doar celor unsprezece apostoli pe munte in Galilea. 1 Corinteni 15:6 si alte versete (Mat. 26:32; 28:7, 10; Fapte 1:11) indica faptul ca cea mai mare parte a bisericii pe care Cristos a intemeiat-o se afla pe munte in Galilea. Chiar daca cineva sustine ca doar cei unsprezece apostoli erau prezenti, aceasta ar fi tot o porunca pentru biserica, fiindca acestia au fost slujitorii bisericii din Ierusalim (1 Cor. 12:28).

In al doilea rand, acestia unsprezece, ca indivizi, nu puteau sa mearga, pe durata vietii lor, la „toate neamurile”, pentru a-i invata si boteza. Si nici nu puteau sa invete toate neamurile pana la sfarsitul veacului.

In al treilea rand, Cristos nu putea sa fie cu acesti unsprezece barbati pana la sfarsitul veacului, fiindca toti ar fi fost morti in mai putin de 100 de ani. A limita porunca doar la cei unsprezece ca si credinciosi in Cristos, insemna ca pentru mai mult de 1900 de ani sa jefuiesti biserica de aceasta porunca intreita.

A spune ca aceasta porunca a fost lasata oricarui credincios, sau vreunui grup de oameni care cred orice erezie sub soare, inseamna a-L acuza pe Domnul de o mare neglijenta. Biblia invata ca marea trimitere a fost data bisericii Sale. Aceasta biserica din Ierusalim trebuia sa nasca alte biserici de aceeasi credinta si practica, iar aceste biserici vor face la fel pana la sfarsitul veacului. Trebuia sa existe o succesiune de biserici adevarate de-a lungul veacurilor, pe care portile Locuintei mortilor sa nu le biruiasca niciodata.

Alfred M. Gormly, pastor al Bisericii Baptiste Bryan Station din Lexington, Kentucky, a subliniat foarte bine: „De asemenea, eu inteleg ca marea trimitere restrange porunca la baptistii adevarati, mai degraba decat la cei care poarta doar numele de baptisti. Eu nu cred ca Isus a autorizat pe cineva sa predice O ALTA Evanghelie decat cea pe care El a predicat-o, si nici sa administreze UN ALT fel de botez decat cel administrat de El, si nici sa invete UN ALT sistem de credinta si practica decat cel poruncit de El. Deci, aceasta limiteaza marea trimitere la aceia care au ACEEASI CREDINTA SI PRACTICA cu Cristos. Mai mult, acest ‚voi’ autorizat in trimitere trebuie sa fie o biserica nou testamentala dupa cum cere al treilea aspect al trimiterii. In afara de a fi o biserica nou testamentala, nu exista nici o cale posibila prin care cineva poate implini „invatati-i sa pazeasca tot ce v-am poruncit”. De exemplu, Matei 18:15-17 este una din poruncile pe care Isus i-a invatat, iar o asemenea porunca pretinde ca cineva sa fie membru intr-o astfel de biserica.

Asa stand lucrurile, trimiterea trebuie sa isi aiba originea intr-o astfel de biserica. Din moment ce Isus pretinde UNITATE DOCTRINARA (aceeasi Evanghelie, acelasi botez, aceeasi credinta si practica), atunci el de asemenea pretinde REPRODUCEREA ACELUIASI FEL, care rezulta intr-o alta biserica de aceeasi credinta si practica. Deci, promisiunea, „Si iata ca Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului” garanteaza reproducerea organica al aceluiasi fel, de la prima biserica din Ierusalim pana la ultima biserica produsa de aceasta trimitere inainte de revenirea lui Cristos. De aceea, ciclul reproductiv al Genezei, „dupa soiul lor” este intiparit in aceasta trimitere. De aceea, acesta este un SISTEM INCHIS si nici o biserica sau predicator din afara nu pot fi considerati DE ACELASI SOI fiindca nu au fost produsi in acelasi ciclu. La fel cum un stejar nu poate fi produs separat sau fara implicarea altui stejar.”21

Astazi, sunt unii foarte dogmatici in afirmatia lor conform careia trimiterea a fost data predicatorilor baptisti ordinati, si nu bisericilor. Daca este asa, atunci botezul este o randuiala a predicatorului, si nu a bisericii. Daca aceasta este adevarat, atunci predicatorii pot primi convertitii si ii pot boteza fara aprobarea vreunei biserici. Aceasta ar plasa botezul in afara trupului lui Cristos, contrar cu 1 Corinteni 12:13. Biserica ar investi un lucrator cu aceasta mare putere pentru ca el sa faca ce pofteste, fara ca ea sa aiba vreo posibilitate sa se asigure ca acesta isi indeplineste bine slujba. Atunci, pastorii bisericilor baptiste ar putea primi si boteza convertitii la fel cum fac astazi predicatorii in bisericile lui Campbell. Aceasta ar face din pastor un dictator asupra bisericii, iar membrii ar fi servitorii pastorului dictator.

 

 

 

 

 

 

 

 

Originea bisericii din Samaria

 

In Fapte, capitolul 8 vedem Biserica din Ierusalim exersand autoritatea ei divina de a face ucenici, de a-i boteza si de a-i invata toate lucrurile pe care Cristos i le-a poruncit. Din moment ce aceasta lucrare era facuta de Biserica de la Ierusalim, aceasta este o puternica dovada ca marea trimitere a fost data bisericii, si nu unor predicatori care nu au fost trimisi de o biserica nou testamentala locala.

In Fapte 8 il vedem pe Filip, un evanghelist al Bisericii din Ierusalim (Fapte 6:5; 21:8), predicand si botezand in Samaria. Este demn de observat ca cei botezati nu au fost la inceput numiti „Biserica din Samaria”. Noi putem fi siguri din Scripturi ca Filip nu a botezat in afara trupului (1 Cor. 12:13), si ca botezurile lui au adaugat persoane la numarul bisericii (Fapte 2:41). Auzind despre lucrarea lui Filip, biserica din Ierusalim i-a trimis pe Petru si pe Ioan sa viziteze aceasta lucrare misionara (Fapte 8:14-24). Dupa vizita lor, ei s-au intors la Ierusalim, la biserica (Fapte 8:25). Din Fapte 9:31 invatam ca in timp, a existat o biserica in Samaria. Aceasta a fost organizata datorita trudei evanghelistului Filip (astazi, astfel de persoane noi le numim misionari) din Biserica de la Ierusalim. Probabil Biserica din Samaria a fost organizata in vreme ce Petru si Ioan erau acolo, vizitandu-l pe Filip (Fapte 8:25). Biserica din Ierusalim a produs o alta biserica de aceeasi credinta si practica. Dintr-o biserica deja intemeiata au fost trimisi lucratori care au intemeiat o noua biserica.

 

 

 

 

Originea bisericii din Antiohia

 

Membrii imprastiati ai Bisericii din Ierusalim (Fapte 8:4) au predicat Evanghelia in Antiohia (Fapte 11:19-21). Fapte 11:22 spune: „Vestea despre ei a ajuns la urechile Bisericii din Ierusalim, si au trimis pe Barnaba pana la Antiohia.” In timpul sederii lui Barnaba, a luat fiinta o biserica in Antiohia (Fapte 11: 23-24). Apoi Barnaba s-a dus si l-a adus pe Saul (Fapte 11:25). „Si, cand l-a gasit, l-a adus la Antiohia. Un an intreg, au luat parte la adunarile Bisericii, si au invatat pe multi oameni. Pentru intaiasi data, ucenicilor li s-a dat numele de crestini in Antiohia” (Fapte 11:26). Din nou, avem aici un barbat trimis de o biserica deja infiintata, organizand o alta biserica de aceeasi credinta si practica.

In acest caz, la fel ca in Samaria, putem fi siguri ca nici un convertit nu a fost botezat in afara trupului (1 Cor. 12:13), si nici nu au existat botezati ce nu au fost adaugati la numarul bisericii (Fapte 2:41). Cineva poate intreba: „In ce biserica au fost botezati?” Eu as raspunde: „In biserica din Ierusalim – biserica din care au fost trimisi misionarii.” Dupa ce un numar suficient au fost botezati, misionarul, actionand sub autoritatea bisericii de la Ierusalim, i-a organizat intr-o biserica nou testamentala. El nu i-a botezat in ceea ce spera sa devina o biserica in viitor in orasul lor. Cu siguranta ca nu i-a botezat in biserica universala si invizibila – aceasta existand doar in mintea vreunui eretic.

Un critic se va plange ca aceasta nu se spune clar, spre satisfactia sa, in Scripturi. Sunt sigur ca nu as putea niciodata convinge pe cineva care nu vrea sa vada ca aceasta se afla acolo. Eu nu pot dovedi unui ateu existenta lui Dumnezeu, si nici nu pot dovedi unui necredincios ca Biblia este adevarata. Si cu toate acestea, Dumnezeu exista, iar Biblia este adevarata. Unde gasim vreo persoana care, dupa organizarea primei biserici, sa fie botezata in afara trupului lui Cristos, sau o persoana botezata ce nu este adaugata la numarul bisericii? Amintiti-va ca pasajele obscure trebuie interpretate in lumina pasajelor clare. Din nou, pun intrebarea: „Este botezul o randuiala a bisericii sau a predicatorului?” Daca este o randuiala a predicatorului, atunci botezul nu are nimic de a face cu calitatea de membru in biserica. Daca este o randuiala a bisericii, atunci nu il poti primi altundeva decat prin autoritatea unei biserici nou testamentale. Unii ar trebui sa renunte la siretenie si, spre binele tuturor, sa spuna care este pozitia lor fata de aceasta problema.

Doar de dragul dezbaterii, sa presupunem ca noua idee este corecta. Adica, atunci cand un barbat este ordinat pentru lucrarea Evangheliei, el are autoritate sa predice Evanghelia, sa boteze convertitii si sa organizeze biserici fara autoritatea vreunei biserici in afara de aceea care l-a ordinat initial. Si avem aici un predicator ordinat care calatoreste din loc in loc. El predica iar un om este convertit. Acest convertit cere botezul. Intrebare: „In ce biserica este botezat acest prim convertit? In biserica ce se spera ca va exista vreodata in acel oras? Daca da, aceasta este o biserica invizibila, fiindca in acest moment nu exista nici o biserica acolo. Daca o asemenea persoana este „botezata”, ea este „botezata” in afara trupului lui Cristos, si ea nu este adaugata la nici o biserica.

Cineva, sperand sa apere acest caz, ar putea spune: „Predicatorul care calatoreste este o biserica cu un singur membru, iar omul este botezat in aceasta biserica.” Este posibil ca un singur om sa constituie o biserica? In Matei 18:15-19 o biserica trebuie sa consiste din cel putin sase persoane. Chiar daca iei un numar mai mic, de trei persoane (Mat. 18:20), un predicator ce actioneaza de unul singur nu reprezinta trei persoane. Asadar, in ce biserica este botezat primul convertit? La aceasta intrebare trebuie sa raspunda cei ce tin de aceasta pozitie. Unde este membralitatea predicatorului singuratic atunci cand boteaza un nou convertit? Daca este membru in biserica ce l-a trimis, atunci de ce nu il boteaza in aceasta biserica? Poate un om sa fie membru in doua biserici in acelasi timp – in cea care l-a trimis si in ceea ce spera sa fie o biserica, dar care nu exista inca?

Sa luam un caz real ce a fost practicat de biserica mea in trecut. In a doua mea calatorie in Filipine, am spus bisericii ca nu stiu toate detaliile despre ceea ce trebuie sa fac atunci cand voi fi acolo. Fara indoiala ca va trebui sa-i botez pe unii, sa organizez biserici, si posibil chiar sa ordinez lucratori ca pastori in aceste biserici. Biserica a votat sa imi dea autoritate sa actionez pentru ei in aceasta privinta. M-am dus si am facut aceasta. Actionand pe baza autoritatii bisericii mele, am botezat oameni, am organizat biserici si am ajutat la ordinarea pastorilor. Nici unul din acesti oameni nu a fost botezat in afara trupului lui Cristos. Ei au fost botezati in biserica noastra, iar apoi, eu, actionand pe baza autoritatii bisericii mele, i-am organizat in biserici separate. In acest fel, nu a existat nici un botez in afara trupului, si nici vreo persoana botezata ce nu s-a alaturat bisericii. Aceasta este o procedura mult mai buna decat cea a predicatorului ce actioneaza de unul singur si boteaza in afara trupului lui Cristos. Practica mea, spre deosebire de cealalta, nu a incalcat Scriptura.

Doresc sa inchei aceasta serie de articole cu cateva citate din vechii baptisti. Hezekiah Harvey (1821-1893), odata profesor la Seminarul Teologic Hamilton, a spus asa de bine: „Prin urmare, o biserica este o organizatie permanenta cu un scop bine definit si o intelegere reciproca obligatorie; ea difera de o adunare obisnuita de crestini prin aceea ca este organizata sub o constitutie divina si dupa un model divin. Altfel, orice organizatie crestina – o societate misionara, de exemplu – ar fi o biserica.”

Urmeaza sa introduc cuvintele lui Edward P. Marshall, un avocat baptist din sec. XIX. El scrie: „Nu orice institutie este o biserica. Mai mult, exista multe institutii care pretind ca sunt biserici dar care nu au fost niciodata intemeiate corect; ele doar au luat fiinta, venind de nicaieri. Ele au o capacitate nevazuta, de a creste, fara lege sau Evanghelie care sa limiteze o mai mare crestere a puterii lor… Fara autoritate, intr-adevar, trebuie sa fie toate institutiile eclesiastice carora li se permite sa apara fara o imputernicire a legii Evangheliei, echivalent ce nu se gaseste in primul secol al bisericilor. Ele sunt ca o incapere goala, ce va fi cu siguranta umpluta cu vechituri, si vor deveni, fara indoiala, o bataie de cap…”

„O biserica baptista organizata scriptural este cu siguranta o Institutie. Si pentru a aprecia acest subiect la justa sa valoare, haideti sa cercetam natura institutiilor in general si a bisericilor baptiste in particular. Conform celui mai bun inteles pe care termenul l-a obtinut in mod treptat, mai ales din punctul de vedere al unei biserici baptiste, o institutie este un sistem sau corp de jurisprudenta eclesiastica, (sau legi, obiceiuri si utilizari scripturale ale unei operatii vaste si repetate) continand in ea insasi un organism prin care isi afecteaza propria-i dezvoltare. Scopul sau este de a genera, cauza, regla si aproba o succesiune de acte, toate in conformitate cu legea organizarii ei. Ideea de institutie implica un grad de independenta si auto-conducere. Legea care autorizeaza organizarea sa actioneaza prin intermediul unor agenti umani, iar acestia, in cazul bisericilor baptiste sunt slujitorii si membrii lor.”

Din nou, el scrie: „O biserica baptista este o adunare locala in care cineva este membru, compusa din credinciosi in Cristos ce au fost botezati, uniti sub un legamant comun de a asculta legile Imparatiei Sale, recunoscandu-L si primindu-L ca singurul lor Datator de lege, luand Cuvantul Sau drept lege unica si suficienta a actiunilor lor; avand o unitate a vointei, credintei si practicii, ai carei membri se succed unii altora, astfel incat bisericile carora apartin continua la fel ca mai inainte, sunt pastrate si continuate printr-o succesiune de biserici si membri ai aceleiasi credinte si practici din timpul apostolilor pana in prezent.”

 

 

Rezumat

 

Prima biserica de pe pamant a fost infiintata de Domnul Isus Cristos din ucenici botezati ai lui Ioan Botezatorul. Aceasta biserica a fost fondata de Cristos, care avea toata puterea si autoritatea. Inainte sa paraseasca aceasta lume, Cristos a dat bisericii Sale autoritatea de a actiona pentru El in absenta Sa. Doar Biserica de la Ierusalim si cele ce se coboara din ea au autoritatea sa predice Evanghelia, sa boteze credinciosii si sa invete toate lucrurile pe care Cristos le-a poruncit. Tuturor celorlalte societati religioase (precum bordurile de misiune, conventiile, comunitatile, partasiile organizate de biserici, asociatiile evanghelice etc.) li se interzice indeplinirea acestei lucrari. O biserica trebuie sa se coboare din alta biserica, fiindca doar biserica are autoritatea sa duca la indeplinire marea trimitere. Dreptul de a naste noi biserici apartine marii trimiteri. Orice asa-zisa biserica produsa in afara bisericilor care au aceasta porunca nu este a lui Isus Cristos chiar daca isi zice biserica baptista. Persoanele excluse in mod corect din bisericile adevarate nu se pot organiza intr-o biserica nou testamentala, fiindca membrii exclusi nu se mai bucura de drepturile si privilegiile membrilor din biserica.

Noi nu avem toate detaliile despre modul in care au fost infiintate toate bisericile din Noul Testament. In pasajele clare din cartea Faptelor este evident ca o biserica deja infiintata a trimis unul sau mai multi misionari cu autoritatea de a infiinta alte biserici de aceeasi credinta si practica. Acesta este modul in care bisericile au dus la indeplinire marea trimitere. Acesti misionari trimisi de biserica nu au actionat contrar dorintelor bisericii care i-a trimis, fiindca ei aveau grija sa raporteze activitatile lor bisericii din care proveneau (Fapte 14:26-27). Eu nu cred ca acesti misionari au botezat in afara trupului lui Cristos (1 Cor. 12:13), si nici nu a fost botezata vreo persoana fara sa fi devenit membra in biserica (Fapte 2:41).

Eu nu vad nimic gresit cand vreo biserica din vremurile Noului Testament sau din perioada intunecata ori chiar din zilele timpurii ale Americii, trimitea un barbat sa boteze membri in biserica lor, iar apoi sa ii elibereze pentru a forma o noua biserica in zone izolate. Daca biserica l-a trimis cu autoritatea de a actiona pentru ea, atunci nu cred sa existe vreo problema. Aceasta permite unei biserici sa se coboare dintr-o alta biserica, fiindca daca biserica ce a trimis misionarul nu ar fi actionat astfel, aceasta noua biserica nu ar fi existat. In multe cazuri, poate nu a fost usor sau posibil ca misionarul sa comunice cu biserica ce il sponsorizeaza.

Permiteti-mi sa spun, de asemenea, ca eu nu cred ca este ceva gresit ca un misionar sa boteze convertitii pe baza votului bisericii ce l-a trimis. Ca regula generala, o biserica trebuie sa-si primeasca membrii conform Sfintei Scripturi. Pavel a spus bisericii din Roma sa-si primeasca membrii (Rom. 14:1). Insusi Pavel nu a fost acceptat la inceput de biserica (Fapte 9:26-27), aratand ca biserica trebuia sa primeasca membri. Ucenicii au fost de acord sa il primeasca pe Cornelius si casa lui (Fapte 10: 47-48). Doar o biserica poate exclude un membru (1 Cor. 5:9-13). Este la fel de corect pentru o biserica sa primeasca un membru prin vot si prin botez intr-o misiune a ei precum este sa-l primeasca in propria-i adunare. Va rog sa va amintiti ca persoana ce va fi botezata, prin acest act, urmeaza sa fie membra in biserica ce a trimis predicatorul.

Nici un verset nu este incalcat atunci cand o biserica da scrisori de eliberare a membrilor ce vor forma o noua biserica. Practica majoritatii baptistilor este sa elibereze membri printr-o scrisoare. Aceasta previne ca membrii pe drept exclusi sa se organizeze intr-o biserica, fiindca astfel de membri nu pot primi scrisori pentru a forma o noua biserica. Stim din Scripturi ca bisericile timpurii au comunicat prin scrisori din cinci motive intemeiate: (1) Epistolele Noului Testament au fost scrise in principal bisericilor (Col. 4:16; 1 Tes. 5:27) sau pastorilor lor (1 Tim. 1:1-2; Tit 1:4; Apoc. 1:11). (2) Intr-o scrisoare, Pavel a scris bisericii din Colose sa-l primeasca pe Ioan Marcu (Col. 4:10). (3) Bisericile au aprobat anumite lucruri prin scrisori (1 Cor. 16:3). (4) Scrisori de lauda au fost scrise intre biserici (2 Cor. 3:1). (5) Bisericile si-au trimis scrisori cu intrebari referitoare la doctrina (Fapte 15:1-2, 23-29). De asemenea, o foarte veche practica a baptistilor este de a da scrisori celor care se alatura altei biserici.

 

 

 

Anexa

 

Biserica Baptista misionara din Oakland, California si succesiunea ei pana la biserica pe care Isus a infiintat-o in Galilea

 

Fiecare biserica ar trebui sa isi cunoasca biserica mama. Dar, datorita persecutiilor, calamitatilor naturale, incendiilor, etc., nu este intotdeauna posibila cunoasterea intregului lant al succesiunii bisericilor adevarate de la apostoli pana in prezent. Cunoasterea lui, insa, desi nu reprezinta o conditie pentru a fi o biserica nou testamentala, este uneori posibila, dovedind existenta unei astfel de succesiuni. Prezentam mai jos cazul unei biserici ce isi poate trasa succesiunea pana la biserica pe care Hristos a infiintat-o in timpul lucrarii Sale de pe pamant.

 

Veriga 1:  Biserica Baptista misionara din Oakland, California a fost organizata de R. Y. Blalock in 16 ianuarie 1944 (Procesele verbale ale bisericii, Registrul 1, p.1).

Veriga 2:  R. Y. Blalock a fost botezat de Biserica Baptista Grassy Creek din Granville County, Carolina de Nord in a doua duminica a lunii mai a anului 1881 (vezi Registrele Bisericii Grassy Creek si Istoria Baptistilor din Oregon de A. W. Wardin Jr., p. 227, 255, 260, 263).

Veriga 3:  Biserica Baptista Grassy Creek a fost organizata de lucratorii din Biserica Welsh Tract din Delaware. (vezi Istoria Bisericii Baptiste Grassy Creek de Devin, p. 17-20).

Veriga 4:  Biserica Welsh Tract a fost organizata in Tara Galilor si a venit in America in 1701 pe nava James & Mary (vezi Baptist Succesion de D. B. Ray, p. 65); (History of Welsh Baptists de Davis, p. 72-73).

Veriga 5:  Biserica Welsh Tract a fost organizata de baptistii galezi stravechi si de Biserica Hillcliffe (vezi History of Welsh Baptists de Davis, p. 7); (History of the Baptists de Benedict… editia 1848, p. 343). (Prezbiterul H. Roller a venit de la biserica Hillcliffe la Comunitatea Baptista Philadelphia in 1809 (vezi Procesele verbale ale Comunitatii Philadelphia, anul 1809)).

Veriga 6:  Aaron Anlington a venit de la Biserica Lima Piedmont pentru a organiza Biserica Hillcliffe in 967 (History of The Christian Church de Jones, p. 324).

Veriga 7:  Balcolao a venit de la Biserica Timto si a organizat Biserica Lima Piedmont in anul 812 (cf. Church History de Neander, Vol. II, p. 320).

Veriga 8:  Archer Flavin a venit de la Biserica Darethea si a organizat Biserica Timto in anul 738 (cf. Mosheim’s Church History, p. 394).

Veriga 9:  Andromicus a venit de la Biserica Pontifossi si a organizat Biserica Darethea in anul 671 (Lambert’s Church History, p. 47).

Veriga 10:  Tellesman a venit de la Biserica Turan si a organizat Pontifossi in anul  394 (Nowlin’s Church History, vol. II, p. 318).

Veriga 11:  Tertullian a venit de  la Biserica Partus si a organizat Biserica Turan in anul 237 (Armitage’s Church History, p. 182).

Veriga 12:  Polycarp a organizat Biserica Partus in anul 150 (Cyrus’ Commentary of Antiquity, p. 924).

Veriga 13:  Ioan, apostolul preaiubit l-a botezat pe Polycarp in anul 95 (Neander’s Church History, p. 285).

Veriga 14:  Apostolul Ioan a fost botezat de Ioan Botezatorul si a fost unul din primii membrii pe care Cristos i-a chemat cand a organizat Biserica de la Ierusalim (vezi Ioan 1:35-31; Luca 6: 12-16; Mat. 16:18; Fapte 1:21-22).

 

 

1 Majoritatea textelor contin cuvantul ekklesia, tradus „biserica” sau „adunare” – n. ed.

2 Perrin, Jean Paul, History of the Ancient Christians (Philadephia, Pa.: Griffith and Simon, 1847), p. 53

3 Lumpkin, William L., Baptist Confessions of Faith (Philadelphia, Pa.: The Judson Press, 1959), p. 101

4 op. cit., p. 120

5 op. cit., p. 165

6 op. cit. p. 182

7 op. cit., p. 194

8 op. cit., p. 209

9 op. cit., p. 228

10 op cit., p. 290

11 op. cit., p. 317

12 The Philadelphia Confession of Faith (Grand Rapids, Mich.; Associated Publishers), p. 49

13 Lumpkin, William L., op. cit., p. 358

14 op. cit., p. 365

15 op. cit., p. 388

16 op. cit., p. 395

17 op. cit., p. 409

18 op. cit. p. 413

19 Cei care practica botezul pruncilor - n. trad.

20 The Graves-Ditzler Great Carrollton Debate (Memphis, Tenn.: Southern Baptist Publications Society, 1876), p. 971

21 O scrisoare catre fr. Dave Gustafson de la fr. Alfred M. Gormly, aprilie, 1997

 

Traducere de Iosif Raul Enyedi