REASEZAREA UNUI VECHI HOTAR

 

De Tom ROSS

 

Nu  muta hotarul cel vechi, pe care l-au asezat parintii tai.” (Prov. 22:28)

Un Domn, o credinta, un botez” (Ef. 4:5)

 

 

D

atorita greselilor, neglijentei, compromisului si liberalismului, dintotdeauna baptistii au avut responsabilitatea de a reafirma ceea ce au crezut de-a lungul timpului. Baptistii nu trebuie sa presupuna ca toata lumea intelege pozitia lor despre diversele doctrine gasite in Biblie. Si zilele in care traim nu fac exceptie de la aceasta regula.

 

In ultimii ani, s-au nascut multe controverse asupra celei mai fundamentale randuieli a Noului Testament, botezul scriptural. Orice cercetator in istoria ecleziastica stie ca acest subiect al botezului a fost intotdeauna asociat cu controverse si dezbateri aprinse. Cei pe care i-am identifica astazi ca baptisti, au pretins intotdeauna ca numai ei au autoritatea sa duca la indeplinire trimiterea, asa cum a fost data de Cristos in totalitatea si plinatatea ei. Adevaratii baptisti au respins intotdeauna randuielile si ordinarile Bisericii Romano-Catolice si a fiicelor ei protestante. Anumite persoane pot predica cu succes Evanghelia si invata pe altii parte din adevar, insa doar adevaratele biserici baptiste au, de la Isus Cristos, autoritatea de a boteza. Responsabilitatile subliniate de Cristos in marea trimitere pot fi indeplinite doar de biserica pe care Isus a pornit-o in timpul lucrarii Sale pamantesti si caruia El i-a promis continuitate. A existat o succesiune sfanta de biserici baptiste din vremea lui Cristos si pana astazi care au luptat pentru credinta, care a fost data sfintilor” (Iuda 3). Multi au fost torturati, batuti, arsi pe rug, spanzurati, trasi in teapa si umiliti public pentru ca sustineau Un Domn, o credinta, un botez.”

 

De-a lungul secolelor au existat intotdeauna baptisti doar cu numele care au fost gata sa compromita adevarurile Scripturii in schimbul puterii, prestigiului sau in schimbul unui numar mai mare de credinciosi in bisericile lor. Acesti baptisti apostati sunt asemeni israelitilor din zilele lui Ieremia, care nu au luat aminte la avertismentul lui Dumnezeu de a umbla pe vechile cai, asa cum arata Ieremia 6:16: Asa vorbeste Domnul: Stati in drumuri, uitati-va, si intrebati care sunt cararile cele vechi, care este calea cea buna: umblati pe ea, si veti gasi odihna pentru sufletele voastre! DAR EI RASPUND: NU VREM SA UMBLAM PE ELE!’” Este datoria tuturor bisericilor baptiste si pastorilor adevarati sa se opuna baptistilor apostati din zilele noastre care cauta sa deschida noi carari, in loc sa urmeze vechea cale aratata in Scriptura. Multe dintre asa numitele biserici baptiste au inlaturat vechiul hotar al botezului scriptural si au primit in mod deschis si cu bucurie in bisericile lor afundari straine. Acest fapt este dominant in bisericile afiliate la Conventia Baptista de Sud [a Statelor Unite –n.tr.]. Cateva dintre ele au facut public printr-un vot al bisericii ca vor primi in randurile lor orice persoana care cere sa fie membra si a fost botezata prin afundare, netinand cont de denominatia din care vin. Procedand astfel, acesti baptisti apostati au fost de acord sa coopereze cu carismaticii, „ucenicii” [urmasii lui Alexander Campbell –n. tr.], penticostalii si protestantii si sa le recunoasca afundarea. Au incetat sa mai sustina un Domn, o credinta, un botez, si in conceptia mea nu mai pot fi considerate biserici baptiste scripturale. Cand o biserica baptista in mod constient primeste afundare straina, autoritatea ei de a administra randuielile lasate de Isus, a fost pierduta in mod voluntar. Au declarat tuturor ca identitatea lor si diferenta doctrinara ca baptisti, au fost predate cand au permis ca fortareata botezului scriptural sa fie facuta una cu pamantul. Din acest punct devine datoria solemna a adevaratelor biserici baptiste sa mustre bisericile care au gresit in acest fel respingand randuielile lor si considerand autoritatea lor ca fiind nula si neavenita. I Timotei 5:20-21 spune: Pe cei ce pacatuiesc, mustra-i inaintea tuturor, ca si ceilalti sa aiba frica. Te rog fierbinte, inaintea lui Dumnezeu, inaintea lui Cristos Isus si inaintea ingerilor alesi, sa pazesti aceste lucruri, fara vreun gind mai dinainte, si sa nu faci nimic cu partinire.” Trebuie sa ne opunem raului acesta, afundarea straina si trebuie sa ne opunem tuturor acelora care o accepta chiar daca asta ar insemna sa luptam impotriva noastre cele mai apropiate sau cu cei mai dragi prieteni. Isus a spus: „Cine iubeste pe tata ori pe mama, mai mult decit pe Mine, nu este vrednic de Mine si cine iubeste pe fiu ori pe fiica mai mult decit pe Mine, nu este vrednic de Mine. Cine nu-si ia crucea lui si nu vine dupa Mine, nu este vrednic de Mine” (Matei 10:37-38).

 

CERINTELE BOTEZULUI SCRIPTURAL

 

B

otezul a fost dintotdeauna randuiala care i-a distins pe baptistii adevarati de toate celelalte grupari religioase. De-a lungul veacurilor baptistii sunt singurii care pot sustine sincer ca au sustinut un Domn, o credinta, un botez” (Ef. 4:5). Fiecare din cele trei segmante trebuie privit ca o parte complexa a intregului verset. Aceste concepte: Un Domn, o credinta, un botez” sunt legate impreuna intr-un mod foarte complex si nu pot fi separate daca o biserica baptista vrea sa-si mentina unitatea si puritatea doctrinara. Permiteti-mi sa ilustrez ceea ce spun. Isus este Capul si Domnul fiecarei biserici a Lui. Baptistii sunt singurul grup care nu isi traseaza autoritatea de a exista in Biserica Romano-Catolica sau la vreun fondator omenesc. Chiar si istorici protestanti au incuviintat acest fapt. Pentru ca Isus Cristos este Domnul si Capul bisericilor Lui, El le-a investit pe fiecare cu o credinta,” sistemul adevarului si doctrinei  care trebuie sa fie invatata si practicata in bisericile Domnului. I Timotei 3:15 spune: Dar daca voi zabovi, sa stii cum trebuie sa te porti in casa lui Dumnezeu, care este Biserica Dumnezeului cel viu, STALPUL SI TEMELIA ADEVARULUI.” Daca biserica Domnului este stalpul si temelia adevarului atunci trebuie sa fie locul unde adevarul este sustinut si inaltat si nu locul unde acesta este daramat. Ca baptisti adevarati, trebuie sa urmam indemnul din Iuda 3, care spune: m-am vazut silit sa va scriu ca sa va indemn sa luptati pentru credinta, care a fost data sfintilor.” Unul din modurile in care ne luptam pentru credinta si sustinem adevarul este sa cerem tuturor care vin in bisericile noastre sa aiba acel un botez” despre care Pavel a scris in Efeseni 4:5. Exista un singur fel de botez care indeplineste toate cerintele scripturale, si acela este botezul baptist. Toate celelalte trebuie sa fie respinse ca fiind nule si neavenite, altfel nu vom reusi sa mentinem integritatea si puritatea noastra doctrinara. Cand o biserica incepe sa primeasca afundare straina, Il dezonoreaza pe Acel Domn,” si esueaza in a lupta pentru o credinta” recunoscand alte botezuri decat botezul baptist ca fiind valide. In esenta valideaza de fapt falsitatea si eroarea. Mi-e teama ca foarte multe biserici si pastori nu au reusit sa invete cerintele botezului scriptural care, in schimb, a rezultat in laxitate doctrinara.

 

Prima cerinta a botezului scriptural este ca trebuie sa fie administrat de autoritatea potrivita. Botezul nu este o randuiala crestina ce poate fi indeplinita de oricine, ci este o randuiala a bisericii ce trebuie indeplinita pe baza autoritatii bisericii locale. Cand Isus a dat marea trimitere nu a dat-o apostolilor ca si crestini individuali, ci a dat-o bisericii, ca sa fie indeplinita pana El se va intoarce. Daca ar fi dat-o apostolilor, ca si crestini individuali atunci eficacitatea si validitatea acestei porunci ar fi pierit odata cu ei. Dar Matei 28:19-20 spune: Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezindu-i in Numele Tatalui si al Fiului si al Sfintului Duh. Si invatati-i sa pazeasca tot ce v-am poruncit. Si iata ca Eu sunt cu voi in toate zilele, pina la sfirsitul veacului. Amin.” Singurul botez recunoscut si autorizat de Dumnezeu este botezul lui Ioan. Toti membrii primei biserici primare au primit botezul lui Ioan, chiar si Capul si Fondatorul bisericii, Isus Cristos, care a mers 90 de kilometri ca sa poata fi botezat de autoritatea potrivita. Isus a crezut asa de tare in botezul baptist, incat a declarat ca aceia care il respingeau, de fapt respingeau planul lui Dumnezeu. In Luca 7:29-30, spune: Si tot norodul care l-a auzit, si chiar vamesii au dat dreptate lui Dumnezeu, primind botezul lui Ioan; dar Fariseii si invatatorii Legii au zadarnicit planul lui Dumnezeu pentru ei, neprimind botezul lui.” Traducerea Trinitarian Bible Society spune: „Si cand L-a auzit tot poporul si chiar vamesii au dat dreptate lui Dumnezeu, si au fost botezati cu botezul lui Ioan. Dar Fariseii si invatatorii Legii au respins planul lui Dumnezeu cu privire la ei, si nu au fost botezati de el.” Toti romano-catolicii, protestantii, neo-protestantii, „ucenicii,” si carismaticii au respins planul lui Dumnezeu cu privire la botezul scriptural. De aceea toti baptistii adevarati trebuie sa considere administrarea randuielilor de catre acestia, nula si neavenita.

 

Autoritatea si puterea de a indeplini marea trimitere a fost data sau transferata de Cristos Bisericii Lui inainte ca El sa se inalte la cer. Pilda din Marcu 13:34 ilustreaza foarte bine ceea ce spun: Se va intimpla ca si cu un om plecat intr-alta tara, care isi lasa casa, da robilor sai putere, arata fiecaruia care este datoria lui, si porunceste portarului sa vegheze.” Isus a plecat departe inaltandu-se la dreapta Tatalui Sau in imparatia celui de-al treilea cer. A lasat autoritatea de a indeplini lucrarea Sa casei Lui, care este biserica cum spune si I Timotei 3:15. Servitorii care se afla in casa trebuie sa indeplineasca cu atentie poruncile Stapanului pana cand El se va intoarce si li se porunceste sa vegheze si sa se roage cu toata vigilenta. Nici o biserica nu poate sa sustina ca are autoritate scripturala sa administreze randuielile daca nu au primit aceasta autoritate de la o biserica baptista deja existenta. Tot asa cum Isus a transferat autoritate bisericii Sale, fiecare biserica baptista nou formata trebuie sa isi primeasca autoritatea de la o biserica baptista deja existenta. De aceea putem citi in cartea Faptele Apostolilor ca misionarii au fost trimisi de biserici locale ca sa faca alte biserici de aceeasi credinta si practica. Fiecare biserica a Domnului Isus Cristos este asemanata cu un trup (I Cor. 12). Un trup este un organism viu care isi trage viata de la un alt trup care deja exista si functioneaza pe deplin. Dupa cum fiecare planta sau fiinta genereaza altele de acelasi fel in fiecare domeniu al creatiei lui Dumnezeu, tot asa, fiecare biserica baptista trebuie sa fie organizata de o alta biserica baptista deja existenta. Asta inseamna ca bisericile infiintate de predicatori, evanghelisti care nu vin din partea unei biserici, sau de instigatori la dezbinari in biserica, nu au fost infiintate corect si nu au autoritate bisericeasca de a administra randuielile. Fara astfel de autoritate, nici o biserica nu poate administra corect randuielile, asa cum acestea au fost date de Cristos. In plus, aceia care, cu buna stiinta, primesc afundare straina isi pierd dreptul si autoritatea de a administra randuilelile. Acolo unde nu este autoritate a bisericii nu poate sa existe nici botez. Din moment ce fiecare denominatie protestanta sau neo-protestanta isi traseaza autoritatea de a exista in curva cea mare sau intr-un fondator uman, randuielile lor trebuie privite de catre toti baptistii adevarati ca invalide si nescripturale.

 

A doua cerinta pentru un botez scriptural este ca trebuie facut in modul corect, adica prin afundare. Singurul mod de botez infatisat in Scriptura este acela al afundarii complete a credinciosului in apa. Nu exista nici macar un verset in Scriptura care sa valideze metodele nescripturale de stropire sau turnare a apei. In Romani 6 actul botezului este asemanat cu o ingropare. Toata lumea stie ca atunci cand cineva este ingropat, nu se arunca doar cativa bulgari de tarana peste el, ci acesta este acoperit complet de pamant. Cand Ioan l-a botezat pe Isus, Scriptura spune ca: De indata ce a fost botezat, Isus A IESIT AFARA DIN APA” (Matei 3:16). Inainte ca Isus sa poata iesi din apa, trebuia mai intai sa intre in apa. Daca autoritatea potrivita si modul potrivit de administrare al botezului nu sunt importante, cum sustin unii in mod gresit, de ce a mers Isus pe jos 90 de kilometri ca sa fie botezat de Ioan in raul Iordan? Daca administratorul si modul botezului nu sunt importante, atunci Isus ar fi putut cere oricarui om sa il stropeasca sau sa toarne putina apa si sa-L declare botezat. Cu toate acestea, Isus a fost botezat de autoritatea pe care Dumnezeu a numit-o si in maniera in care Dumnezeu a randuit-o, si de aceea Matei 3:17 spune: Si din ceruri s-a auzit un glas care zicea: ‚Acesta este Fiul Meu prea iubit, in care Imi gasesc placerea.’” Botezul baptist este singurul botez pe care Dumnezeu il recunoaste si cu care El este multumit. Orice cult ce sfideaza porunca lui Dumnezeu prin practicile lor nescripturale de stropire sau turnare de apa, trebuie privita, in ceea ce priveste botezul, ca anticrestina. De aceea, nici o biserica baptista adevarata nu poate accepta administrarea randuielilor de catre acestea. Ar trebui de asemenea sa fie evident faptul ca o biserica baptista adevarata nu poate primi afundarea unor grupari care s-au desprins din aceia care practica stropirea sau turnarea.

 

A treia cerinta a botezului scriptural este ca acesta trebuie sa fie administrat unui subiect potrivit. Doar aceia care si-au marturisit credinta in Isus Cristos pot fi candidati pentru botez. Aceasta inseamna ca persoana trebuie sa fie mantuita  inainte sa intre in apa botezului. Fiecare catolic si protestant care stropeste sau toarna apa pe un copil mic batjocoreste randuiala botezului. Fiecare „ucenic” care boteaza pacatosi pentru ca acestia sa devina credinciosi, de asemenea isi bate joc de randuiala botezului. Doar aceia care au crezut cu adevarat si care au fost mantuiti au fost botezati in cartea Faptele Apostolilor. Adevaratii baptisti au aparat intotdeauna invatatura botezului credinciosilor. O persoana trebuie sa fie salvata, justificata, curatita si iertata prin credinta in sangele scump al lui Isus Cristos inainte ca ea sa intre in apa botezului. Nu e nici o urma de dovada in Noul Testament care sa sustina invatatura anticrestina a botezului copiilor mici, sau a ereziei sale gemene a regenerarii prin botez. Fapte 8:12 spune: Dar cind AU CREZUT pe Filip, care propovaduia Evanghelia Imparatiei lui Dumnezeu si a Numelui lui Isus Cristos, au fost botezati, atit barbati cit si femei.” Trebuie observat ca Duhul Sfant a subliniat ca barbati si femei care au crezut au fost botezati. Nu e nici o mentiune in acest verset despre copii mici necredinciosi. Dupa ce famenul Etiopian a fost mantuit, Fapte 8:36-37 spune: Pe cind isi urmau ei drumul, au dat peste o apa. Si famenul a zis: Uite apa, ce ma impiedica sa fiu botezat?’ Filip a zis: Daca crezi din toata inima, se poate. Famenul a raspuns: Cred ca Isus Cristos este fiul lui Dumnezeu.’” Daca famenul nu ar fi fost un credincios justificat si posesor al vietii vesnice Filip nu l-ar fi botezat. Daca ar fi sa duc cititorul cu gandul, doua sute de ani inapoi in timp, am gasi ca baptistii au fost singura denominatie care botezau doar pe aceia care credeau. De aceea oricare din celelate grupari religioase care au evoluat de atunci si care practica afundarea, trebuie privite ca nescripturale si invalide cu privire la botez.

 

A patra cerinta a botezului scriptural este ca trebuie sa fie facut cu o motivatie corecta. Actul botezului este pur simbolic, nu are nici un fel de calitati mantuitoare, si nici nu transmite harul persoanei care se boteaza. Botezul este un act prin care credinciosul isi marturiseste credinta. Romani 6:3-6 arata clar scopul simbolic al botezului, folosind cuvintele „DUPA CUM:” Nu stiti ca toti citi am fost botezati in Isus Cristos, am fost botezati in moartea Lui? Noi deci, prin botezul in moartea Lui, am fost ingropati impreuna cu El, pentru ca, dupa cum Cristos a inviat din morti, prin slava Tatalui, tot asa si noi sa traim o viata noua. In adevar, daca ne-am facut una cu El printr-o moarte ASEMANATOARE cu a Lui, vom fi una cu El si printr-o inviere ASEMANATOARE cu a Lui. Stim bine ca omul nostru cel vechi a fost rastignit impreuna cu El pentru ca trupul pacatului sa fie dezbracat de puterea lui, in asa fel ca sa nu mai fim robi ai pacatului.” Din acest pasaj de Scriptura, botezul este o imagine a justificarii noastre. Am murit impreuna cu Cristos, ceea ce inseamna ca El a platit pe deplin pedeapsa pentru pacatele noastre. Este o imagine a sfintirii noastre progresive, si a faptului ca am fost inviati sa traim o viata noua. Apoi, in sfarsit, este o declarare a credintei noastre ca vom fi glorificati ca si chipul inviat al lui Isus Cristos. Orice biserica ce crede in regenerarea prin botez, sau ca o persoana mantuita poate pierde mantuirea lui Dumnezeu, nu poate, atunci cand boteaza, sa prezinte cu acuratete Evanghelia si puterea ei de a mantui suflete. De fapt toti cei care sustin ca botezul este esential in mantuirea unui suflet, in esenta, spun caci credinta in sangele lui Isus Cristos nu este de ajuns sa ierte pacatele si sa il justifice complet pe credincios. Deci, in realitate, ei invata mantuirea prin fapte, care este cel mai rau fel de erezie.

 

Unde lipsesc oricare din cele patru cerinte ale botezului scriptural, acesta trebuie privit ca fiind nescriptural, invalid si strain. Toate botezurile false, administrate de autoritati improprii trebuie respinse de bisericile baptiste, pentru ca acestea sa ramana credincioase ca paznice ale randuielilor. Acesta este in mod precis motivul pentru care baptistii in veacurile trecute au fost numiti anabaptisti, pentru ca au rebotezat pe toti cei care voiau sa se alature lor, si facand asa, ei au declarat ca nici un alt fel de biserici nu aveau autoritatea scripturala de a  boteza.

 

 

IN CE CONSTA AFUNDAREA STRAINA?

 

A

fundarea straina este un botez fals care nu indeplineste toate cele patru cerinte ale botezului scriptural. De exemplu, cand o biserica baptista primeste afundari ale baptistilor arminieni sau afundari metodiste, nu numai ca primesc botezul oficiat de o autoritate improprie, ci de asemenea primesc un botez care nu a fost facut cu o motivatie corecta. Amandoua gruparile cred ca un credincios poate sa-si piarda mantuirea ceea ce inseamna ca in botezul lor nu au putut sa declare ca au fost justificati de toate lucrurile. Cred intr-o mantuire prin fapte, care trebuie respinsa de toti baptistii adevarati.

 

Multi baptisti incep sa priveasca administrarea botezului de catre bisericile fundamentaliste interdenominationale si nondenominationale ca fiind valid. Aceste biserici se pare ca cred in mantuirea prin har, boteaza prin afundare si dau botezului un caracter pur simbolic. Cu toate acestea, ei nu au autoritatea bisericii scripturale care este absolut esentiala pentru un botez valid. Fiecare dintre aceste asa numite biserici isi traseaza autoritatea de a exista intr-un fondator uman care mai mult ca sigur s-a desprins de biserica protestanta. Iov 14:4 intreaba: Cum ar putea  sa iasa dintr-o fiinta necurata un om curat? Nu poate sa iasa niciunul.” Originea lor nu a fost niciodata valida sau curata pentru ca aceste biserici nu au fost infiintate de o biserica baptista scripturala, de aceea afundarile lor sunt lipsite de autoritate si de aceea toti adevaratii baptisti trebuie sa le considere ca nefiind valide. Botezurile lor au fost administrate in afara sferei succesiunii bisericii de aceea trebuie sa fie respinse netinand cont de cate caracteristici si semne baptiste ar putea avea ele. Anabaptistii din vremurile stravechi au adoptat aceasta pozitie chiar inainte ca modul de administrare al botezului sa fi fost subiect de controverse. W.M. Nevins, autorul cartii Alien Baptism and the Baptists (Botezul strain si baptistii) a scris in paginile 49-50 urmatoarele lucruri: In anul 200 d. Cr., la o suta treizeci de ani dupa moartea lui Pavel, in vremea cand multi dintre cei care au fost aproape contemporani cu Pavel erau inca in viata, gasim, dupa cum spun istoricii, ca anabaptistii se certau cu sectele eretice care mai tarziu au format Biserica Romano-Catolica pe motivul botezului. Subiectul controversei nu a fost modul de administrare al botezului. Cei care se opuneau anabaptistilor aveau botezul lor in care de asemenea persoana botezata era afundata in apa. Constroversa a aparut pentru ca anabaptistii nu au acceptat ca valida afundarea administrata de aceste secte eretice, spunand ca ei nu au nici o autoritate sa boteze si insistau sa afunde a doua oara pe cei care veneau la ei din aceste grupari. De aceea, aceste secte eretice s-au infuriat, i-au numit anabaptisti (rebotezatori) si au organizat niste concilii bisericesti privitoare la aceasta problema.”

 

Baptistii au avut intotdeauna o pozitie puternica si stricta in privinta botezului, respingand toate afundarile straine ca false si nescripturale. Din acest motiv stramosii nostri au fost urati, vanati, macelariti, torturati si ucisi atat de catolici cat si de protestanti. Acei baptisti apostati care primesc cu buna stiinta afundare straina, nu numai ca repudiaza credinta inaintasilor nostri cu privire la botez, dar de asemenea dau mana cu bisericile nescripturale. Am putea spune la fel de bine ca orice evanghelie” sau invatatura” pe care o organizatie religioasa o predica este buna, daca spunem ca orice botez” este bun. Adevaratii baptisti au fost caracterizati de-a lungul veacurilor trecute ca fiind aceia care se opun si resping invataturile si evangheliile false. Nu putem fi consecventi daca respingem invataturile false ale altor grupari si acceptam, in acelasi timp, botezul lor neautorizat.

 

In opinia mea, cand o biserica baptista apostata primeste deschis si cu buna stiinta afundare straina, ea si-a pierdut dreptul de a administra randuielile. Deci, alte biserici baptiste trebuie sa considere randuielile lor ca invalide fiindca biserica ce primeste afundare straina, chiar daca ar fi fost organizata corect, a dat de buna voie mana cu protestantismul si in final cu catolicismul. Cand primesti botezul unei alte biserici, primesti de asemenea si sistemul ei de credinta. In esenta, ei spun ca sunt o biserica cu aceeasi credinta si practica. Adevaratii baptisti trebuie sa stea cu curaj impotriva unei asemenea falsitati si erori. Cand o biserica baptista primeste botezurile administrate de o biserica baptista apostata, care prin vot a decis sa primeasca afundare straina, atunci ea primeste afundare straina de la o biserica nescripturala. Cand o astfel de biserica primeste ca membrii pe cei din bisericile care au primit in mod deschis afundare straina, de fapt declara ca sunt de acord cu actiunile bisericii apostate. Biblia ne avertizeaza in mod foarte clar: Sa nu-ti pui miinile peste nimeni cu graba: si sa nu te faci partas pacatelor altora: PE TINE INSUTI PAZESTE-TE CURAT” (I Tim. 5:22). Daca nu vrem sa fim partasi la pacatele altor oameni, atunci cu siguranta putem sa deducem ca nu trebuie sa luam parte la pacatele unei biserici apostate.

 

MOTIVELE PENTRU CARE BAPTISTII TREBUIE SA STEA TARI IMPOTRIVA TUTUROR AFUNDARILOR STRAINE

 

A

 primi de buna voie afundare straina inseamna a sfida principiile Scripturii si a risca a pierde prezenta, puterea si autoritatea lui Isus Cristos in bisericile noastre. Isus a promis prezenta lui vesnica  doar acelor biserici care vor continua sa invete pe membrii lor sa se conformeze cu tot ceea ce le-a poruncit El. Isus a parasit biserica din Laodicea pentru ca erau caldicei si pentru ca aveau impresia ca nu le lipseste si nu le mai trebuie nimic. Nu voiau sa-L urmeze pe Isus Cristos si de aceea El se afla afara indemnandu-i sa se pocaiasca de rautatea lor. Nu conteaza cat de mare poate creste o biserica prin primirea si acceptarea afundarii straine, daca prezenta Domnului Isus si autoritatea Sa nu este acolo, gloria s-a indepartat de locul acela si Dumnezeu a scris I-Cabod[1] pe acea casa. De ce ar risca un baptist adevarat sa piarda puterea si prezenta lui Dumnezeu, din cauza ca a compromis adevarurile scumpe cu privire la biserica Domnului si la botez? Multi isi bat joc si ridiculizeaza strictetea pozitiei adevaratilor baptisti cu privire la botez, dar noi nu facem altceva decat sa luam aminte la avertizarea solemna pe care Isus a dat-o in Matei 5:19, care spune: Asa ca, oricine va strica una din cele mai mici din aceste porunci si va invata pe oameni asa, va fi chemat cel mai mic in Imparatia cerurilor; dar oricine le va pazi, si va invata pe altii sa le pazeasca, va fi chemat mare in Imparatia cerurilor.”

 

Prin faptul ca primeste afundare straina, o biserica arata faptul ca este de acord cu credinta, doctrina si practicile bisericii de la care primeste membrii. Cand recunosti administrarea randuielilor de catre o alta biserica de fapt spui ca esti de acord cu ceea ce face si este acea biserica. Amos 3:3 spune: Merg oare doi oameni impreuna fara sa fie invoiti? Cum se poate oare ca adevaratii baptisti sa se uneasca si sa mearga impreuna cu aceia care cred in erezia bisericii universale, in mantuirea prin fapte, in regenerarea prin botez, in femei predicator, in revelatii extra-biblice si in miscarea carismatica? Totusi, aceasta este exact ceea ce fac unele biserici locale cand primesc afundare straina, sau primesc botezul pe care bisericile baptiste apostate il administreaza. Nu poti separa o credinta,” de un botez.” Daca sistemul de credinta al unei biserici nu este pur si scriptural atunci poti fi sigur ca asa numitul lor botez va fi murdarit si nu va avea validitate.

 

O biserica baptista este asemanata cu o mireasa care este logodita cu mirele ei. Pavel a spus bisericii din Corint Caci sunt gelos pe voi cu o gelozie dupa voia lui Dumnezeu, pentru ca v-am logodit cu un barbat, ca sa va infatisez inaintea lui Cristos ca pe o fecioara curata” (II Cor. 11:2). Pentru ca mireasa sa fie gata de casatorie ea trebuie sa se pastreze curata, fara pata si pura. De fapt, cum trebuie ea sa se mentina curata in timp ce asteapta venirea mirelui putem vedea in Efeseni 5:26, 27 unde se spune: ca s-o sfinteasca, dupa ce a curatit-o prin botezul cu apa, prin Cuvint, ca sa infatiseze inaintea Lui aceasta Biserica, slavita, fara pata, fara zbircitura sau altceva de felul acesta, ci sfinta si fara prihana.” Ea nu are voie sa comita adulter spiritual prin aderarea ei intr-o unire nesfanta cu biserici nescripturale. Ea trebuie sa ramana fara pata si credincioasa mirelui ei, Isus Cristos. Daca o biserica nu se va supune invataturilor celei mai fundamentale randuieli a Noului Testament, mi-e foarte greu sa cred ca vor face parte din mireasa lui Isus Cristos. Cand o biserica incepe sa primeasca afundare straina se murdareste si se descalifica din postura de mireasa. Astfel de biserici de asemenea murdaresc alte biserici baptiste care primesc randuileile lor ca fiind valide. Isus se va casatori cu o mireasa credincioasa care a fost foarte atenta in pregatirea si pastrarea ei curata.

 

Cand o biserica baptista incepe cu buna stiinta sa primeasca afundare straina nu va fi mult pana cand isi va pierde identitatea si puritatea doctrinara de biserica baptista. Botezul este unul din lucrurile care asigura unitatea doctrinara in interiorul unei biserici. Oricum, cand o biserica slabeste pozitia privitoare botez, incepe sa primeasca tot felul de doctrine nescripturale printre membrii ei. Tot ceea ce trebuie sa faca cineva, este sa se uite la ce a facut compromisul bisericilor Conventiei Baptiste de Sud. Cand ei au inceput sa primeasca afundare straina a inceput decaderea lor doctrinara. Putini dintre ei cred astazi in continuitatea bisericii sau in doctrinele harului. Multi neaga autoritatea si infailibilitatea Scripturii. Multe din aceste biserici au ordinat femei ca pastori si diaconi. Majoritatea cred in erezia despre biserica universala invizibila. Cand o biserica baptista primeste afundare straina nu va fi mult pana cand va incepe sa primeasca si sa practice doctrine care sunt de asemenea straine de Scriptura. Daca o biserica este gata sa se compromita cu privire la botez, arata ca este gata sa se compromita cu privire la alte doctrine.

 

Cand o biserica baptista incepe sa primeasca in mod constient afundare straina, se leapada de credinta premergatorilor ei si calca in picioare cu dispret sangele martirilor baptisti. Oricine are o cunoastere adecvata despre istoria ecleziastica stie ca baptistii din timpurile stravechi au fost torturati, mutilati si martirizati pentru pozitia lor fara compromis fata de botezul credinciosilor. Au fost gata sa-si dea viata pentru a putea pastra curate invataturile Cuvantului lui Dumnezeu. Acei baptisti care au primit afundare straina, il dezonoreaza pe Domnul si pe aceia care si-au varsat sangele pentru apararea bisericii Lui si a botezului scriptural. De mult sunt de parere ca astfel de biserici are trebui sa stearga cuvantul baptist din numele lor si sa se declare in mod deschis ca sunt fiice protestante ale curvei celei mari din Babilon. Cand cineva s-a unit cu o curva, fizic vorbind, este murdarit, dupa cum spune 1 Corinteni 6:15-16: Nu stiti ca trupurile  voastre sunt madulare ale lui Cristos? Voi lua eu madularele lui Cristos, si voi face din ele madulare ale unei curve? Nicidecum! Nu stiti ca cine se lipeste de o curva, este un singur trup cu ea? Caci este zis: ‚Cei doi se vor face un singur trup.’” Ce este adevarat in sfera fizica, este adevarat si in sfera spirituala si ecleziastica. Atunci cand o biserica baptista se uneste cu fiicele curvei romane, primind afundarile lor ca fiind valide, s-au murdarit si au comis adulter spiritual. Bisericilor Domnului nu li se spune nicaieri sa se uneasca cu curva cea mare sau cu fiicele ei. Mai degraba oamenii lui Dumnezeu sunt indemnati sa se separe de ea in Apocalipsa 18:4 care spune: Apoi am auzit din cer un alt glas, care zicea: Iesiti din mijlocul ei, poporul Meu, ca sa nu fiti partasi la pacatele ei, si sa nu fiti loviti cu urgiile ei!’”

 

POZITIA BAPTISTA ISTORICA FATA DE AFUNDAREA STRAINA

 

P

ana acum am incercat sa dovedesc cu ajutorul Scripturii de ce este gresit pentru adevaratii baptisti sa primeasca afundare straina de la organizatii nescripturale. Acum as vrea sa aduc inaintea dumneavoastra date istorice ca sa dovedesc ca parintii nostri baptisti au avut aceeasi pozitie ca si noi in ceea ce priveste daunele afundarii straine.

 

In anul 200 d.Cr., Tertullian s-a opus puternic botezului practicat de alte secte asa cum se vede din limbajul sau dur: Pentru noi exista unul, si numai un singur botez. . . Ereticii, totusi, nu au parasie impreuna cu grupul nostru, iarasi simplul fapt al excluderii lor marturiseste ca sunt din afara. Nu sunt legat sa recunosc in ei nici un lucru care imi este mie poruncit, . . . si de aceea, nici botezul lor nu este acelasi cu al nostru; fiindca nu este la fel; un botez care, din moment ce nu il au asa cum trebuie, fara indoiala ca nu il au deloc; si ceea ce nu au, nu poate fi pus la socoteala” (Parintii Preniceeni, Vol. 3), p. 676.

 

Eusebiu, istoric al bisericii primare spune ca bisericile plantate de Pavel si de fratii lui misionari in Capadocia, Asia Mica, Cilicia, Siria, Arabia, Mesopotamia, Pont, Galatia, Bitinia si in tarile invecinate, incluzand chiar Africa si Numidia au stat unite in respingerea afundarii straine pana in anul 259 d.Cr. (Eusebiu, Cartea 7, Capitolul 5, paginile 257-258).

 

Neander, istoricul erudit, relateaza o intamplare interesanta a unei dispute pe tema afundarii straine, instigata de un episcop roman corupt, la paginile 318-319 in vol I:

„Dar, din nou, un episcop roman, Stephanus, care instigat de spiritul arogantei bisericesti, dominatiei si a ravnei fara pricepere, a pus pe aceasta tema de discutie o importanta iesita din comun. Din cauza aceasta, pe la sfarsitul lui 253 d.Cr. el a emis o sentinta de excomunicare impotriva episcopilor (pastorilor) din Capadocia, Asia Mica, Galatia si Cilicia, poreclindu-i anabaptisti, un nume, despre care puteau spune ca nu il meritau datorita principiilor lor; pentru ca nu a fost dorinta lor sa administreze a doua oara botezul acelora care erau deja botezati, ci ei sustineau ca botezul anterior dat de eretici nu putea fi recunoscut ca unul adevarat. Aceasta l-a determinat pe Ciprian, episcopul (pastorul), sa propuna aceasta tema de discutie la doua sinoade, tinute in Cartagina in anul 255 d.Cr., unul la care au luat parte 18 episcopi si la celalalalt au luat parte 71 de episcopi (pastori); si amandoua adunarile s-au declarat in favoarea opiniilor lui Ciprian, ca botezul ereticilor nu trebuie privit ca fiind valid.”

 

Conform cu Mosheim, istoricul luteran, novatienii au aparut in jurul anului 250 d.Cr. Din cauza puritatii vietii pe care o traiau au fost numiti cathari, cei curati. Ei rebotezau pe toti catolicii ce li se alaturau (Mosheim, Volumul 1, p. 203). Mai tarziu au fost numiti anabaptisti, de dusmanii lor. De fapt, ei ii maniau asa de tare pe catolici pentru ca rebotezau pe toti cei care veneau la ei, incat a fost semnat un edict impotriva lor in anul 413 d.Cr. Edictul spunea ca orice persoana care era rebotezata si toti aceia care ii rebotezau, sa fie pedepsiti cu moartea. Din cauza acestei persecutii grele, novatienii au fugit in sudul Frantei unde mai tarziu au fost cunoscuti sub numele de waldenzi.

 

Este interesant de observat ca pozitiile prezentate mai sus, au fost luate de bisericile stravechi inainte ca modul de administrare al botezului sa devina un subiect de controversa. Bisericile stravechi au refuzat clar, sa accepte afundarea acelor grupari care nu s-au aliniat cu ei in credinta si in practica. Acele biserici care au inceput sa primeasca afundare straina au devenit, ceea ce astazi este cunoscuta ca Biserica Romano-Catolica. Oh, daca acei baptisti moderni care primesc in bisericile lor afundare straina ar vedea nebunia si severitatea compromisului lor cu eroarea in lumina istoriei! Cred ca vechiul proverb inca este adevarat: Singurul lucru pe care oamenii nu il invata niciodata din istorie este ca oamenii nu invata niciodata din istorie.”

 

W.M. Nevins, in lucrarea sa minunata numita Alien Baptism and the Baptists (Botezul strain si baptistii), a scris cu privire la vechea grupare baptista cunoscuta sub numele de donatisti, la pagina 69:

 

Donatistii au aparut in Numidia in anul 311 d.Cr. si s-au raspandit in Africa. Donatistii si novatienii au fost aproape identici ca doctrina si disciplina. Crispin, istoricul francez, a spus despre ei ca impreuna sustineau: 'In primul rand curatia membrilor bisericii, afirmand ca nimeni nu trebuie sa fie primit in biserica daca nu este un credincincios si sfant adevarat. In al doilea rand au sustinut curatia disciplinei bisericesti. In al treilea rand au pus accentpe independenta fiecarei biserici. In al patrulea rand, botezau din nou pe toti aceia despre ale caror botezuri erau motive de indoiala.' De aceea, au fost numiti rebotezatori si anabaptisti.”

 

Paulicienii au fost o alta grupare de baptisti de demult care au respins toate afundarile straine si au aparat biserica Domnului inainte de Reforma protestanta. Ei nu au privit pe aceia care faceau parte din alte grupari religioase ca fiind parte din biserica adevarata. Ei afundau pe toti cei care veneau in adunarea lor din alte grupari religioase. Multi istorici bisericesti i-au considerat pe paulicieni ca fiind unii si aceiasi cu albigenzii, o alta grupare baptista straveche.

 

Albigenzii si waldenzii au fost grupari baptiste stravechi care traiau in sudul Frantei. Au fost greu persecutati de romano-catolici din cauza pozitiei lor fata de adevar, pe care il aparau cu inversunare. Acestia au existat cu mult timp inainte ca Reforma protestanta sa apara si au stat tari in principiul botezului credinciosilor. Ei rebotezau pe toti cei care veneau in partasia lor de la catolici. Au fost considerati ca fiind anabaptistii zilelor lor de istoricii bisericesti din cauza pozitiei lor foarte stricte cu privire la botezul baptist.

 

J.R. Graves intr-un articol intitulat A Landmark our Fathers Set  a scris: Bullinger, un distins istoric protestant, in anul 1540, ne spune ce considerau baptistii ca fiind INDEPARTAREA EXTERIOARA DE ANTICRIST. El spune: Anabaptistii cred despre ei ca sunt  SINGURA BISERICA ADEVARATA A LUI CRISTOS si acceptata de Dumnezeu; si invata ca cei care prin botez sunt primiti in bisericile lor NU TREBUIE SA AIBA COMUNIUNE (partasie) cu (aceia care se numesc) evanghelici, sau cu oricine altcineva, pentru ca bisericile noastre (adica protestante evanghelice sau reformate) NU SUNT BISERICI ADEVARATE CU NIMIC MAI MULT DECAT CELE ALE CATOLICILOR.’” (Landmarkism), p. 48.

 

Timpul si spatiul nu-mi dau voie sa prezint marturiile bogumililor, menonitilor, arnoldistilor, lolarzilor si petrobrusienilor care au stat tari in adevarul botezului credinciosilor si ii botezau pe toti aceia care veneau in partasia lor de la alte grupari, indiferent daca erau stropiti s-au afundati. Trebuie sa ma grabesc sa trec la marturia baptistilor englezi de dupa Reforma protestanta.

 

Baptistii englezi nu considerau Biserica Anglicana ca o biserica a Domnului Isus Cristos. Ei o numeau fiica a curvei Romano-Catolice, chiar daca Biserica Anglicana a continuat sa boteze prin afundare o suta de ani dupa Reforma protestanta. Anabaptistii englezi, pe nedrept numiti asa, au refuzat botezul Bisericii Angliei.

 

John Owen, eruditul scriitor puritan, a spus despre baptistii englezi in Volumul 13 a lucrarilor sale, pagina 184:

 

Donatistii rebotezau pe toti aceia care veneau in societatile (bisericile) lor, deoarece ei credeau ca orice administrare a randuielilor in afara adunarilor lor era nula, si erau considerate de Dumnezeu ca inexistente. Anabaptistii nostri englezi fac acelasi lucru.”

 

Baptistii englezi erau atat de fermi in ceea ce credeau incat ei nu permiteau membrilor lor sa fie inmormantati intr-un cimitir care apartinea Bisericii Anglicane. Ei ii considerau pe predicatorii Bisericii Anglicane ca eretici nebotezati si nu mergeau niciodata sa-i asculte de frica sa nu fie vinovati de comiterea adulterului spiritual. Si nici nu le dadeau voie acestor descendenti ai papalitatii sa predice in bisericile baptiste. Ei nu numai ca se impotriveau cu tarie afundarii straine, ci se impotriveau totodata oricarei erori atat in doctrina cat si in practica.

 

Faptele istorice dovedesc ca baptistii de pe teritoriul american s-au impotrivit cu tarie afundarii straine cu mult inainte ca eforturile eroice ale lui J.R. Graves si J.M. Pendleton sa fie puse in aplicare.

 

J.H. Grime in excelenta sa carte History of Alien Immersion and Valid Baptism, la paginile 28-29 scrie cu privire la o biserica, ce era afiliata la Asociatia din Philadephia:[2]

 

In procesele lor verbale din 1787, Biserica [Baptista] Nr. 1 din New York, a pus urmatoarea intrebare: 'Ar trebui sa primim in bisericile noastre, ca membru, pe cineva care spune ca a fost botezat anterior prin afundare pe baza marturisirii credintei lui in Cristos, dar, in acelasi timp marturiseste ca persoana care a administrat randuiala, in acel moment, nu a fost nici ordinata pentru lucrare si nici botezata prin afundare, ci doar aleasa si chemata de o societate religioasa pentru a sluji oficial ca invatator sau lucrator al lor?

Raspunsul la aceasta intrebare a fost lasat pentru urmatoarea intalnire a asociatiei, pentru ca ei sa aiba un an intreg sa se gandeasca la problema; si acest raspuns sa fie un rezultat al unei gandiri mature. La urmatoarea intalnire a asociatiei (1788) au raspuns: 'Consideram un astfel de botez ca nul si neavenit.'

 

In primul rand o persoana care nu a fost botezata trebuie descalificata pentru administrarea botezului altora, in special daca este si neordinat.

 

In al doilea rand, a accepta un astfel de botez ca fiind autentic, ar face FARA VALOARE TOATE RANDUIELILE LUI CRISTOS, AR IMPROSCA CU DISPRET AUTORITATEA LUI SI AR TINDE LA CONFUZIE...

 

‚In al treilea rand, de aceeasi parere au fost si asociatiile dinaintea noastra; care au negat asemenea botezuri in 1729, 1732, 1744, 1749 si 1768.’

 

‚In al patrulea rand pentru ca un astfel de administrator nu are insarcinarea sa boteze, deoarece cuvintele trimiterii au fost adresate apostolilor, SI SUCCESORILOR LOR IN LUCRARE, PANA LA SFARSITUL LUMII SI ACESTIA SUNT CEI PE CARE BISERICA LUI CRISTOS II ALEGE PENTRU iNTREAGA MUNCA A LUCRARII.’”

 

Din citatul de mai sus se vede foarte clar ca cea mai veche asociatie baptista, a condamnat in mod constant, ca fiind nescripturala primirea afundarii straine, orice forma ar fi imbracat aceasta.

 

In 1839 o intrebare cu privire la afundarea straina a fost pusa inaintea Asociatiei Sandy Creek din Carolina de Nord, din partea Bisericii Pleasant Grove Baptist.” Urmatorul citat este luat din cartea Purefoy's History of the Sandy Creek Association, paginile 122 si 179:

 

Este in acord cu spiritul evangheliei si in acord cu Scriptura, ca o biserica baptista nou testamentala sa primeasca in partasia ei orice membru sau membrii ai altei denominatiuni, care au fost botezati prin afundare, fara a-i boteza din nou?

 

Raspuns: Credem ca nu. Votul asupra acestei intrebari a fost unanim. Baptistii sunt singura denominatie care nu este vinovata de crearea unei schisme cand a aparut ca biserica. Ei au existat inainte de orice denominatie pedobaptista.[3] Baptistii nu au iesit dintr-o alta denominatie. Toate celelalte denominatii s-au rupt fie de Roma, fie s-au despartit intre ele; ei au adus dezbinare cand au aparut si in loc sa privim botezul lor ca fiind valid ei ar trebui insemnati si evitati pentru ca au cauzat dezbinare (Rom. 16:17).

 

"Noi nu putem admite validitatea botezului lor fara a admite ca sunt biserici adevarate, scripturale si evanghelice, daca facem aceasta, ne descalificam pe noi ca biserica, pentru ca Dumnezeu a instaurat sau a autorizat numai o singura denominatie crestina. Nu El este autorul confuziei si denominatiilor antagoniste... Randuielile nu pot fi administrate in mod valid si de baptisti si de pedobaptisti. Dumnezeu este autorul doar al unei singure biserici, de aceea nu putem primi membrii pe baza botezului administrat de ei, fara sa respingem randuielile administrate de noi insine."

 

Jesse Mercer, un baptist din Georgia, a scris o scrisoare adresata membrilor Asociatiei din Georgia in 1811. Cele ce urmeaza sunt fragmente care privesc pozitia lui despre afundarea straina, luate din autobiografia lui:

 

"Motivele noastre pentru respingerea botezului prin afundare, cand e administrat de lucratori pedobaptisti, sunt:

 

I- Faptul ca ei sunt legati de "biserici" care sunt evident in afara succesiunii bisericilor apostolice: si, prin urmare, in afara trimiterii apostolice.

 

II- Faptul ca ei si-au luat autoritatea prin ordinarea de catre episcopii Romei, sau de la persoane care si-au luat ei singuri autoritatea de a ordina...

 

Nu cunoastem nici un botez administrat de predicatori pedobaptisti care sa nu aibe unul sau ambele defecte de mai sus; oricare dintre cazuri noi le consideram suficiente pentru a le descalifica din postura de botezuri scripturale. De aceea, sustinem ca administrarile lor sunt invalide.”

Asociatia Red River din Louisiana a fost constituita in 1848 si a pus in marturisirea ei de credinta urmatoarele:

 

„Hotarare –autoritatea unei biserici baptiste nou testamentale este o conditie esentiala pentru a autoriza pe cineva sa administreze botezul.

 

Hotarare –afundarile facute de adminstratori neautorizati de o astfel de biserica nu trebuie primite de baptisti" (Alien Baptism and the Baptists), p. 131.

 

Ceea ce este important din toate citatele de mai sus nu este doar pozitia constanta a baptistilor americani impotriva afundarii straine, ci si ca aceste declaratii au fost facute inainte ca J.R. Graves sa inceapa sa scrie despre vechile hotare ale credintei baptiste. Oponentii nostri spun, fara a avea dreptate, ca principiile  descrise in Resetting an Old Landmark nu au inceput decat odata cu aparitia pe scena a lui J.R. Graves si J.M. Pendleton. Nimic nu poate fi mai departe de adevar. Aceste principii au fost imbratisate de baptistii din vremurile stravechi dupa cum a fost aratat si in cele de mai sus. Graves si Pendleton au fost doar folositi de Dumnezeu sa ii cheme pe baptistii adevarati inapoi la pozitia biblica a premergatorilor lor.

 

Sunt complet de acord cu pozitia pe care a luat-o in 1880 Asociatia Greenup din Kentucky, cand a spus:

 

"S-a hotarat ca nu vom coresponda cu alte asociatii care vor primi afundare straina." (Alien Baptism and the Baptists de W.M. Nevins), p. 133.

 

Premergatorii nostri au fost gata sa se opuna raului afundarii straine fara a tine cont de consecinte. Baptistii, astazi trebuie sa stea tari si uniti impotriva ereziei afundarii straine in toate formele ei. Nu trebuie sa ne fie frica de ce vor spune sau face altii. Trebuie sa luam aceeasi pozitie pe care vechii baptisti martiri au luat-o si sa ne luptam pentru "credinta care a fost data sfintilor."

 

CONCLUZIE

 

I

n timp ce am scris acest tratat a trebuit sa-mi verific in mod constant motivele pentru care scriu impotriva afundarii straine. Cred ca am incercat sa-L onorez pe Dumnezeu prin expunerea simpla a adevarurilor botezului baptist si motivele pentru care trebuie sa ne impotrivim afundarii straine in toate formele ei. Dorinta mea a fost sa fac de cunoscut adevarul in dragoste. Acest tratat nu a fost scris cu rautate impotriva nimanui, ci cu dorinta sincera de a vedea baptistii care au gresit cum se intorc de la caile lor compromitatoare.

 

Am incercat sa inteleg de ce baptistii au inceput sa se compromita cu catolicismul, protestantismul si miscarea carismatica primind afundare straina. Singurele concluzii la care am ajuns sunt cele ce urmeaza. In primul rand, ei au fost gata sa sacrifice adevarul pe altarul compromisului de dragul unor biserici mari. Si-au vandut dreptul intaiului nascut pentru un blid de linte protestanta si ecumenica, ceea ce este cu adevarat un schimb prost. In al doilea rand, ei vor sa semene mai mult cu copiile lor protestante de dragul aparentei eruditiei si popularitatii. Sunt gata sa-si piarda identitatea pentru a se alinia impreuna cu biserici false. In al treilea rand, au pus ceea ce ei numesc "dragoste" deasupra adevarului. Dragostea se bucura in adevar dar niciodata nu sacrifica adevarul.

 

Pentru aceia care primesc deschis afundare straina, direct sau indirect, va rog sa raspundeti urmatoarelor intrebari. Ce sperati sa obtineti prin parasirea doctrinei sacre a botezului? La ce va va folosi sa primiti membrii de la biserici care nu sunt construite pe aceleasi principii pe care voi spuneti ca stati? Daca biserica voastra este intr-adevar umpluta de Duhul Sfant nu credeti ca aceia care cer sa fie membrii la voi s-ar lasa bucurosi botezati scriptural pentru a fi un membru al bisericii Domnului? Daca trebuie sa persistati in primirea  afundarilor straine, atunci faceti un lucru onorabil si inlaturati cuvantul baptist din numele bisericilor voastre, ca sa nu-i inselati pe adevaratii baptisti care incearca sa fie de partea adevarului.

 

In sfarsit, ma rog pentru toti baptistii adevarati, sa fie atenti la calul troian din mijlocul nostru. Multi se compromit mai mult ca niciodata. Aceia care au stat in picioare ani de zile acum se clatina. Fie ca Domnul sa binevoiasca sa ridice un grup de biserici baptiste adevarate care sa refuze sa lase afundarea straina sa intre in bisericile lor, direct sau indirect. Fie ca Dumnezeu sa dea tuturor baptistilor adevarati harul de a asculta avertizarile date de apostolul Pavel cand a scris cele de mai jos:

 

„Va indemn, fratilor, sa va feriti de cei ce  fac dezbinari si tulburare impotriva invataturii, pe care ati primit-o. Departati-va de ei.” (Rom. 16:17)

 

„Asadar, fratilor, ramineti tari si tineti invataturile, pe care le-ati primit fie prin viu grai, fie prin epistola noastra.” (II Tes. 2:15)

 

„In Numele Domnului nostru Isus Cristos, va poruncim, fratilor, sa va departati de orice frate, care traieste in neorinduiala, si nu dupa invataturile, pe care le-ati primit de la  noi.” (II Tes. 3:6)

 

 

Traducere de Iosif Raul Enyedi[1](n.t.) Nu mai este slava

[2]Prima asociatie baptista aparuta in America in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea care s-a vrut a fi o organizatie la nivel national.

[3]Pedo-baptistii sunt biserici asemanatoare in doctrina si invatatura cu bisericile baptiste, dar eroarea majora din doctrina lor este botezul copiilor mici.